Voor 31 december moet Zaanstad bij het Ministerie van OCW een plan hebben ingediend voor de vestiging van de Europese School in de gemeente.

De huidige school vertrekt uit Bergen, en Zaanstad is samen met Alkmaar in de race voor de nieuwe locatie. De gemeente Castricum is inmiddels afgevallen als kandidaat.

Die drie plaatsen waren uitverkoren omdat een intercity-verbinding met Amsterdam een voorwaarde was. Daarmee is Zaandam in Zaanstad waarschijnlijk de logische keuze.

Zaanstad is geheimzinnig over de plek waar de school moet komen. Dit in tegenstelling tot Alkmaar en Castricum die de plaats voor de nieuwe school al bekend maakten. In Castricum vond de raad locatie niet geschikt waardoor het plan afketste. In Zaanstad zijn stukken over de plannen persoonlijk (op papier, niet digitaal) bij raadsleden afgeleverd.

OCW zoekt naar een plek “die zo goed mogelijk passend is voor het optimaal functioneren van de Europese School, tegen zo laag mogelijke kosten” aldus de brief die wethouder Krieger aan de raad schreef.

Potentiële locaties

De school moet minimaal 800 leerlingen kunnen herbergen. Zaanstad denkt aan 1.000 leerlingen in 2025.

Zaanstad heeft wel “een aantal potentiële locaties voor de vestiging van de Europese School”. B&W wil de school “omdat het kwaliteit toevoegt aan Zaanstad en de diversificatie en toekomstbestendigheid van de lokale economie stimuleert.”

Volgens de gemeente is het “realistisch dat een groot deel van de gezinnen van haar leerlingen en leerkrachten dan ook uiteindelijk Zaanstad als woonplaats kiest.” Ook de “aantrekkelijkheid van Zaanstad en de regio als vestigingsklimaat voor (internationale) bedrijven en bewoners” zal toenemen. De verwachtingen zijn hooggespannen:

“De vestiging van de Europese School maakt Zaanstad en omgeving als woonplaats aantrekkelijk voor de Europese en internationale kenniswerkers die hun kinderen willen plaatsen op de Europese School. Het vestigen van kennisintensieve bedrijven stimuleert de vestiging van kantoren en versterkt de dienstensector in Zaanstad. De Europese School levert zowel direct als indirect banen op. Gerelateerd aan de 800 leerlingen werken circa 140 leerkrachten en stafmedewerkers op de Europese School.

Naamsbekendheid

Het imago van Zaanstad moet ervan profiteren:

Een Europese School in Zaanstad staat voor gegarandeerde kwaliteit en heeft een positief effect op het profiel en de naamsbekendheid van de gemeente Zaanstad. Een substantieel aantal hoogopgeleide mensen zullen in Zaanstad willen wonen omdat daar hun werk is of omdat daar hun kinderen naar school gaan. Hierdoor krijgt het profiel van Zaanstad een impuls.”

De gemeente is nu bezig met het maken van een “bidbook en de financiële bieding aan OCW.”

Vanaf het moment van de locatiekeuze komen de kosten voor rekening van het ministerie van OCW.