Per 1 juli 2024 komt er een vergunningplicht voor glazenwassers in Zaanstad. De gemeente neemt deze stap om de strijd aan te gaan met criminelen die actief zijn in deze sector.

Burgemeester Jan Hamming zegt in het persbericht van Zaanstad:

“Criminele netwerken houden deze sector in een ijzeren greep. Het is schokkend hoe ze te werk gaan: afpersing, oplichting, geweld, uitbuiting, witwassen en ga zo maar door. Zeker in Zaandam-Oost, maar ook in de rest van Zaanstad en zelfs in heel Nederland, heeft dit impact op de leefbaarheid en veiligheid.”

De ‘praktijken’ van Zaanse glazenwassers staan al jarenlang ter discussie. In 2017 schreef De Orkaan al over malafide praktijken in Utrecht van glazenwassers uit Zaanstad, maar ook op andere plaatsen was dit al jaren aan de gang.

In Zaanstad zijn 1.100 glazenwassers gevestigd, het ‘merendeel’ is volgens de gemeente in Zaandam-Oost:

“De afgelopen jaren lijkt de branche een monopolie te zijn geworden van criminele netwerken, die met geweld en intimidatie bepalen wie in welke wijken als glazenwasser mag werken. Hiervoor wordt vooral gebruik gemaakt van arbeidsmigranten, die via tussenpersonen naar Zaandam-Oost gehaald worden en hier gehuisvest.”

Zaanstad gaat als eerste gemeente in Nederland een vergunningstelsel invoeren. Per 1 juli 2024 gaat de vergunningplicht in. Glazenwassers die in Zaandam-Oost gevestigd zijn (Kogerveldwijk, Kleurenbuurt, Rosmolenbuurt, Peldersveld en Poelenburg) hebben een aparte exploitatievergunning nodig. Dit geldt niet voor glazenwassers die elders in Zaanstad gevestigd zijn. Bovendien heeft iedere glazenwasser die ergens in Zaanstad ramen wil lappen, een ‘lapvergunning’ nodig.

Ook mogen glazenwassers niet meer contant afrekenen, maar moeten zich ‘giraal’ (per pin) laten betalen. Zaanstad zegt dat dit juridisch waterdicht is. Ondernemingen die in Zaanstad als glazenwasser staan geregistreerd, ontvangen een brief met meer informatie.

Burgemeester Jan Hamming:

“Andere glazenwassers die zich gewoon netjes aan de regels houden, zijn de dupe van deze malafide praktijken. Maar ook bewoners zien de gevolgen voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijken, want het werkt door in woonoverlast, in het onderwijs en allerlei andere aspecten en voorzieningen. Een vergunningplicht geeft ons meer mogelijkheden om te controleren, te handhaven en te voorkomen.”

Lees ook:

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht Zaanstad, eerder nieuws op De Orkaan, contact met woordvoerder burgemeester Hamming. Archieffoto van Regina Regoort van glazenwassers in Westerwatering (die niks met illegale praktijken te maken heeft).