Eerlijk gezegd geloofden we er niet meer in. We hadden ons erbij neergelegd dat een van de mooiste stukjes Zaandam: het gebied aan de oostkant van de Wilhelminasluis, voor eeuwig ontsierd zou blijven door een setje verpauperde horeca-krotten.

Maar onder dossiernummer O20211474 stond het toch echt: ‘Aanvragen omgevingsvergunning voor het gedeeltelijk verbouwen gebouw Oostkade 5 Zaandam’.

We checkten het Kadaster en konden maar één conclusie trekken, het ging om het pand van het voormalige Oosterse Nachten (en daarvoor club Amira en La Bussola).

Maar niet te vroeg gejuicht. Het gaat om een ‘ontvangen aanvraag’ waarop nog nietis besloten (er kan ook nog geen bezwaar gemaakt worden).

Wij zouden zeggen: toekennen (en maak er meteen een sloopvergunning van).

In 2014 spotten we het lege pand voor het eerst (De Orkaan bestond nog maar net), in 2016 schreven we opnieuw over het bouwval en in 2017 voor de derde keer. Naar aanleiding van de aanpak van de Wilhelminasluis schreven we er in december 2020 voor de vierde keer over. De onheilspellende foto hieronder van Fred Wolf komt uit dat artikel. Dit is artikel nr. 5.

De foto boven maakten we dit voorjaar.