Het groen van het Twiske is goud: Signaal (x 5000)

Zojuist werden op een zonovergoten kerkplein van Oostzaan, onder flinke belangstelling, meer dan 5000 handtekeningen gedeeld met de kersvers burgemeester Marvin Polak van Oostzaan.

De boodschap luidde: neem onze natuur serieus, het is geen verdienmodel.

In de raad wordt vanavond de toekomst van het Twiske dieper besproken. Wordt vervolgd dus.

Eerder deze avond plaatsten we een opiniebijdrage van Annemarie van Duijnhoven over deze kwestie.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jan Heitlager

  Ik heb het zo te doen met Annemarie. Zet ze zich zo in om het Twiske vooral een natuurgebied te laten zijn, komt er straks geen vogel meer dank zij de (anti-)vogelwand van haar politieke vrinden in het Amsterdamse. De A10 vol met windturbines en ook op de NoorderIJplas dat als een struingebied is aangemerkt. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. Zo sneu

  • Annemarie van Duijnhoven

   Beste Jan Heitlager. GroenLinks Oostzaan wil dat er gestopt wordt met het schrijven over een natuur die ‘meer rendabel moet worden gemaakt’. En GroenLinks vindt dat we moeten stoppen met het pleiten voor meer toerisme ten koste van natuur. Ik snap dat jij als Oostzaanse voorzitter van het Platform voor Toerisme enorm baalt van dit soort standpunten.

  • E. Renkema

   Beste Jan, de vogels komen niet meer omdat ze in de windturbines zijn terecht gekomen en door de festivals en (misschien) straks de vakantiehuisjes in het Twiske ook niet meer terugkomen. Ik heb toch liever vrienden die voor de natuur gaan dan voor het toerisme omdat daar iets of iemand de zakken kan vullen!

 • Louis Dirksen

  Die massa manifestatie in Oostzaan over de plannen van het Twiske uit ???? waar Annemarie over spreekt is iets waar ik geen actieve herinnering aan heb. Toch had dat wel gemoeten.
  In de jaren 1970- 1974 was alhier de Open Werkgroep Oostzaan actief met daarin een flink aantal bekende Oostzaners. Ikzelf maakte ook deel van die groep uit. De groep bestond uit niet gebonden personen vanuit diverse belangengroeperingen en verenigingen. Ook politieke. Van deelname van de voorloper van GL in Oostzaan, de CPN, heb ik geen kennis meer. Wel weet ik dat het verdwijnen van die rondweg indirect een besluit was van gedeputeerde Willem van der Knoop en de projectleider Groot waarmee wij over de zinloosheid van dat plan diverse avonden hebben vergaderd. Toen zag je als burger nog wel resultaat bij inspraakprocedures.
  Dat het sluisje verdween was overigens geen gevolg van die inspraak. Waterrecreatievereniging ‘ t Twiske was hier, met de werkgroep voorstander van als die Rondweg verdwijnen zou. Maar er moest worden bezuinigd waardoor dit sluisje uit de plannen werd geschrapt.

  Helaas is na 50 jaar mijn archief uit die tijd allang verdwenen maar oorspronkelijk schijnt dit sluisje zelfs niet eens in de plannen te hebben gestaan maar bracht de waterrecreatievereniging dit in.
  Als compensatie kreeg de waterrecreatievereniging een aantal stallingsplaatsen aangeboden op het terrein van de jachthaven. Dit om het jeugdzeilen te stimuleren.

  Overigens ben ik nieuwsgierig naar de verslaggeving van die massa manifestatie als die heeft plaatsgevonden. In de archieven van de Zaanlander en de Typhoon moet hier ongetwijfeld iets te vinden zijn. Ik houd mij aanbevolen.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *