Voormalig ZOG-wethouder Leny Vissers riep in haar reactie op een artikel over het fietsparkeren bij station Zaandam nog even ‘lekker puh’ tegen diegenen die tegen het cultuurcluster waren: eigen schuld dikke bult, nu krijg je ook geen fietsenstalling, Kiss & Ride en fatsoenlijke taxi-standplaats.

Onbedoeld gaf de voormalige ZOG-politica een onthutsend inkijkje in haar motieven. En terloops liet ze ook nog even weten hoe ze tegen onafhankelijke journalistiek aankeek: daar hield ze niet zo van.

Door Piet Bakker (redacteur De Orkaan)

Volgens de voormalige wethouder was de inwoners “absoluut geen dienst bewezen met het afblazen van het Cultuurcluster” omdat er nu ook geen fietsenstalling kwam (“en de Kiss en ride en de taxi standplaats worden nu ook niet gerealiseerd”). Zo! Heb je nou je zin!

Kennelijk heeft ze als lid van het college de stallingen bij het station bewust laten verpauperen. Beide stallingen (Noordsche Bosch en Korte Rozengracht) worden slecht (of niet) onderhouden, een tijdelijke oplossing was prima te realiseren geweest. Aan de westkant van het station was er eentje in no-time uit de grond gestampt. Het in stand houden van een ground zero op de plek van het cultuurcluster moet een bewuste keuze zijn geweest.

‘Miauwen’

Minstens zo interessant is wat de ex-wethouder schrijft over journalistiek: “De Orkaan was toch niet zo’n voorstander van het Cultuurcluster dan nu ook niet miauwen over de geweldige fietsenstallingen in andere gemeenten.”

Kennelijk zijn de druiven heel zuur.

De Orkaan heeft in de afgelopen 4,5 jaar veel over het cultuurcluster geschreven, voor- en tegenstanders aan het woord gelaten, de ontwikkelingen op de voet gevolgd en kritische geluiden laten horen als wij dat nodig vonden. Maar dat beviel mevrouw de wethouder kennelijk niet zo. De paranoia over de berichtgeving rond het cultuurcluster moet binnen het college tot grote hoogte zijn gestegen. Onder het motto ‘wie niet voor ons is, is tegen ons’ mogen wij niet ‘miauwen’.

(Voor de goede orde mevrouw Vissers: wij miauwen, sissen en krabben als het ons uitkomt, en desnoods blaffen en bijten we er nog bij ook.)

Het klopt dat De Orkaan niet permanent heeft geapplaudisseerd bij elke beslissing van raad en college over het cultuurcluster. Niet bij de kostenoverschrijdingen, niet bij het onder druk zetten van De Fabriek (opheffen of meegaan), niet bij het peperdure poppenkast van het referendum-onderzoek, niet bij het mislukken van de aanbestedingen, niet bij het onvolledige exploitatie-rapport en niet bij het negeren van het subsidie-oppot-verbod.

Maar mevrouw Vissers wil geen tegenspraak of onafhankelijke berichtgeving, ze wil applaus.

En dat terwijl ze deel uitmaakte van een college dat het wel een prima idee vond om een duur propaganda-filmpje met uitsluitend voorstanders te maken (nadat men een eerder filmpje had afgekeurd omdat het ‘niet positief’ genoeg was). Datzelfde college vond het ook wel in orde om RTV Zaanstreek onder druk te zetten om positieve berichtgeving af te dwingen en vervolgens de op alle fronten falende omroep een extra subsidie van € 60.000 te beloven.

En dan miauwen over een medium dat niet als applausmachine wil fungeren?


(Foto boven: Hester Wandel, muurschildering bij Filmhuis De Fabriek, 2017)