Fraude en zwart geld bij Zaanlandia

Oud-penningmeester van Zaanlandia Jan Beelen zou € 80.000 tot € 90.000 aan clubgelden voor privé-doeleinden hebben gebruikt. Hij zou onder andere een auto voor zijn zoon hebben gekocht.

Beelen op zijn beurt stelt dat Zaanlandia spelers en trainers zwart hebben uitbetaald.

Beelen zei tegen Dagblad Zaanstreek dat hij zichzelf ‘slechts’ zo’n € 20.000 heeft uitgekeerd als ‘vrijwilligersvergoeding’ van € 2,50 per uur en voor reis- en telefoonkosten omdat hij tien jaar lang jaarlijks 600 uur in de vereniging heeft gestopt.

“Het is een schande dat de voorzitter mij nu aansprakelijk wil stellen” zei Beelen tegen RTVNH, “Als er iets mis is, doen ze maar aangifte.”

UPDATE 14/7/2016: het NHD meldt dat de club inderdaad aangifte gaat doen.

beelen uitgaven

Zaanlandia wil ‘voorlopig’ geen aangifte doen van de verduistering zei voorzitter Kees de Vos tegen RTVNH.

Voor het niet doen van aangifte kan een goede reden zijn. Zelfs een betaling aan een vrijwilliger van € 20.000 zou wel eens de aandacht van de fiscus kunnen trekken.

Zwart geld

De ernstigste beschuldiging van Beelen betreft de betalingen van zwart geld aan spelers en trainers. Hij zou dat aan de accountants hebben doorgegeven die zich daarop heeft teruggetrokken.

Volgens een verslag op de Zaanlandia-website zou het bij de accountants gaan om Het Aanspreekpunt in Wormer. De website van die accountant verwijst tegenwoordig naar H&O Financieel Advies, ook in Wormer.

Meldingsplicht

Een accountant heeft een meldingsplicht wanneer er ongebruikelijke transacties worden aangetroffen, zwart-geld-stromen horen daar zeker bij.

De belastingdienst leest ook de krant. Het zwart uitbetalen van spelers en trainers wordt niet als een licht vergrijp gezien zoals uit de recente ontwikkelingen bij OFC blijkt.

De zaak zou niet alleen voor Beelen, maar ook voor Zaanlandia zelf en de accountant dus nog wel eens een staartje kunnen hebben. Aangifte zou duidelijk maken of de beschuldigingen hout snijden en om hoeveel geld het nu precies gaat.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *