De zure druiven van de ex-wethouder

Voormalig ZOG-wethouder Leny Vissers riep in haar reactie op een artikel over het fietsparkeren bij station Zaandam nog even ‘lekker puh’ tegen diegenen die tegen het cultuurcluster waren: eigen schuld dikke bult, nu krijg je ook geen fietsenstalling, Kiss & Ride en fatsoenlijke taxi-standplaats.

Onbedoeld gaf de voormalige ZOG-politica een onthutsend inkijkje in haar motieven. En terloops liet ze ook nog even weten hoe ze tegen onafhankelijke journalistiek aankeek: daar hield ze niet zo van.

Door Piet Bakker (redacteur De Orkaan)

Volgens de voormalige wethouder was de inwoners “absoluut geen dienst bewezen met het afblazen van het Cultuurcluster” omdat er nu ook geen fietsenstalling kwam (“en de Kiss en ride en de taxi standplaats worden nu ook niet gerealiseerd”). Zo! Heb je nou je zin!

Kennelijk heeft ze als lid van het college de stallingen bij het station bewust laten verpauperen. Beide stallingen (Noordsche Bosch en Korte Rozengracht) worden slecht (of niet) onderhouden, een tijdelijke oplossing was prima te realiseren geweest. Aan de westkant van het station was er eentje in no-time uit de grond gestampt. Het in stand houden van een ground zero op de plek van het cultuurcluster moet een bewuste keuze zijn geweest.

‘Miauwen’

Minstens zo interessant is wat de ex-wethouder schrijft over journalistiek: “De Orkaan was toch niet zo’n voorstander van het Cultuurcluster dan nu ook niet miauwen over de geweldige fietsenstallingen in andere gemeenten.”

Kennelijk zijn de druiven heel zuur.

De Orkaan heeft in de afgelopen 4,5 jaar veel over het cultuurcluster geschreven, voor- en tegenstanders aan het woord gelaten, de ontwikkelingen op de voet gevolgd en kritische geluiden laten horen als wij dat nodig vonden. Maar dat beviel mevrouw de wethouder kennelijk niet zo. De paranoia over de berichtgeving rond het cultuurcluster moet binnen het college tot grote hoogte zijn gestegen. Onder het motto ‘wie niet voor ons is, is tegen ons’ mogen wij niet ‘miauwen’.

(Voor de goede orde mevrouw Vissers: wij miauwen, sissen en krabben als het ons uitkomt, en desnoods blaffen en bijten we er nog bij ook.)

Het klopt dat De Orkaan niet permanent heeft geapplaudisseerd bij elke beslissing van raad en college over het cultuurcluster. Niet bij de kostenoverschrijdingen, niet bij het onder druk zetten van De Fabriek (opheffen of meegaan), niet bij het peperdure poppenkast van het referendum-onderzoek, niet bij het mislukken van de aanbestedingen, niet bij het onvolledige exploitatie-rapport en niet bij het negeren van het subsidie-oppot-verbod.

Maar mevrouw Vissers wil geen tegenspraak of onafhankelijke berichtgeving, ze wil applaus.

En dat terwijl ze deel uitmaakte van een college dat het wel een prima idee vond om een duur propaganda-filmpje met uitsluitend voorstanders te maken (nadat men een eerder filmpje had afgekeurd omdat het ‘niet positief’ genoeg was). Datzelfde college vond het ook wel in orde om RTV Zaanstreek onder druk te zetten om positieve berichtgeving af te dwingen en vervolgens de op alle fronten falende omroep een extra subsidie van € 60.000 te beloven.

En dan miauwen over een medium dat niet als applausmachine wil fungeren?


(Foto boven: Hester Wandel, muurschildering bij Filmhuis De Fabriek, 2017)

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Corine Lust

  Gelukkig is ze nu ex-wethouder!
  Sommige dingen lossen zichzelf op

 • JBP

  Zo is het maar net!

 • joop tralala

  Die druiven van mevr. Visser zijn wel erg zuur. Gelukkig dat ze nu ex-wethouder is. Misschien dat ze zich bij ZOG ook eens achter de oren mogen krabben met welke mensen zij in zee gaan.Denk dat mevr. Visser de nieuwe naam van ZOG (Zaanstad voor IEDEREEN) niet helemaal goed heeft begrepen.

 • Egbert Visser

  Mevrouw Vissers schijnt het niet helemaal te begrijpen want nu dat cultuurgeval er niet komt is er alle ruimte voor taxistandplaatsen, Kiss & Ride, een groot fietsenpakhuis, fietsenmaker en horeca !

 • Arie beukenoot

  Misschien kan Mevr. Visser weer vrachtauto’s kan gaan tellen net als vroeger toen het eiland bebouwd ging worden. Daar was ze erg goed in maar nooit meer in de gemeenteraad wat een opluchting dat ze weg is

 • Didier Hennequin

  Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat de redactie van De Orkaan nu omgekeerd ook een soort van lange neus maakt richting mevr. Vissers, en daarmee bevestigt (al langer) een tegenstander van de Cultuurcluster te zijn geweest. Correct me if I’m wrong.

  • De Orkaan

   Iedereen mag zelf bepalen of hij of zij vindt dat De Orkaan voor of tegen is. Deze wethouder was echter lid van een college dat op allerlei manieren zelf de publiciteit heeft proberen te beïnvloeden. Haar uitspraak dat je dan je mond moet houden is volgens ons ongepast voor een (ex-)gezagsdrager in een democratie.

 • Eerst als wethouder en portefeuillehouder meer dan 4 miljoen bezuinigen op cultuur en dan nu klagen dat een schip van bijleg niet doorgaat?

  • jan de bruin

   boeiend hoe een ex wethouder binnen de kortste keren niet meer op de hoogte is van de actualiteit:
   Noord hollands dagblad donderdag 05 juli: “ bovendien krijgt het station een opknapbeurt en komt er een grote fietsenstalling. De klus moet eind 2019 geklaard zijn”

   • Rienk Spiekstra

    Even los van de inhoud, stijl en argumenten van de voormalige wethouder, maar het gaat om een andere fietsenstalling. De fietsenstalling die dhr. De Bruin bedoeld komt aan de westkant van het station. Aan de oostkant staan oude loodsen die de stalling nu zijn. Die stalling en nog een aantal zaken zouden onder het Cultuurhuis vervangen worden door een mooie nieuwe voorziening. Nu de bebouwing er boven niet komt worden die stallingen en andere zaken dus ook niet gebouwd.

    • De Orkaan

     Ons verhaal ging overigens ook over de ‘stalling’ aan de Korte Rozengracht, een plek die kennelijk bewust door de gemeente niet onderhouden wordt: kapotte fietsenrekken, weesfietsen en wrakken. Dat is de stalling die het meest logisch is voor reizigers uit Zaandam zuid. De stalling bij de Stationsstraat is verder weg, alleen te bereiken via gevaarlijke kruispunten en stoplichten en dan moet je ook nog eens veel verder lopen naar het station.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *