Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 9: Bezoekerscentrum Cacao de Zaan

Op de hoek van de Stationsstraat en de Hoogstraat was voorheen de hoeden- en pettenzaak van P. de Jong gevestigd. Het heerenmodemagazijn werd geopend 18 oktober 1930. Het pand is ontworpen door P. Out en onder zijn leiding gebouwd.

Later werd er Galerie Nol Zoutman in gevestigd. In 2003 werd het museum (bezoekerscentrum) van Cacao De Zaan. Het initiatief kwam van Fried Groot, Piet Rönitz, Gerrit Rampe, Mart Maarseveen, Henk van Ommeren en Coba en Siem Kroeze. De mannen hebben allemaal gewerkt voor de fabriek.

Het moet een hele klus zijn om het museum te bezoeken. Er is geen website of telefoonnummer, ook op de deur of ramen is geen informatie te vinden, behalve dat het museum op 15 juni 2015 open was…

cacao de zaan 1997

Foto’s en informatie van site Gemeentearchief.

Gegevens:

  • Adres: Koog aan de Zaan, hoek Hoogstraat / Stationsstraat
  • Openingstijden: op afspraak
  • Toegangsprijs: onbekend
  • Telefoon: ???

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.