Het Zaanse museumparadijs, deel 23: het Sinterklaasmuseum

Aan monumentale panden, industrieel erfgoed, gerenoveerde molens, originele houtbouw en neo-Zaanse nieuwbouw ontbreekt het in Zaanstad niet.

Helaas is dat moois allemaal niet talrijk genoeg voor een top-10 notering in de Atlas voor Nederlandse gemeenten. Eerder een middenmoter en vaak zelfs daaronder.

Maar op het gebied van musea scoort Zaanstad een 3e plek. Achter Ede en Leeuwarden maar wel vóór Delft, Gouda, Amsterdam, Maastricht en Den Bosch bijvoorbeeld.

De Orkaan zet al die bezienswaardigheden op een rij. En omdat we niet eenkennig zijn pakken we de Wormerlandse en Oostzaanse musea meteen maar even mee.

Vandaag deel 23: het Sinterklaasmuseum

Westzaan is een museumparadijsje op zich, vijf ‘musea’ herbergt het dorp maar liefst.

Voor dit unieke museum heeft Markjan Fraij meer dan 1000 artikelen van begin 1900 tot nu in zijn tuinhuisje verzameld. Van de website:

“Dit is een ware sinterklaas beleving, of je nu 3 jaar of 99 jaar oud bent. U kunt  tijdens uw bezoek veel te weten komen over de historie van het fantastische Sint-Nicolaas feest.

Net als de jaren ervoor zal ook de tuin volledig in Sint-Nicolaas stijl zijn. Natuurlijk is er weer volop koffie, thee ,warme chocolademelk en bisschopswijn verkrijgbaar. Gezellig buiten bij de openhaard kunt u even wegdromen naar “jeugd” herinneringen, met uiteraard volop Sinterklaas muziek.

Met de verkoop van koffie thee warme chocolademelk en bisschopwijn, en eventueel een bijdrage in de Sint collectebus en/of de museumwinkel, waar u uiteraard veel leuke sinterklaas artikelen en de enige echte Westzaanse sinterklaas ansichtkaartenkaarten kan kopen, proberen we kostendekkend te werken.

Ons hoofddoel de liefde voor het Sinterklaasfeest en dit jaar met name (onze) Zwartepiet  delen met zo veel mogelijk mensen van jong tot oud.”

Gegevens:

  • Adres: Zuideinde 281, 1551 EM, Westzaan
  • Openingstijden: 22/23 november & 29/30 november van 12:00 tot 17:00, 28 november van 12:00 tot 21:00
  • Toegangsprijs: gratis
  • Telefoon: 075 – 631 22 19 | Website | Mail

Fietsen of wandelen langs al dat fraais? Maak daarvoor gebruik van de originele Orkaan Zaanse Museumkaart.

Met dank aan Erik Schaap voor het overzicht. Ga naar de overzichtspagina van de hele serie of naar een museum naar keuze:

Czaar Peterhuisje, Politiemuseum, Hembrugmuseum, Fronikboerderij, Natuurmuseum E. Heimans, Heemtuin, Fietsmuseum, Molenmuseum, Bezoekerscentrum Cacao de Zaan, ABDA Force Museum, Museum van het Nederlandse Uurwerk, Museumwinkel Albert Heijn, In de Gecroonde Duyvekater, Zaans Museum, Verkade Paviljoen, Zaanse Schans molens, Honig Breethuis, Houtmuseum De Klok, Museum Lettergieten, De Schoolmeester, Westzaanse Bodemvondsten Kok-Voogt, Schaatsmuseum Lambert Melisz, Sinterklaasmuseum, Luchtoorlogmuseum Icarus et Mars, ’t Ouwe Huis Jisp, Sterrenwacht Vesta, De Zaanse Molens.

 

Deel dit artikel:

Een reactie

  • De Zwarte Pieten discussie is dit jaar weer vroeg begonnen.
    Er is dus hoop want als de Zwarte Piet helemaal is verdwenen kunnen we hem altijd nog bewonderen in het Sinterklaasmuseum. Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *