Zaanstad houdt vast aan het plan om het appartementencomplex Zaans Blauw aan de Hogendijk in Zaandam te laten bouwen.

Bewoners, gesteund door GroenLinks, hadden gevraagd om één van de nieuwe drie mini-bossen (tiny forests) van Zaanstad daar te planten, maar dat plan krijgt geen steun van de gemeente.

Woningbouw heeft prioriteit en bovendien is het perceel in 2006 al verkocht om er woningen op te bouwen. Die eigenaar heeft dat destijds niet gerealiseerd later is het perceel verkocht aan een andere eigenaar die er een nieuw plan voor heeft laten ontwikkelen.

Buurtbewoners hebben bezwaren tegen de bouw omdat er al zoveel nieuwe appartementen gebouwd zijn en worden in de buurt. Zo is het complex Krimpenburg aan ’t Krimp gerealiseerd en wordt op nu het complex Hof van Monet gebouwd. Voor het perceel daarnaast (de voormalige Saab-garage) zijn ook plannen in de maak. Op de plek waar vroeger de doe-het-zelf-winkel van Jac de Boer was gevestigd komen ook appartementen.

Voordat het plan officieel was gepubliceerd waren er al 9 bezwaren ingediend. Een aantal bewoners heeft nu ook een officiële zienswijze ingediend.

Dakterras

Zij stellen dat het gebouw veel te hoog wordt, het voldoet daarom niet aan het bestemmingsplan. De diepte (ruim 11 meter) zou zodanig zijn dat het pand gaat ‘uitsteken’ ten opzichte van de buren. Omdat het pand vlakbij de buurwoningen, wordt in de zienswijze gevraagd geen ramen aan de zijkant aan te brengen en de achtergevel gelijk te laten lopen aan Hogendijk 96 en Lage Horn 18/20, de achter-balkons zouden inpandig gerealiseerd moeten worden.

Ook willen de bezwaarmakers geen dakterras. Ze vrezen geluidsoverlast van de doelgroep (starters).

Daarnaast stellen ze vragen over de bodemsanering, er zou sprake zijn van ‘ernstige bodemverontreiniging’.

Dat ontwerp sowieso is goedgekeurd wekt verbazing op:

“Dat het ingediende bouwplan volgens de adviescommissie aan de welstandscriteria voldoet, verbaast ons. Het betreft een plan aan of bij een cultuurhistorisch object (Czaarpeterhuisje/Krimp) en een beeldbepalend pand (dak Hogendijk 96). Het eerder uitgevoerde bouwplan van projectontwikkelaar Bart de Jong (direct naast het Czaarpeterhuisje) heeft alle richtlijnen die gelden in onze historische buurt genegeerd. Wij willen er voor waken dat dit nogmaals gebeurt.”

De Jong stelde eerder tegenover De Orkaan dat zijn plan aan alle richtlijnen voldoet. Het plan van de vorige eigenaar nam volgens hem nog veel meer ruimte in beslag. Dat er bij de bouw van de huizen naast het Czaarpeterhuisje is mis zou zijn gegaan bestrijdt hij.

Lees hier meer over Zaans Blauw en de bouw aan het ‘Czaar Peterpad‘. Hieronder artist impressions van de nieuwbouw aan de Hogendijk.