Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 19: Stichting Lettergieten 1983

Westzaan is een museumparadijsje op zich, vijf ‘musea’ herbergt het dorp maar liefst.

“De Stichting Lettergieten 1983 beheert een museumwerkplaats in Westzaan. Daar wordt het lettergieten actief uitgeoefend, ook al is die techniek ‘niet meer van deze tijd’. De werkplaats heeft matrijzen voor meer dan tachtig lettertypen en beschikt over een groot assortiment aan ornamenten. De werkplaats is onder meer leverancier voor handboekbinders en boekdrukkers en hobbyisten.”

De stichting beheert een collectie Monotype machines en matrijzen en wil dit industrieel erfgoed in stand houden en laten zien. Maar er worden ook daadwerkelijk nog (loden) letters en ornamenten gemaakt en verkocht.

lettergieten2

(foto’s van de website en Facebook van Lettergieten)

Gegevens:

  • Adres: Jacobus van Waertstraat 53, Westzaan
  • Openingstijden: donderdag van 10.00 tot 16.00 uur.
  • Toegangsprijs: € 2
  • Telefoon: 075 628 5753 | Website | Mail | Facebook

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.