GGD: geen ‘Bingo! Booster op de bonnefooi’

Een reactie onder het bericht 153 km rijden voor je booster (en ander prik-leed):

Ik was het zat met afspraken maken. Eerste Kerstdag alleen naar Amsterdam Noord. Wij wilde samen dus dat lukt zoiezo niet. Mochten naar Velsen, Lelystad of Huizen.
Ik dacht laat maar. Dan maar op de bonnefooi naar Zaandam gegaan en BINGO. Wij hebben onze Booster.

Klopt dit? Volgens de GGD is het niet mogelijk, ook burgemeester Hamming zei tijdens zijn corona-update deze week dat booster-prikken alleen via een afspraak gepland kunnen worden. Dat bleek ook uit een andere reactie:

“Ik ben van 1942 heb een afspraak in januari. Ga tussen de middag op de gok naar de P. Ghijsenlaan voor een Booster-prik, er stonden weinig mensen werd na een lange discussie naar huis gestuurd.”

Kan het wel of kan het niet?

Eerder hoorde De Orkaan dat een echtpaar dat in januari op vakantie wilde, zich ook in Zaandam gemeld voor een booster die zonder problemen werd verstrekt. Een GGD-medewerker die niet met zijn naam genoemd wil worden: “het mag niet, maar als iemand een goed verhaal heeft doen we het wel.” Eerder organiseerde de GGD in Zuid-Holland al een booster-zonder-afspraak maar dat leidde tot zoveel belangstelling dat het gestaakt werd.

De GGD laat weten dat het eerder wel eens werd toegestaan, maar nu dus niet meer:

“Vorige week hadden we een grote toeloop van mensen zonder afspraak op de locaties na de persconferentie van dinsdag 14 december. Een deel van deze mensen heeft inderdaad een boosterprik gekregen.

Wij zijn overvallen door de grote hoeveelheid mensen die zonder afspraak verschenen en in een aantal gevallen op agressieve wijze een prik probeerden af te dwingen. De grote toeloop van mensen leidde, als eerder door de GGD bekend gemaakt, tot onveilige situaties. Bijvoorbeeld omdat geen afstand meer gehouden kon worden en door de negatieve behandeling van ons personeel. De inschatting op dat moment was dat het verstandiger was om mensen te prikken en te zorgen dat de drukte en de vervelende situatie snel voorbij was.

We realiseren ons dat het oneerlijk voelt voor die mensen die netjes wachten tot ze aan de beurt zijn. We hebben daarom ons beleid ondertussen aangescherpt. Er staan nu verkeersregelaars voor de locaties die vragen om de afspraakbevestiging, en er zijn matrixborden bij alle locaties waarop vermeld staat dat men alleen voor een afspraak een prik kan komen halen.

Niet zonder afspraak

De GGD stelt nadrukkelijk dat het alleen zin heeft om naar de vaccinatielocaties te komen met een afspraak, zonder afspraak krijg je geen prik.

“zonder afspraak krijg je geen prik”

GGD Zaanstreek Waterland

In Zaanstreek Waterland worden voorlopig ook geen prikbussen meer ingezet omdat teveel mensen zich daar voor een booster-zonder-afspraak meldden terwijl dat bij de bus onmogelijk was. Het leidde tot agressie.

Of het partner-prikken (of voor mantelzorger) wel zonder afspraak kan (of naar voren kan worden gehaald als de partner meekomt terwijl die een latere afspraak heeft) is nog onduidelijk. Bij de reguliere prik kon dat wel. De optie om online voor partner of mantelzorger een gelijktijdige afspraak te maken, wordt niet meer genoemd op de vaccinatie-website. Maar hoe kan ging toen het wel werd genoemd was onduidelijk.

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *