Scheidend burgemeester Paul Möhlmann was vanmorgen getuige van de première van de Monumenten Spreken documentaire over Hannie Schaft in de Noorderschool in Oostzaan.

Möhlmann is lid van het Comité van Aanbeveling van Monumenten Spreken en tevens voorzitter van het Oostzaanse 4 mei comité. Voordat hij afscheid nam als voorzitter en burgemeester was hem door de voorzitter van Monumenten Spreken, Merel Kan, beloofd dat minstens één van de Oostzaanse films af zou zijn. De andere film – over het Algemene Verzetsmonument in Oostzaan – wordt in de komende maanden gerealiseerd.

oostzaan hannie schaftDe première vond niet voor niets plaats in de Noorderschool. Deze school heeft het Hannie Schaft monument geadopteerd. Dat houdt in dat leerlingen van de school bloemen leggen bij het monument en een herdenking organiseren. Möhlmann overhandigde de officiële adoptiepapieren aan juf Ilka Homburg van groep 7/8.

In de film komen ook twee medeverzetsstrijders aan het woord: Truus Menger en Freddie Oversteegen. Zij werden in mei van dit jaar nog onderscheiden door premier Mark Rutte met het Mobilisatie-Oorlogskruis.

Meer foto’s op de Facebook pagina van Monumenten Spreken.

De officiële afscheidsreceptie van burgemeester Möhlmann is a.s. vrijdag.