Eind vorig jaar bleek dat naast Olam ook cacaofabriek Aurora in Zaandam (voorheen Gerkens Cacao, nu onderdeel van Cargill), grote hoeveelheden ammoniak uitstootte. Over de jaren voor 2019 had Cargill dat niet gemeld.

Olam (Koog a/d Zaan) en Cargill (Oostzijde, Zaandam) staan beide in de top 10 van de ranglijst van de grootste ammoniak-uitstoters in Nederland die vandaag door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is gepubliceerd: Olam is 6e met 83 ton stikstof-uitstoot in 2019, Cargill is 9e met 59 ton.

In de top 10 staan 5 bedrijven, de rest zijn veehouderijen. Bij de bedrijven staan Olam en Cargill 4e en 5e. In de top 100 – die voor 90 procent uit veehouderijen bestaat, komen verder geen Zaanse bedrijven voor. Of dat beeld klopt met de werkelijkheid is de vraag. De Omgevingsdienst IJmond moet toezicht houden op de fabriek van Cargill in Wormer maar had daar tot november 2021 nog nooit gecontroleerd. Volgens de emissieregistratie van het RIVM (dat door bedrijven zelf moet worden ingevuld) stoten Cargill in Wormer en de Olam-fabriek aldaar (Veerdijk) geen ammoniak uit.

Cargill in Zaandam voldoet niet aan de emissie-eisen voor ammoniak. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zei in november 2021 te gaan handhaven na een verzoek van Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment.

Stikstof

Ook publiceerde het ministerie de ‘Stikstof top 100’. Die wordt aangevoerd door Tata Steel (6.034 ton in 2019) en Schiphol (3.634 ton).

Het enige Zaanse bedrijf in de ranglijst is Tate & Lyle Netherlands in Koog a/d Zaan op de 88e plek met 54 ton per jaar in 2019.

Bronnen: Ammoniak / Stikstof

Ons Olam-dossier