Erg weinig vaccinaties bij jongeren in Poelenburg

In Zaanstad is gemiddeld 57 procent van de 12 t/m 17-jarigen gevaccineerd door de GGD tegen corona. In Poelenburg is vaccinatiegraad bij die groep 29 procent, daarmee staat de wijk stijf onderaan vergeleken met andere wijken. Ook Peldersveld/Hoornseveld scoort met 39 procent laag.

Ook in de leeftijdsgroep 18 t/m 34 staan Poelenburg en Peldersveld/Hoornseveld onderaan met 35 en 40 procent gevaccineerden. Het gemiddelde in Zaanstad is 56 procent.

De beide Zaandamse wijken hebben bij alle leeftijden de laatste vaccinatiegraad. Ook in de Rosmolenwijk, Kogerveld en Zaandam-Zuid wordt relatief weinig gevaccineerd.

Relatief veel gevaccineerden vinden we in Westerkoog, Assendelft en Rooswijk. Oostzaan en Wormerland hebben relatief gezien meer gevaccineerden dan Zaanstad.

De GGD Zaanstreek Waterland geeft alleen cijfers over de eerste vaccinatie die door henzelf is gegeven in de leeftijdscategorieën tot 60 en vanaf 65 jaar (de groep daartussen is meestal door huisartsen gevaccineerd). Vergelijking met landelijke cijfers is onmogelijk omdat ook andere instanties vaccineren.

Op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 oktober staat de prikbus op de parkeerplaats van de Sultan Ahmet moskee in Zaandam. Je kan daar zonder afspraak een eerste of tweede prik halen (ook als je geen bezoeker bent van de moskee).

Sinds 10 oktober zet de GGD ook een derde prik bij een selecte groep mensen die hiervoor in aanmerking komt.

Per leeftijd

Hieronder de groep 12 t/m 17. In Poelenburg is 29 procent voor de eerste keer ingeënt. Westerkoog, Assendelft-Zuid, en Rooswijk voeren de lijst aan. In Wormerland en Oostzaan ligt de vaccinatiegraad ruim boven dat van Zaanstad.

De groep 18 t/m 34. Vooral Poelenburg en Pelders/Hoornseveld hebben een lage vaccinatiegraad (35 en 40 procent). Westerkoog is koploper. In Wormerland en Oostzaan het vaccinatieniveau opnieuw hoog.

De groep 35 t/m 49 jaar. Poelenburg heeft 58 procent gevaccineerden, Peldersveld/Hoornseveld 61. Westerkoog en Assendelft zijn koplopers. In Wormerland en Oostzaan ligt het ruim boven het niveau van Zaanstad.

De groep 50 t/m 59. Peldersveld/Hoornseveld en Poelenburg scoren 75 en 76 procent gevaccineerden. Westzaan scoort relatief laag, Assendelft-Noord en Krommenie-West hebben de meeste gevaccineerden. In Wormerland en Oostzaan ligt het vaccinatieniveau ruim boven de 80 procent.

Bij de groep 65-plus staat Poelenburg onderaan met 75 procent gevaccineerden. Westerkoog heeft de meeste gevaccineerden. De gemiddelden in Wormerland en Oostzaan zijn gelijk aan dat van Zaanstad.

Foto: GGD-prikbus bij Albert Heijn in Zaandam (De Orkaan), grafieken De Orkaan, data: GGD.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Wat jammer he dat de mensen zo eigenwijs zijn om zich niet te laten vaccineren ik zelf heb al twee vaccinatie gehad en zal zelf nog wel een derde willen hebben ben 77 jaar

 • Jaap Meeuwsen

  Nou Andre, wees gerust, er komen nog wel een stuk of tien vervolgprikken hoor, maar laten ze in vredesnaam van de jongeren afblijven.

 • Peter Blokker

  ik ben voor verplichting, en als ze dan nog moeilijk gaan doen dan uitsluiting van de meeste dingen in Nederland, want het argument van dat ze dan worden uitgesloten van een hoop activiteiten is hun eigen schuld en niet van de gevaccineerden ze kiezen er zelf voor om niet gevaccineerd te worden.

 • Jaap Meeuwsen

  Brr Peter wat een eng standpunt zeg.
  Maar oké, ik zou zeggen, leef lekker verder met deze schijnveiligheid, leve de tweedeling in onze maatschappij.
  En er ook nog niet achter gekomen dat u als volledig gevaccineerde nog steeds zo goed als besmettelijk bent en anderen kunt besmetten en dat er zo langzamerhand steeds meer volledig gevaccineerden in het ziekenhuis / IC opgenomen worden ?
  Tijd voor prik 4, 5, 6 enz ?
  Veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *