De Zaanse kunstenaar Jaap Stellaart (Zaandijk, 1920 – Zaandam, 1992) neemt t/m november de Zaanstreek over.

Zijn werken worden op zeven plekken in Zaanstad geëxposeerd: De Wormerveerse Vermaning, galerie Staphorsius, Fluxus, Het Weefhuis, De Fabriek, de Bullekerk en het Honig Breethuis.

De tentoonstelling is samengesteld door Jan de Bruin. Samen met Henk Heijnen schreef hij in 2007 een boek over het leven en de werken Jaap Stellaart: ‘De blinde ziener in een oceaan van licht’. Het boek verscheen ter gelegenheid van het afscheid van De Bruin als directeur van het Kunstcentrum Zaanstad. De Bruin verzamelde zelf veel werk van Stellaart dat tijdens de exposities te zien is.

Stellaart werkte in Zaandam aan het Haaldersbroek. Hij ontwikkelde al jong een eigenzinnige abstracte schilderstijl die wel werd vergeleken met die van de CoBra groep. Hij maakte later deel uit van de post-CoBra-groep CREATIE. In 1948 exposeerde hij bij een groepstentoonstelling in 1948 drie schilderijen in het Stedelijk Museum in Amsterdam (tussen de CoBra-leden). Zijn eerste solo-expositie was in 1955 in bioscoop Corso in Wormerveer. In de jaren vijftig en zestig maakte Stellaart landelijk en zelfs internationaal naam.

Op 16 februari 1990 kreeg Stellaart, tijdens een expositie in galerie Bramkha (Haaldersbroek), de erepenning van de gemeente Zaanstad. De gemeente kocht vier schilderijen van hem. Van Stellaart zijn werken in diverse Nederlandse musea te vinden en in de rijkscollectie.

  • Bij Galerie Staphorsius in Westzaan zijn de werken tot 19 september te zien.
  • De expositie in de Wormerveerse Vermaning wordt op zaterdag 1 augustus om 14.30 uur geopend en is in die maand op zaterdag en zondag van 14:00 tot 17.00 uur te bezoeken.
  • Bij Fluxus (Verkadefabriek, Westzijde Zaandam) is de expositie van 5 september tot 1 oktober te zien.
  • Het Weefhuis in Zaandijk exposeert Stellaart van 16 t/m 18 oktober, opening 16 oktober om 20.00 uur.
  • De Fabriek toont werken van Stellaart van 29 oktober tot 27 november.
  • In het Honig Breethuis in Zaandijk zijn de werken van Stellaart van 31 oktober t/m 29 november te zien.
  • De expositie in de Bullekerk in Zaandam is van 3 t/m 29 november.

De werken komen o.a. uit privébezit van de familie Stellaart en Jan de Bruin en van de gemeente Zaanstad. Voor nauwkeurige openingstijden check de websites van de expositieruimten.

Foto boven door Arjen Ronner.

Foto: Wim Krijt
het boek…
Set van 9 ansichtkaarten met werken van Stellaart, verkrijgbaar tijdens de exposities