Straatvegers zijn er in alle soorten en maten. Wij hebben – daar zijn we heel eerlijk in – een sterke voorkeur voor de elektrische variant.

Welke maakt niet uit: die van het soort waar je met je toges bovenop kan zitten of die waar je achteraan kan hobbelen en waar je nu en dan relaxt met een elleboogje op kan steunen terwijl je een banaantje eet en een praatje maakt met de voorbijgangers.  

Ons hart maakte dan ook een sprongetje toen wij het ronkende persbericht van ZNSTD ontvingen:

Gemeente neemt elektrische handveegauto in gebruik!

Maar helaas… de scherpe lezer (daar hebben we er best een paar van) ziet het natuurlijk direct: de gemeente heeft geen elektrische veegauto gekocht, maar een elektrische auto waarin een hoop materiaal past dat het ouderwetsche handvegen ondersteunt. Bezems, een schep en zo’n oppik-stok… niet elektrisch.

Of de elektrische handveegauto ook een poepweegschaal aan boord heeft vermeldt het persbericht niet, maar het was wethouder Leny Vissers-Koopman die vandaag de elektrische handveegauto op pad stuurde dus de kans is groot dat zij zich daar hard voor heeft gemaakt.

poepwegen

De gemeente heeft nu vijf elektrische bedrijfswagens in gebruik, twee elektrische pick-ups en twee elektrische handkarren voor het centrum. Daarnaast zijn er de afgelopen twee jaar acht hybride personenwagens in het wagenpark opgenomen. In totaal heeft de gemeente 81 bedrijfsauto’s en 38 personenauto’s (en elektrische scooters voor de wethouders).