Geen Oekra├»ners in het Twiske (& audio ­čöł)

De plannen voor de bouw van noodwoningen voor Oekraïners in het Twiske, een Natura 2000-gebied, zijn van de baan. De stichting Hart voor het Twiske uitte kritiek op de plannen van de provincie, waarna de statenleden het college terugstuurde naar de tekentafel. Met als taak een andere locatie te zoeken.

Er werd een verzoek ingediend om ontheffing te verlenen voor ’t Twiske, een gebied dat zowel een Natura 2000-gebied als een natuurnetwerk (NN) is. Als gastspreker wist Anne Berk (vice-voorzitter van Hart voor het Twiske) de meerderheid van de statenleden te overtuigen dat dit een slecht idee is. Met 21 voorstemmen en 34 tegenstemmen van de statenleden, kreeg Cees Loggen (VVD), de gedeputeerde van de provincie voor Ruimtelijke ordening (inclusief wonen), de opdracht om opnieuw onderzoek te doen.

Volgens Berk wordt de druk op ’t Twiske steeds groter, terwijl het aantal jaarlijkse bezoekers groeit van 1,2 naar 1,6 miljoen. Uit onderzoek blijkt dat de natuur in het gebied ook ernstig wordt aangetast, met recreatie als een van de belangrijkste oorzaken. Anne Berk pleit daarom voor het bijstellen van het beleid en het verminderen van de druk. Bovendien benadrukt ze dat het al 50 jaar lang verboden is om in het gebied te overnachten.

ÔÇťNatuurlijk hebben wij sympathie voor de nood van de vluchtelingen, maar de vraag is: waarom moet dat in een Natura 2000 gebied?”

Ze vindt het ook belangrijk dat de provincie zich actief uitspreekt tegen noodwoningen in natuurgebieden. Dit zou een belangrijk voorbeeld kunnen zijn voor toekomstige initiatieven.

Volgens gedeputeerde Loggen bleek er op 24 oktober van vorig jaar ook onderzoek te zijn gedaan naar een andere locatie. Achteraf bleek dat er sprake was van zettingsproblematiek die eerst aangepakt moet worden om het terrein bouwklaar te maken. Hij begrijpt dat het belangrijk is om een plek te hebben waar mensen zonder problemen voor langere tijd ondergebracht kunnen worden.

Ik denk dat we rekening moeten houden met een langdurig verblijf van Oekraïners in onze Nederlandse samenleving

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Foto: De Orkaan. Bron: vergadering interim commissievergadering provincie Noord-Holland.

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *