Gemeente Zaanstad… “nooit van gehoord…”

Hoeveel borden de gemeente ook laat plaatsen waarop Zaandam, Wormerveer, Krommenie, Zaandijk en Assendelft vervangen zijn door Zaanstad (of Zaanstad-Zuid of Zaanstad-Noord), het is kennelijk niet afdoende om Zaanstad tot een algemeen aanvaard begrip te maken.

Zaanstad bestaat ‘pas’ sinds 1974, maar voor sommige media, bedrijven en instanties is dat nog te recent. Die blijven lekker vasthouden aan de gemeente Zaandam (of de gemeente Wormerveer, of de gemeente Assendelft).


UPDATE 15 augustus 2019: Beaumont Communicatie die aan de slag gaat in Krommenie voor ontwikkelaar AM om de nieuwe ronde ‘participatie’ in goede banen te leiden heeft ‘recent’ al in de streek gewerkt… voor de Gemeente Zaandam (wij hopen maar dat ze van communicatie meer verstand hebben…).


UPDATE 13 december 2018: Broedplaats ‘De Hoop’ aan Barndegat


UPDATE 2/5/208: NH Nieuws


UPDATE 19/6/2016, brochure Rijksvastgoedbedrijf verkoop Hembrugterrein: gemeente Zaandam.

gemeente zaandam hembrug

 


UPDATE 11/6/2016, RTV Noord-Holland: Gemeente Wormerveer.

gemeente wormerveer


UPDATE 8/2/2016, Dagblad Zaanstreek

dagblad zaanstreek 8 fen 2016 gemeente zaandam


UPDATE 4/2/2016 Dagblad Zaanstreek

gemeente zaandam NHD


UPDATE 4/1/2016: Dagblad Zaanstreek

De Ombudsman van het Noordhollands Dagblad behandelt een klacht van Harry Slinger. Die woont in Westzaan, maar de ombudsman belt met de gemeente Zaandam voor commentaar.

zaandam onbudsmans


UPDATE 19/11/2015: Het Parool


Of zoals de NOS:

Diezelfde NOS heeft het ook nog over de gemeente Wormerveer. gemeente wormerveer nos Bij het Glasvezelnetwerken en Wikipedia bestaat de gemeente Assendelft nog steeds. glasvezel assendelft wikipedia assendelft De Telegraaf heeft Zaanstad ook nog niet ontdekt. telegraafEvenmin als Dichtbij, RTVNH en Elsevier. dichtij elsevierEn het Noordhollands Dagblad. nhd zaandam Hier een hele verzameling:

Ook de gemeente Wormer bestaat trouwens nog steeds, bij de HVC-groep die daar afval ophaalt.

hvc wormer

UPDATE 30 oktober, de NOS houdt vol: Zaanstad bestaat niet

nos zaandam

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Jacqueline

  Ik ben geboren in het dorp, de voormalige gemeente, Westzaan en woon nu in het dorp Zaandam, dat samen met de dorpen Westzaan, Assendelft, Wormerveer, Krommenie, Zaandijk en Koog aan de Zaan de Gemeente Zaanstad vormen.
  Het schijnt nog steeds heel moeilijk te zijn voor diverse media. Misschien ligt het wel aan de Gemeente Zaanstad zelf…. Zij willen als stad bestempeld worden, en noemen de dorpen nu wijken, maar de inwoners zijn en voelen zich nog steeds dorpelingen.(op de mensen na, die van buiten komen). Neem een voorbeeld aan Medemblik en de andere 12 dorpen die samen een gemeente vormen.

 • Hans

  Zolang je ook je adres nog steeds moet opgeven als “Zaandam, Zaandijk, Krommenie” etc., dan zal iedere buitenstaander het nooit begrijpen. Deze gemeentebenamingen hadden ze meteen moeten laten vallen in 1974.

 • De Orkaan

  “Zaandam, Zaandijk, Krommenie” zijn niet alleen gemeentenamen, het zijn ook plaatsnamen, als je die laat vallen komt de post voor de Stationsstraat of de Provincialeweg (om er maar een paar te noemen) nooit meer aan, daarvan heb je er namelijke meerdere.

 • Diederik

  Ach… ik ben Zaandammer en wordt echt nooit een Zaanstadter.
  Klinkt ook niet…
  Zaanstad is alleen een administratieve overheidseenheid.

  En ik woon in Wormerveer en niet in Zaanstad.
  Soms noem ik Zaanstad wel maar dat doe ik allen als ik vaag wil zijn
  over waar ik precies woon.

 • Diederik

  Ach… ik ben Zaandammer en wordt echt nooit een Zaanstadter.
  Klinkt ook niet…
  Zaanstad is alleen een administratieve overheidseenheid.

  En ik woon in Wormerveer en niet in Zaanstad.
  Soms noem ik Zaanstad wel maar dat doe ik alleen als ik vaag wil zijn
  over waar ik precies woon.

 • Einddocument MAAK.Zaanstad: “In 2040 is Zaandam de stad van Zaanstad, met stadse uitlopers naar Koog aan de Zaan en Zaandijk. De kernen aan de noordkant hebben hun sub urbane karakter en eigen identiteit behouden met hier en daar een hoogteaccent of ontwikkeling rond een knooppunt.”
  De gemeente ziet het zelf dus ook als gemeente Zaandam met aanhangsels. Probeer de wijde wereld er dus maar van te overtuigen dat het Gemeente Zaanstad is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *