Dit wordt het nieuws in 2021 (1): corona, lockdown, vaccinatie…

Net als in 2020 zal 2021 een jaar van corona worden. In 2020 gingen we van besmettingsgolven naar de lockdown. In 2021 van de lockdown naar de vaccinatie.

Tot ’tenminste’ 19 januari zit Nederland in de strenge lockdown. Wat zijn de effecten daarvan? Heeft dat tot minder besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen geleid? En hoe lang duurt de vaccinatie?

De grafiek boven laat het verloop van het aantal besmettingen (weekgemiddelden) in de Zaanstreek sinds maart van dit jaar zien. Het eerste golfje komt nauwelijks boven de 15 besmettingen per dag uit, vooral omdat er op zeer beperkte schaal getest wordt.

De tweede golf begint in september en zwelt aan tot eind oktober als het boven de 140 per dag wordt. Ook is duidelijk dat de tweede golf uit twee ‘deelgolven’ bestaat. In november neemt het af tot rond de 60 aan het eind van de maand, daarna loopt het weer op. Vanaf een week geleden daalt het aantal besmettingen weer.

In totaal werden er 9.400 inwoners van de Zaanstreek positief op corona getest, dat is 5 procent van de Zaanse bevolking.

De tweede golf

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien tijdens de tweede golf (vanaf september). In de dagen na kerst werd eerst een laag aantal besmettingen gemeld maar sinds eergister zit dat weer boven de 100.

Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde daalt sinds 24 december. Het gemiddeld aantal besmettingen ligt nu onder de 90 per dag in de Zaanstreek (afgelopen 7 dagen).

De Zaanstreek zit nog steeds in de categorie ‘zeer ernstig’ (meer dan 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer 336 over de laatste zeven dagen. (In oktober lag dat nog boven de 500.)

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Op het gebied van ziekenhuisopnames zien de eerste en tweede golf er heel anders uit. April liet een groot aantal opnames zien (ruim 90) van Zaankanters. Bij de tweede golf is het aantal opnames meer gespreid, in december zijn er iets minder streekgenoten opgenomen dan in november.

In totaal werden er ruim 260 Zaankanters met corona in een ziekenhuis opgenomen. Minder dan de helft (110) werd na 1 september opgenomen.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen in de Zaanstreek in totaal is 143 tot dusver, 126 in Zaanstad, in Wormerland waren 14 doden te betreuren, in Oostzaan 3. In de tweede golf (vanaf september) overleden 87 streekgenoten. Het aantal sterfgevallen loopt nog steeds op.

Vaccinatie

De vaccinaties in Zaanstreek-Waterland beginnen op 18 januari in Purmerend in Sportcomplex De Beuk. Inenting met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. Tussen de inentingen zit 3 weken. Vanaf 8 februari is de tweede ronde. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus. De volgorde van wie er geprikt wordt is hier te vinden.

Ook worden er andere vaccins ontwikkeld waarbij nog gewacht wordt op goedkeuring. Vaccins van Moderna en AstraZeneca zouden misschien al in januari kunnen worden geleverd. Toediening van het Moderna-vaccin kan waarschijnlijk ook kleinschaliger, “in verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *