Faillissement BDU Noord-Holland aangevraagd ‘Donderslag bij heldere hemel!’

Vanmorgen heeft BDU-directeur Heiko Imelman de redactie en het commerciële personeel van BDU Noord-Holland verteld dat afgelopen vrijdag het faillissement is aangevraagd.

Morgenmiddag 14:00 uur doet de rechter uitspraak.

Het zou daarbij gaan om vijftien titels, waaronder De Krommeniër en De Zaankanter.

Afdeling Noord-Holland heeft ongeveer dertig mensen in dienst.

We belden met Kees Klinkenberg van De Zaankanter, hij liet weten beduusd te zijn:

‘Een donderslag bij heldere hemel. Afgelopen donderdag werd er nog gesproken van een externe investeerder, de volgende dag is het faillissement aangevraagd.’

De Zaankanter (BDU) heeft/had zo’n 56.000 lezers (oplage 55.000 kranten). Zusterblad De Krommeniër heeft/had 27.000 lezers (oplage 17.000). In de postcodegebieden waar de krant werd verspreid, bereikt De Krommenieër twee derde van de inwoners, voor de Zaankanter is dat 47 procent.

Klinkenberg begrijpt niet dat een faillissement niet kon worden afgewend:

‘Ik vind het meer dan betreurenswaardig, ik heb een groot geloof in het lokale nieuws, er zijn in mijn ogen legio mogelijkheden voor een huis en huisblad. Er is een markt voor. Zo’n ingrijpende beslissing had ik niet verwacht.’

Wij hebben het hoofdkantoor in Barneveld gevraagd om commentaar, maar zij willen pas na 13:00 uur vanmiddag reageren. Update: lees hier het persbericht van de BDU.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • yvonne Valk

  Er is absoluut een markt voor. ZaanTV, daar kijkt niemand naar. De Krommenieer is een leuke krant waar veel in staat over het dorp. HEEL jammer, weer iets weg in Zaanstad-Noord.

 • Bep Hogendorp

  Erg jammer, de Krommenieër is geweldig.

 • yolanda uitendaal

  Te triest weer, super jammer dat dit gebeurt.
  Misschien weer in eigen hand nemen de lokale krantjes. Beter dan grote lichamen waar managers en directie alles weggraaien.

 • Marco Kerkhoven

  Triest voor de medewerkers en zeker de manier waarop. Helaas kregen wij de Zaankanter al zeker een jaar niet meer (t Kalf). Ik heb diverse malen geklaagd en zou best een vorm van abonnement willen hebben.
  Het Dagblad Zaanstreek zal binnenkort ook wel ter ziele gaan want het is tegenwoordig een landelijk katern en een provinciaal (regio??) deel.
  Rodi is meer een agenda met advertenties.
  En de lokale radio en TV brengen amper nog interessant nieuws. Vooral op TV is het een verdomd slecht aftreksel van Hart van Nederland.
  Kom op doorstarten met die handel. Door het faillissement zijn de schulden nihil en doorgaan met die krant en beter bezorgen!!!!

 • Joost Weemhoff

  De Zaanse gezinsbode op dinsdag, Zondagskrant op zondag, Onze krant op woensdag en de Week-in-week-uit op donderdag. Er was een tijd dat je onder huis-aan-huispapier (van wisselende kwaliteit) bedolven werd. Andere tijden…

 • Kees Pechie

  Wie leest er nog een krant.
  Al t nieuws is online.
  Regionale info is ook online.
  Het is over een uit.
  Degene die een doorstart maakt is de grootste naieveling van de wereld.

 • Bert Schaap

  Geeft toch niets, geen enkele meerwaarde, of informatie die er toe doet. Ook lokale omroep is nutteloos voor de huidige maatschappij. Dat is een gesponsorde hobbyclub die zichzelf als ‘onmisbaar’ voordoet. Stop dat geld liever in de echte minima, of andere doelen die er toe doen. Hoeveel nieuws bronnen heeft een mens nodig, die allemaal hetzelfde vertellen. Er is een enorm overschot aan zelfbenoemde ‘journalisten’, dus die zullen dit wel bestrijden. Iedereen mag zich journalist noemen of erger..deskundige.

 • Dick Marinus Sr

  Minder pulp en meer bomen….

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *