Naast Olam ook Cargill in ‘ammoniak top 10’

Eind vorig jaar bleek dat naast Olam ook cacaofabriek Aurora in Zaandam (voorheen Gerkens Cacao, nu onderdeel van Cargill), grote hoeveelheden ammoniak uitstootte. Over de jaren voor 2019 had Cargill dat niet gemeld.

Olam (Koog a/d Zaan) en Cargill (Oostzijde, Zaandam) staan beide in de top 10 van de ranglijst van de grootste ammoniak-uitstoters in Nederland die vandaag door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is gepubliceerd: Olam is 6e met 83 ton stikstof-uitstoot in 2019, Cargill is 9e met 59 ton.

In de top 10 staan 5 bedrijven, de rest zijn veehouderijen. Bij de bedrijven staan Olam en Cargill 4e en 5e. In de top 100 – die voor 90 procent uit veehouderijen bestaat, komen verder geen Zaanse bedrijven voor. Of dat beeld klopt met de werkelijkheid is de vraag. De Omgevingsdienst IJmond moet toezicht houden op de fabriek van Cargill in Wormer maar had daar tot november 2021 nog nooit gecontroleerd. Volgens de emissieregistratie van het RIVM (dat door bedrijven zelf moet worden ingevuld) stoten Cargill in Wormer en de Olam-fabriek aldaar (Veerdijk) geen ammoniak uit.

Cargill in Zaandam voldoet niet aan de emissie-eisen voor ammoniak. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zei in november 2021 te gaan handhaven na een verzoek van Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment.

Stikstof

Ook publiceerde het ministerie de ‘Stikstof top 100’. Die wordt aangevoerd door Tata Steel (6.034 ton in 2019) en Schiphol (3.634 ton).

Het enige Zaanse bedrijf in de ranglijst is Tate & Lyle Netherlands in Koog a/d Zaan op de 88e plek met 54 ton per jaar in 2019.

Bronnen: Ammoniak / Stikstof

Ons Olam-dossier

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Mijn begrip is dat Olam inmiddels ammoniak met 80% heeft gereduceerd.
  Misschien daar eens langs gaan want ook vervanging van aardgas(50%) door verbranding eigen afvalstroom zonder geur en stofoverlast

  • Matio van Schaik

   Ammoniak in onze lucht uitstoten is not done, vroeger niet, nu niet. Alles uit de kast, door de genoemde bedrijven zelf en de gemeente Zaanstad om deze uitstoot naar nul terug te brengen.
   De Orkaan: willen jullie dit monitoren en de lezers van Orkaan hiervan regelmatig informeren?

  • P. Hoogkamer

   .Olam Sprookjes bestaan niet ..

   • Bert Kwint

    Even een vraagje, alleen om te testen: uit hoeveel procent stikstof bestaat de lucht die wij (al duizenden jaren lang) inademen, denken jullie?

    • l. Boonstra

     Als ze puur N2 uit zouden stoten is er niet veel aan de hand. Maar wat de politiek en Querulanten als Stikstof benoemen zijn de verbindingen als NH3 en NxOy fijnstof .Maar een plant kan niet veel met die 80% N2 die heeft verbindingen nodig

 • Jolanda Kroon

  Gisteren ons verdiept in de wereld van de korstmos. Overal ontstaan op de tegels in de tuin maar nu ik er met ook op de stoeptegels witte vlekken. Moeilijk te verwijderen en veroorzaakt gladde ondergrond. Nu staat er ook dat het plantje zich goed voelt in een ammoniak rijke omgeving. Kan bijna geen toeval zijn

 • P. Kraaijeveld

  Stikstofminister blundert: boeren ten onrechte op lijst van grootste uitstoters

  De Telegraaf 6 april 2022

  • P. Hoogkamer

   als die er tussen uitvallen dan komt Olam op de 4de plaats en Cargill op plek 5… 2x Zaanstad . Hoera net buiten de medailles als het een wedstrijdje zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *