Handyman Zaandam foetsie!

‘Hello? Hello?’
‘Yes, this is The Orkeen, is this The Handyman?’
‘Can you speak English please?’
‘We speak English already, sir!’

Het was het begin van een staaltje onderzoeksjournalistiek waar Follow the Money a puntje can suck on.

Hoewel… eigenlijk begon het allemaal echt met een hartenkreet per mail van Orkaner-van-het-eerste-uur Jan Schoen:

Geachte redactie,

Weet u wat is er met Handyman in de Westzijde aan de hand is? Op twee achtereenvolgende zaterdagmiddagen op een tijdstip dat de winkel geopend behoort te zijn trof ik de deur potdicht, de winkel was gesloten met de luiken naar beneden. Nergens een mededeling te vinden waarin de reden van de sluiting wordt verklaard. Op Google zie ik dat de winkel nu gesloten is, maar opent op zaterdag om 16:59 uur een tijdstip dat winkels normaal gesproken sluiten. Vreemd. Een bezoek aan de website geeft eveneens geen enkele duidelijkheid. Ik zit met mijn handen in het haar.

Wat moet ik zonder Handyman?

Groeten, Jan Schoen

 

De rauwheid, de wanhoop die afdroop van de mail trof een snaar. De Handyman is immers een zaak waar elke Zaankanter terecht kan voor de broodnodige gloeilampen, stofzuigerzakken, zuigmonden, snoeren, ontstoppers, broodbakmachines, schimmelhelden, ontkalkers, koelkastlampjes….

Wij voelen zijn pijn! Waar is de Handyman?

We belden de zaak, maar er werd niet opgenomen. Zelfs niet op zaterdag om 16:59 uur, zoals gemeld werd via Google. Online vonden we in Zaandam een nul-zes-nummer van een Handyman. Er werd opgenomen (Yes!), maar de handige man verstond ons zelfs niet in het Engels. En met telefonisch handen- en voetenwerk kwamen we erachter dat het om een geheel andere Handyman ging.

Na gedegen speurwerk vonden we het hoofdkantoor van Handyman in Breda. Maar daar kwamen we geen steek verder. Welk nummer we ook belden, welke keuze we intikten: we belandden op nummer twee in de wachtrij (‘Er is nog een wachtende voor u’) en daar bleven we hangen tot sint-juttemis.

We besloten het dichtstbijzijnde filiaal, Purmerend, te benaderen en deden ons voor als klant (plaksnor en bril op). We vroegen een medewerker of Zaandam echt gesloten is en blijft. Helaas antwoordde hij bevestigend. Zaandam stopt ermee. Wel dacht hij dat ze deze maand nog heel af en toe zouden openen als er personeel beschikbaar was. Op de vraag waar we nu terecht moeten als onze stofzuiger stuk is, zei hij dat we welkom zijn in Purmerend.

En waarom ze stoppen? Dat wist de medewerker ook niet echt: ‘Contract zal wel aflopen.’

We blijven proberen contact te krijgen met het hoofdkantoor en met filiaal Zaandam. Mochten we achter nóg meer harde feiten komen, dan laten we je het weten.

Update: we kregen contact met het hoofdkantoor in Breda. Eind deze maand valt inderdaad het doek voorgoed, na meer dan 25 jaar. De reden is een aflopend contract en tegenvallende verkoopcijfers.

foto boven: Handyman nu, onder Handyman in gelukkiger tijden…

Deel dit artikel:

19 reacties

 • hans van loo

  Niet erg “handy”.

  • M.A. Huijer

   Ik kwam er graag.
   Deskundig personeel en ze hadden (bijna) alles.
   Wieltje stuk van je stofzuiger?
   Er was altijd wel zo’n wieltje achter.
   Ik zal dat kleine winkeltje met z’n enorme voorraad missen.

 • ewoud de groot

  ik was er een maand of 2 terug voor een goedkopere vervangende inktpatroon
  die hadden ze niet meer
  ze waren toen al bezig met de leegverkoop
  in de afgelopen maanden zijn er kennelijk geen klanten geweest
  anders hadden anderen dit ook wel bemerkt

 • Petra Lodewijk

  Triest verhaal eigenlijk, maar hilarisch geschreven, zie het helemaal voor me. (Met plaksnor en bril)

 • M.Bes

  Gelukkig kunnen we nog terecht op de Guisweg:-)

 • Kees Nugter

  Niet echt jammer. Voor onderdelen waren de prijzen veel te hoog. Zaankanters hiervoor heel goed terecht bij Staphorsius op de Guisweg in Zaandijk. Topservice en normale prijzen.

  • Inderdaad, hij was fors aan de prijs, soms wel het dubbele voor een merkartikel vergeleken met Bol.com, en dat is ook niet echt een prijsvechter. In Koog aan de Zaan op het Zuideinde 105 zit een electronica winkeltje die van alles uit laatjes en kastjes tovert (doet mij een beetje aan de winkel Edison denken) en anders inderdaad Staphorsius. Het is wel triest dat er in de Zaanstreek, met 200.000 inwoners, er amper dit soort zaken zijn.

 • Jacinta Blauw

  Mn leukste DHL afhaalpunt verdwenen!?!?!?!?!?!?!?!? Wat jammer.

 • Wendy Kind

  Graag het telefoonnummer van die andere Handyman. Ik vraag dit voor een vriendin 😉

 • Jan van Prooijen

  Jammer! Ook een beetje ” eigen schuld”. Als je voor deze relatief kleine aankopen al naar bijvoorbeeld Zaandijk gaat of Bol.Com wordt het al heel lastig om het hoofd boven water te houden.

 • Sam Huisman

  Er was volgens mij ook schade van de brand bij Bobby’s Burgers, toch?

 • Joke grinwis - greven

  Ik heb een keer op internet gelezen dat het pand verkocht zou zijn.

 • Jacqueline

  Het is heel jammer dat die winkel is gesloten. Ik was ook al verbaasd over de plotse sluiting. Ik ga hemigreren zeker missen. Maar wat ik het ergste vind is dat langzamerhand geen behoorlijke winkel daar meer overblijft.

  Er komen allemaal(Turkse?)meubelzaken op de Westzijde. En wat opvalt ik zie er zelden iemand binnen!

  Het wordt steeds minder aantrekkelijk om te winkelen!

  • M. Bloem

   Er openen gelukkig ook wel weer nieuwe initiatieven op de Westzijde, zoals Kwartier West naast Zaansch Faam. Dat is een collectief van meerdere (Zaanse) ondernemers die de handen ineen hebben geslagen om een leuke winkel neer te zetten. Planten, kleding, speelgoed, vintage en lekkere koffie, taart of tosti’s.

   Ondernemers willen echt wel, maar de huurprijzen zijn zo belachelijk hoog. Het rijtje panden waar Snoeren zat staat nu helemaal leeg. Dat moet dan ook 2500+ euro per maand opbrengen. Onmogelijk voor een kleinere winkelier. Als de gemeente dat toch ook eens begreep en daar iets aan kon doen. Dan maak je het voor de inwoners fijner en bied je meteen ook de toenemende toeristenstroom iets om in de stad te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *