Rotte kies Oostkade eindelijk aangepakt?

Eerlijk gezegd geloofden we er niet meer in. We hadden ons erbij neergelegd dat een van de mooiste stukjes Zaandam: het gebied aan de oostkant van de Wilhelminasluis, voor eeuwig ontsierd zou blijven door een setje verpauperde horeca-krotten.

Maar onder dossiernummer O20211474 stond het toch echt: ‘Aanvragen omgevingsvergunning voor het gedeeltelijk verbouwen gebouw Oostkade 5 Zaandam’.

We checkten het Kadaster en konden maar één conclusie trekken, het ging om het pand van het voormalige Oosterse Nachten (en daarvoor club Amira en La Bussola).

Maar niet te vroeg gejuicht. Het gaat om een ‘ontvangen aanvraag’ waarop nog nietis besloten (er kan ook nog geen bezwaar gemaakt worden).

Wij zouden zeggen: toekennen (en maak er meteen een sloopvergunning van).

In 2014 spotten we het lege pand voor het eerst (De Orkaan bestond nog maar net), in 2016 schreven we opnieuw over het bouwval en in 2017 voor de derde keer. Naar aanleiding van de aanpak van de Wilhelminasluis schreven we er in december 2020 voor de vierde keer over. De onheilspellende foto hieronder van Fred Wolf komt uit dat artikel. Dit is artikel nr. 5.

De foto boven maakten we dit voorjaar.

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Anita van der Zee

  Inderdaad slopen die panden, het is een aanfluiting voor de Klauwershoek en de Oostkade. Ook de muziektent gelijk aanpakken deze staat gewoon te verloederen, eeuwige zonde. Maak er een gezellige hoek van met een plantsoen en bankjes.

 • Ron Bouw

  Mooie plek om een 13 verdiepingen hoog industrieel gebouw neer te zetten, Sjoerd Soeters kan dit wel 🙁
  Mooi uitzicht op de Zaan:)

 • Ger Docter

  Een gezellige hoek er van maken is bij Zaanstad een vreemd gegeven. Zij zullen eerder met de vastgoed maffia in zee gaan en er woonkollos neer zetten.

 • Jacob Cabida

  Dit is idd goed nieuws; ben benieuwd wat er gaat komen. Het lijkt me wel een geschikte locatie voor horeca; een terras op de kade met mooi uitzicht voor de gasten. Valt veel moois van te maken. Hopelijk met enige goede smaak; en niet een zoveelste snackbar; die zijn er wel genoeg in Zaandam.

 • Daan de Jong

  Ik had vernomen dat Grieks restaurant Irodion verplaatst wordt naar de kade en dat op diens huidige locatie woningen komen.

  Zie graag m’n informatie bevestigd of ontkracht worden!

  • Jacob Cabida

   Goh, dit is wel een opmerkelijk bericht!
   Dit lijkt mij wel een goed idee! Voor de nodige woningbouw en ook voor het verbeteren van de kade. Irodion heeft voldoende ervaring in horeca om dit op een goede manier aan te pakken! Als dit bericht klopt, zou ik zeggen; go for it

 • Dat is een goed idee dat de Griek verhuisd en dan nieuwe appartement en wordt weer een mooi aanzicht langs de kade

 • Yvonne ten hoope

  Als dat waar is, wat zal het daar opknappen zeg, smerig hanggebeuren, de vuilstort van Nauerna ziet er nog netter uit. Vreselijke aanfluiting voor deze mooie opgeknapte kade en sluis.

 • Ton Lameijer

  Ik vraag me al jaren af, wie is toch de eigenaar van die verwaarloosde panden. Een normale belegger had dit nooit laten gebeuren. Geen huurinkomsten is toch verlies lijden? En wat is de rol van de gemeente in dit misterieuze spel? Of speelt hier nog iets anders? Wie weet hier een antwoord op?

  • Ron Bouw

   Beste Ton, een normale belegger: bestaat die? ik heb jaren bij een hele grote belegger gewerkt en in het hele dure huursegment met woningen tot € 7000 in de maand, de mensen die daar in directie zaten leven op een heel ander niveau dan de meeste Nederlander en die liggen echt niet wakker van een paar pandjes die leeg staan, wordt gewoon verrekend op de winst en verliesrekening.
   Ja, wat is de rol van Zaanstad in deze, waarom is er niet ingegrepen want het ziet er al 10 jaar niet meer uit, moet jij doen als burger, nou dan pakken ze je aan, zeker weten.
   Het heeft gewoon te maken met andere belangen, dat is zo duidelijk.
   En denk je nou echt dat Zaanstad iets op heeft met zijn burgers: vergeet het maar, ook allemaal eigen belang, maar er komen gemeenteraad verkiezingen aan ,hoop dat de burgers die gaan stemmen goed nadenken op wie ze gaan stemmen en welke partij: hopelijk die het beste met zijn inwoners voor hebben, echter heb ik deze partij nog niet gezien of gehoord.

   • Nicole Vet

    Kijk: het venijn zit in het staartje!
    Welke partij heeft de juiste plannen voor de inwoners van ZNSTD… en (kan) die plannen dan ook nog uitvoeren?
    Één partij is geen partij, dus het moet uit de samenwerking komen.
    En daar gaat het mis, denk ik. Zijn de poppetjes gekozen, dan gaat het niet meer om het spel of de knikkers, niet om de regels en al helamaal niet om de burgers.
    Het gaat om: de poppetjes.
    Weet iemand hoe we dat veranderen?
    U heeft de rest van het jaar om een antwoord te bedenken 😉

   • Sebastiaan neele

    Ik kan melden dat democratisch Zaanstad opkomt voor de burgers , geen belang hecht aan poppetjes en puur naar voorstellen kijkt.. volg de lokale politiek en u zult het merken

    • fred blijdensteijn

     ach, begint het zieltjeswinnen door de politieke partijen al? DZ had deze situatie al bijna 10 jr geleden aan kunnen kaarten.
     Helaas komen mooie beloftes altijd heeeeel toevalling vlak voor de verkiezingen
     Hopelijk wordt dit soort mooipraterij door politieke partijen voortaan door De Orkaan geweerd.
     Vroeger gold het gezegde: Veel beloven weinig geven doen een gek in vreugde leven maar tegenwoordig is het wel : Eerst zien dan geloven. De burgers zijn tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk te bedonderen maar ook dat is blijkbaar nog niet begrepen door de pol.partijen.

  • Frank Jansen

   Eigenaar zijn 2 broers in Amsterdam, ’t HOEN, en zijn vastgoedspeculanten. 1 van hun BV’s is Astoria Vastgoed BV. De broers zijn eigenaar in Amsterdam van vele zakelijke als ook woonpanden. In Zaandam is Astoria mn eigenaar van grote pand Oostkade incl restaurant Irodion, alle kiosken die aan de sluis staan en het grote pand Zuiddijk met eveneens vele bewoners en het Restaurant eronder. Toch wel verbazingwekkend dat ‘niemand’ dit weet van iedereen die zich al vele vele jaren aan de rotzooi ergert. Ja de Gemeente Zaanstad kijkt hier al jaren doelbewust weg omdat de 2 broers telslotte toekomstige partners kunnen zijn….. en dus ja, al het verval, de viezigheid en ook onveiligheid (drugshandel, 7 dgn in de week), het deert de Gemeente niet. Wie wel: alle bewoners en wandelaars daar, aan wie NIETS gevraagd of medegedeeld wordt. En dat jaar in jaar uit……. wijkbeleid, wijkbeheer, handhaving openbare orde……….? Waar in godsnaam….. het mooiste stukje aan de Klauwershoek grenst aan een stuk mismanagement 1e categorie.

 • Peter de Vries

  Als het monumenten geweest waren dan waren ze waarschijnlijk al gesloopt.
  Kom op Zaandam, maak er iets moois van!

 • Rik Jan Bakker

  Ik weet nog een rotte kies: wat dacht je van de oude autowasstraat op de Van Goghweg. Blijft dat ding ook eeuwig de stad ontsieren?

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *