Geen half werk: kunstwerk Pixelpoort geheel verwijderd 

Het kunstwerk Pixelpoort in de fietstunnel langs de Provincialeweg in Zaandam was al lange tijd – sinds juni 2021 – beschadigd. Tegeltjes lieten op verschillende plekken los. 

Zaanstad had het meer dan een jaar druk met het speuren naar de oorzaak, onderzoeken van de kosten en ook naar het vinden van eventuele oplossingen. 

In maart van dit jaar kwam het verlossende woord: 

“Wij zijn bezig met de voorbereidingen voor het herstel van het kunstwerk De Pixelpoort. We hebben contact gelegd met de kunstenaars en we hebben een bedrijf gevonden dat de tegels kan zetten. Echter het zijn speciale tegeltjes die we moeten bestellen en die niet op voorraad zijn.’ 

Wat we toen niet begrepen is dat het complete kunstwerk aan de kant van de Hempont uitgebikt zou worden (het deel aan de Zaandam-zijde is onbeschadigd). Maar dat is wel wat er nu gebeurd is. We kregen een foto van Inge Zelvelder waarop te zien is dat geen pixel gespaard wordt: 

Dit was in juni van dit jaar:

Wanneer er betegeld gaat worden en of hetzelfde kunstwerk gereconstrueerd wordt, weten we niet. De vragen staan uit. 

De korte geschiedenis van de beschadigingen en de reparatieplannen:

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Zie de afbeeldingen van de Pixelpoort op:
  http://www.zaansekunstwerken.eu
  Zaandam 1 – nr 12

 • Judith Friso

  Echt vreselijk dit, ik kom hier vrijwel dagelijks langs en de beschadiging was echt niet zo dramatisch als men wil doen geloven. Heel erg zonde dit, terwijl elders in de stad (zie bijv Czaar Peterstraat, vlakbij onze toerismebom Czaar Peterhuisje!!) de straat volkomen verloederd.
  Of is dit een gevalletje “sorry alle bomen gekapt i p.v die ene”??
  Heel erg jammer dit

 • Jo ofman

  Oplossen door een mooie muurschildering!! Ik ken iemand die dat proffesioneel doet, het is haar werk. Zou graag zien dat van die optie gebruik gemaakt gaat worden, duurzaam en goedkoper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *