Grootste stikstof-uitstoters uitkopen: Olam, Cargill?

Johan Remkes heeft voorgesteld in zijn stikstofplan om binnen een jaar 500 tot 600 grote uitstoters van stikstof uit te kopen. Dat gaat dan vooral om bedrijven in de buurt van Natura2000-gebieden.

Daar zitten veel agrarische bedrijven tussen maar de grootste uitstoters van stikstof (inclusief ammoniak) zijn ‘gewone’ bedrijven. En in de top zitten twee Zaanse industrieën: Olam en Cargill.

In de top 10 van ammoniak-bronnen staan zowel Olam als Cargill. Als alleen naar de industrieën wordt gekeken en de boerenbedrijven buiten beschouwing worden gelaten, staat Olam in 2020 op de tweede plaats met een uitstoot van 264 ton ammoniak per jaar achter kunstmestproducent YARA Sluiskil (292 ton). Cargill Zaandam (Aurora, Oostzijde) is zesde met 59 ton. In 90 gevallen gaat het in de top 100 om veehouderijen.

Stikstof wordt niet alleen uitgestoten als ammoniak (NH3) maar ook als stikstofoxide (NOx/NO2). Die laatste uitstoot wordt apart geregistreerd. Die ranglijst wordt aangevoerd door Tata Steel (IJmuiden) met 5.132 ton per jaar (2020), luchthaven Schiphol (2.041 ton) staat vierde.

Olam Cocoa BV in Wormer zegt geen ammoniak of stikstof uit te stoten. Cargill in Wormer stootte in 2020 2,3 ton stikstofoxiden (NO2) uit. De Cargill-fabriek De Jonker in Zaandam heeft geen stikstofuitstoot.

‘In de buurt van Natura2000-gebieden’ gaat voor al deze bedrijven op. De Zaanstreek heeft drie van dergelijke gebieden: Polder Westzaan (ruim 1000 hectare), het Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder (1.839 hectoare) en Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske (2.553 hectoare) dat deels in de Zaanstreek ligt.

Lees ook:

Ammoniak-uitstoot in kilo’s (Emissieregistratie RIVM)
Deel dit artikel:

22 reacties

 • Harry van Trotsenburg

  Wat valt hiermee te winnen? Die bedrijven beginnen dan elders opnieuw….?

  • Suzanne Serton

   Frisse lucht in de Zaanstreek lijkt mij winst. Er werkt slechts een handje vol Zaankanters. Het levert ons economisch ook verder niet veel op. We zullen Olam missen als kiespijn. Als zo’n bedrijf ergens anders opnieuw moet beginnen, dan zullen ze zich daar waarschijnlijk aan de strengere richtlijnen moeten houden.

   • Henk Janse

    Hmm zou de vervuilde lucht grenzen kennen?

   • Ed van Der Wal

    Een handje vol zaankanters??? De hele Zaanstreek draait op deze bedrijven van schoonmaak tot lasbedrijven. Er zouden zo in 1 keer 1000en werklozen kunnen ontstaan. Ook behaal je hier geen winst mee want dan verdwijnen deze bedrijven naar het buitenland waar de regels veel minder streng zijn kwa uitstoot en ten derde deze bedrijven staan er al minstens 100 jaar. Ik ben ook bang dat jij geen zaankanter bent.

  • Else Vlieland

   Lijkt mij dat het op dezelfde manier moet gaan als bij de boeren. Bij uitkoop teken je ervoor dat je nooit meer een bedrijf begint in Nederland.

 • Kees Vogel

  Ook een mooie plaats voor een tunnel onder het spoor door, als Olam daar weg moet. Kan er ook nog een mooie grote rotonde bij met veel groen in het midden. Dan heeft het personeel van Olam er echt wel begrip voor. (denk ik)

 • Louis Dirksen

  En dat zou allemaal binnen jaar moeten worden uitgekocjt? Lukt best als we in 2023 elke maand 300 dagen laten tellen……

 • l. Boonstra

  Dat wat Remkes niet benoemde moet wel snel boven water komen. Alleen 500 boeren weggummen zonder ook de industrie aan te pakken gaat overlast geven. Dat zal minister van der Wal dus binnen 14 dagen op tafel moeten leggen. Of aangeven welke bedrijven door aanpassing/verkleining een aantoonbare vermindering gaan geven. Natuurlijk kunnen beide cacaofabrieken elders een nieuwe bouwen maar of dat dan in dit land is valt te bezien. Bovendien overal liggen die Natura2000 gebiedjes op de loer.

 • Gre Luttik

  Ik ben in de Zaanstreek geboren! Al die geurstoffen horen bij de streek! Ook de door iedereen genoemde stikstof ( we hebben het nodig, hè) heeft een functie. Ik begrijp niet waar jullie je druk over maken. Wie van jullie is hier geboren? Waar liggen jullie roots? Drenthe, Groningen? Ik noem maar wat. Als jullie grootouders hier niet vandaan komen en jullie wat aan te merken hebben ga dan terug naar waar je vandaan bent gekomen. Onze streek is altijd de voorraadschuur geweest van Europa. Wees daar nou eens blij mee! Dat gezeur over Cacao de Zaan! Maar wel chocoladerepen vreten, hè. Tot de vetrichels op jullie rug zitten. Mijn grootvader was vertegenwoordiger in de chocola. Bij de TOC. En reisde zelfs naar België!!
  Wees nou eens trots op deze streek.
  En ik ben ook kwaad op de Orkaan die al dat gezeur publiceert. Worden jullie gestiekt soms. Jullie kritische houding van ooit is nu van een meegaandheid met de overheden in de breedste zin des woords waarvoor ik me schaam.
  Ziezo dat is er uit.
  Als ik na een dag te zijn weggeweest weer terugkom in de Zaanstreek met mijn hond op de achterbank staat die lieverd de chocogeur op te snuiven! En ik ook.
  Wie er niet tegen kan…….wegwezen! En dan zeg ik dit netjes.

 • Willy Andiol

  Ik woon vlak bij de Olam fabriek en er zullen nog wel meer stoffen buiten alleen stikstof worden uitgestoten. Verbeterde filtertechnieken kunnen een oplossing bieden. Ben ik ook eens van dat niezen af als ik uit m’n busje stap s’middags. Industrie is onderdeel van Zaanstreek. Net zoals landbouw en veeteelt en de werkgelegenheid die erbij hoort. Inzetten op schoner lijkt me wijzer dan uitkopen.

 • Henk Rood

  Ook ik werk in de Zaanse cacao industrie. Deze moet natuurlijk gewoon blijven. De Zaan heet niet voor niets Cocoa-valley. Zaanstreek en geur zijn onherroepelijk met elkaar verbonden. Niet alleen de cacao industrie maar ook de Forbo, ZBB etc.
  Dat de Zaanstreek de oudste Industrial area is in Europa wordt vaak vergeten maar Industrie en mensen leven al een paar eeuwen naast elkaar. Dat er bij industrie soms (ongewenste) uitstoot is neem je als Zaankanter voor lief. Wil je dit niet dan vertrek je naar een regio waar dat niet is. Ben je een import Zaankanter en het bevalt je niet, ga dan ook weg. Indirect zijn er vele tientallen bedrijven afhankelijk van de cacaoindustrie (Zoals bijvoorbeeld Royal Wiener Duyvis) en vele andere metaal bedrijven. Het is dus niet allleen de cacao verwerkende industrie maar ook de toeleverende bedrijven die de nek omgedraaid worden bij uitkoop. Daarnaast zijn de Cargill en Olam fabrieken de grootste verwerkers in hun sooort ter wereld dat wordt ook nog wel eens vergeten. Iedereen wil de producten van die bedrijven.

  • hans van rheenen

   Blijft het toch een unicum, dat overal cacaobonen groeien, behalve in Nederland.

   Milieu-technisch niet de schoonste oplossing wanneer van overzee bonen worden aangevoerd met vrachtschepen die nog helemaal niets hebben gedaan om niet meer met vervuilde stookolie te varen.

   Een ander (tegen-)argument is, dat de gemaakte winsten aan de Zaan niet in Nederland blijven.

   ERGO: Kamertemperatuur omlaag, korter douchen, huizen isoleren èn … minder chocolade eten!

  • l. Boonstra

   Als “Wij” vinden dat er paal en perk aan Stikstof uitstoot gedaan moet worden dan zul je dus ook maatregelen moeten nemen. Den Haag heeft al 500 boeren op de afschietlijst staan maar zullen volgens Remkes ook nog wat industrieen aan moeten schrijven. Dus hoe en wat zullen we af moeten wachten vanuit DenHaag maar de industrie zal er niet zonder kleerscheuren van tussen komen. Of we zullen meer en beter moeten meten en niet meer volgens modellen.

   • Jaap Meeuwsen

    Behalve de kippen, varkens, koeien enz zullen ze ook de boeren moeten ruimen…..opgelost !
    Ik bedoel maar, er zijn zeker boeren die niet al te netjes met hun dieren omgaan maar wanneer je ziet hoe respectloos het ruimen gaat ?
    De meerderheid van de boeren hebben echt wel respect voor hun dieren en de natuur. Het is hun brood.

 • Marco Kok

  Industrie hoort bij de Zaanstreek en zorgt ook voor voedselvoorziening over de hele wereld. Word maar wat onzin verkondigt over weinig Zaankanters die daar werken. De industrie zorgt voor veel werkgelegenheid en ook alles wat er omheenhangt . zoals leveranciers , buitenfirma’s , enz. Sommige mensen moeten eerst maar eens nadenken alvorens ergens op te reageren. Zorg dan dat je wel weet waar je over praat .

  • Jaap Meeuwsen

   Inderdaad, alle industrie opdoeken is de oplossing, maar…….gegeten en gewerkt moet er ook worden.
   Misschien zie ik het verkeerd hoor maar alle hoogbejaarden tegenwoordig zijn opgegroeid in een tijd dat de vervuiling vele malen ernstiger was….toch maar zo oud geworden.
   Overal in doorslaan is de mode tegenwoordig.
   In ieder geval is industrie verplaatsen een schijnoplossing a la maar niet in mijn voortuin.

 • hans van rheenen

  De milieuregels zijn opnieuw besproken en de twee cacao-producenten zullen (moeten) gaan reageren met tegenmaatregelen, handhaven is toegezegd. Olam heeft inmiddels al een wasstraat ingericht.

  – Het gaat om twee 100% buitenlandse cacao-bedrijven uit Singapore resp. Amerika
  – Het aantal werknemers bij deze twee fabrieken èn toeleveringsbedrijven is ca. 1000 medewerkers
  waaronder de leverancier en reparatiebedrijf Duyvis Wiener: https://duyviswiener.com/

  De reuk- en de ammoniak-verschijnselen kunnen mogelijk bestreden worden, de productiemiddelen bij Olam, Cargill en DuyvisWiener zullen nooit en te nimmer kunnen worden vergoed door het “systeem-Remkes”.

  Tientallen historische Zaanse bedrijven zijn gesneuveld … mogelijk horen deze er toekomstig óók bij.

 • Niemand kan iets tegen een schonere leefomgeving hebben. Helaas zijn we met ons allen weer eens totaal aan het doorslaan. Industrie geeft overlast maar zorgt ook voor werkgelegenheid en dus welvaart. Er zal dus een balans gevonden moeten worden tussen welvaart en welzijn. D66 en groen links achtige, geldverslindende dwangmaatregelen zorgen alleen maar voor polarisatie en zijn dus contraproductief. Ik zie meer in overheidssubsidie op verbeteringen op milieugebied in goed onderling overleg.

 • Rik Romijn

  Als ze zoveel geld kunnen neertellen om bedrijven te kunnen uitkopen kan je beter al die miljoenen/miljarden uitgeven om al die bedrijven te verduurzamen en de uitstoot te verminderen dan behoud je werkgelegenheid.

 • Peter Moerland

  Nederland heeft geen stikstof probleem maar heeft van stikstof een probleem gemaakt. Als enige in Europa. We krijgen constant te horen als we nu niets doen, er morgen geen natuur meer is. Een normale discussie op basis van argumenten en nuance is vrijwel niet meer mogelijk, als je niet voor bent, ben je tegen.

  De oorsprong van de huidige ellende ligt in de indertijd extreem lage vastgelegde maximaal depositie waardes (0,05 mol) in de Natura2000 gebieden. Door natuurlijke processen en menselijke activiteiten wordt stikstof (N2) omgezet in stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3). Zonder deze stikstofketen is er overigens geen leven op aarde mogelijk. Het door theoretische modellen bepaalde teveel aan neerslag van stikstofverbindingen wordt in Nederland het Stikstof probleem genoemd. Bijzonder detail is dat volgens het RIVM 40% van de stikstof depositie in de kwetsbare Natura 2000 gebieden uit het buitenland komt en uit de zee, 40% van de boerenbedrijven en 20% verkeer en industrie (RIVM Stikstof, Herkomst Depositie_NL_Natuur_GDN2020AERIUS2020).

  Het lijkt onvoorstelbaar om een heel land op slot te gooien, complete sectoren te ontregelen en de economie onherstelbare schade te berokkenen, alleen omdat er ooit in het verleden onrealistische depositie waardes zijn bedacht. De nachtmerrie voor landbouw en veeteelt, woningbouw, verkeer, voedselvoorziening en de energievoorziening lijkt geheel voorbij te gaan aan de betrokken bewindspersonen en activistische milieu bewegingen.

  En ja, de opvolgende regeringen hebben jarenlang consequent dit probleem voor zich uitgeschoven. Na een lang juridisch traject besloot de hoogste Nederlandse rechter om ‘Den Haag’ op grond van de mensenrechten aan de kant te zetten. Dat het Urgenda van streekgenoot mevrouw Minnesma en samen met de illustere heer Vollebroek volgens de hoogste rechter alle Nederlanders vertegenwoordigde, ongeacht of ze daarmee akkoord waren of niet, deed er even niet toe en zo werd de parlementaire democratie tijdelijk op stand-by gezet en Nederland in een ongekende crisis gestort.

  Over het rapport van Johan Remkes is nu ook al weer gedoe, wie het het nog weet mag het zeggen.
  De oorsprong van de stikstofcrisis ligt in goede bedoelingen, misschien het probleem bij de oorsprong aanpakken en de absurd lage maximale depositie waardes los te laten. Bijvoorbeeld net als in Duitsland een stikstofvergunning nodig is als door een nieuwe activiteit meer dan 7 mol per hectare per jaar neerslaat in een natuurgebied.

  Als we vroeger terug kwamen van vakantie in een zwaar overbeladen Renault R4, snoof mijn vader op de Zaanbrug zijn neus en zei “alles werkt nog”. Intussen wordt het oudste industriegebied van Europa steeds verder uitgehold
  Het huidige destructieve beleid gebeurt alleen in Nederland, bizar is een woord wat de lading niet meer dekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *