De brandweer moest vanmiddag in actie komen bij een gaslek bij het voormalige restaurant Oosterse Nachten aan de Oostkade van de Wilhelminasluis in Zaandam. Het pand staat al jarenlang leeg.

Het voormalige restaurant raakte door de lekke leiding helemaal gevuld met gas, daardoor ontstond ook explosiegevaar. Het Griekse restaurant Irodion is tijdelijk onbereikbaar. De Oostkade is afgezet. Energieleverancier Liander gaat het lek herstellen.

Oosterse Nachten heette eerder club Amira en La Bussola maar staat al ruim 10 jaar leeg. In december 2021 werd er wel een omgevingsvergunning “voor het gedeeltelijk verbouwen gebouw Oostkade 5 Zaandam” aangevraagd. Maar sindsdien is er niks van het plan vernomen.

In 2014 spotten we het lege pand voor het eerst (De Orkaan bestond nog maar net), in 2016 schreven we opnieuw over het bouwval en in 2017 voor de derde keer. Naar aanleiding van de aanpak van de Wilhelminasluis schreven we er in december 2020 voor de vierde keer over. Artikel nr. 5 (december 2021) ging over de omgevingsvergunning.

Foto’s: Bas Sommeijer