Geen handhaving maar wel geheimhouding in zaak Watak…

De illegale uitbouw in de Krokusstraat in Koog aan de Zaan van de familie Watak staat er nog steeds. In februari van dit jaar kondigde Zaanstad aan te gaan handhaven maar in de praktijk gebeurde dat niet. Wel was er een hoorzitting in maart maar daarop volgde geen actie.

Deze week ging de gemeenteraad van Zaanstad akkoord met geheimhouding tot eind 2022 van een Raadsinformatiebrief over ‘Zorgwoning Koog aan de Zaan afweging tijdelijke vergunning’.

Die geheimhouding is vanwege privacy, er zou volgens de toelichting bij de lijst van geheime stukken van Zaanstad

“door partijen zelf verzocht om geheimhouding vanwege de zeer persoonlijke contact. Er zijn nog lopende en mogelijk volgende juridische en gerechtelijke procedures welke nog niet zijn afgewikkeld.”

Dat lijkt een nogal gezocht argument, aangezien in het conflict – zeker van de kant van Watak – volop de publiciteit gezocht is. De Orkaan maakte eerder dit een filmpje waar beide partijen aan het woord kwamen.

Het conflict in een notendop: in 2015 bouwt de familie Van Duren Watak zonder overleg en zonder vergunning een aanbouw aan hun huis, waarbij ze de zijmuur van het huis van de buren gebruikten als steunmuur. Van een stenen muurtje van 1.80 m op het erf van de buren maakten zij een 3 meter hoge muur voor hun aanbouw. Het huis van de buren was daardoor niet meer vrijstaand, en er verdween lucht en licht. Van Duren Watak wisten het voor elkaar te krijgen dat de aanbouw gedoogd werd uit medelijden: meneer Watak mocht in zijn aanbouw sterven. Dat gebeurde eind 2019 maar de aanbouw bleef. Nu zou mevrouw Watak zo’n slechte gezondheid hebben dat ze in de aanbouw zou moeten blijven wonen. In augustus 2020 werd besloten dat vanaf 7 februari 2021 gehandhaafd zou worden: het bouwwerk zou moeten worden afgebroken maar dat gebeurde dus niet.

De zaak kwam al bij de Rijdende Rechter, de buren van mevrouw Watak hebben aangekondigd naar de rechter te stappen.

Lees hier ons hele dossier over de zaak Watak.

Deel dit artikel:

5 reacties op Geen handhaving maar wel geheimhouding in zaak Watak…

 1. Kees Huyser schreef:

  Als het mijn huis zou betreffen haalde ik mijn 1.80m hoge muurtje weg. Hoe de buren dan hun zwevende 1.20m in de lucht houden is hun probleem.

 2. Henk hartog schreef:

  Watak denk dat ze alles mogen.. Dit Had ons niet gebeurd. Gemeente Zaanstad actie, niet slapen, dat doe je thuis

 3. Inez Ferdinandus schreef:

  Mevrouw van Duren Watak doet gewoon haar boodschappen bij AH achter haar boodschappenkar. Loopt zonder ondersteuning door de winkel. (Bewijs in overvloed). Geen rollator, geen rolstoel te bekennen. Er staat een rolstoel in de schuur. De enige keer dat deze gebruikt is, is om medelijden op te wekken bij de Raadsvergadering in het Gemeentehuis. De aanwezigen vielen bijna van hun stoel van verbazing toen zij zo binnen kwam. De Gemeente Zaanstad durft schijnbaar geen actie te ondernemen. Mijn vertrouwen in de Gemeente is veranderd in wantrouwen. Dit kan niet. Dit mag niet.

 4. Nico kuilman schreef:

  De gemeente moet zijn poot stijf houden en binnen zoveel dagen het bouwwerk weg anders boete van een x bedrag per dag. Men moet zich niet langer voor de gek leren houden.

 5. Henk Thesing schreef:

  Dit is echt van de zotte. Wat geheime stukken.Openbaar maken.
  Hoe is het in godsnaam mogelijk dat hier niet wordt opgetreden.
  Of is het zo, wat ik al eerder heb aangegeven, dat er binnen de gemeente Zaanstad personen zijn die Watak hier steunen. Het kan bijna niet anders.
  Hoe is dit uit te zoeken?

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *