Hoe zit het met de steun voor RTV Zaanstreek?

Hedwig Heeren van Zaanstad.Nieuws is boos: “Eerlijk gezegd hebben wij op dit moment zin om het bijltje er maar bij neer te gooien” schrijft ze.

Ze is boos omdat RTV Zaanstreek € 26.000 corona-steun van minister Slob van OCW krijgt. Ook het Stadsblad krijgt steun (€46.000). Haar site Zaanstad.Nieuws (maar ook De Orkaan) krijgen niks.

Die media worden gesteund omdat zij van groot belang worden geacht voor de lokale informatievoorziening en het functioneren van de democratie, zo vat Heeren de regeling samen, maar:

“Internetmedia zoals Zaanstad.nieuws.nl en De Orkaan worden kennelijk niet gezien als belangrijke bronnen van informatie: zij hebben geen recht op financiële ondersteuning, hoewel ze met precies dezelfde problemen te maken hebben. En zonder subsidie hun werk doen. Eerlijk gezegd hebben wij op dit moment zin om het bijltje er maar bij neer te gooien.”

Heeren: “RTVI kreeg dit jaar al een gemeentelijke subsidie van Zaanstad van 156.343 euro en van Wormerland 10.170 euro.”

33 cent per huishouden

Wij belden met hoofdredacteur Kees Klinkenberg van RTV Zaanstreek en checkten het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek dat de regeling uitvoert. Het bedrag klopt, het is gebaseerd op 33 cent per huishouden. De regeling is nog geen twee weken geleden gesloten, de bedragen zijn toegekend en worden zeer binnenkort gestort of zijn al overgemaakt. In totaal ontvangen 591 lokale omroepen en huis-aan-huiskranten € 9,3 miljoen steun.

Volgens Klinkenberg gaat het echter om een ‘krediet’ dat terugbetaald moet worden als niet aan de voorwaarden voldaan wordt. De schade die RTV Zaan leidt als gevolg van de crisis is overigens beperkt omdat de omroep nauwelijks reclame-inkomsten heeft, maar “evenementen zijn afgelast en we willen extra inzetten op corona-nieuws.”

Later op de dag publiceert RTV Zaanstreek ook zelf over het Steunfonds, schade door het wegvallen van reclame is er niet:

“De reclameblokken op de zender en haar podia zijn nagenoeg nihil. Wel is het zo dat RTV Zaanstreek inzette op activiteiten bij verpleeg- en verzorgingshuizen, maar zag dit door de aangepaste noodverordening wegvallen.”

Bestuurslid Martin Blankman:

“Wij moeten aantonen dat we schade hebben opgelopen. Door het opstarten van o.a. extra tv-uitzendingen moeten er toch onvoorziene kosten gemaakt worden. Dergelijke bedragen zullen we declareren. Dat betekent niet automatisch dat die claim ook toegekend zal worden. Eerst zien, dan geloven.”

De voorwaarden zoals ze door de minister zijn geformuleerd; er wordt steun verleend als:

 • de aanvrager als hoofdactiviteit heeft het vergaren en publiceren van nieuws en informatie ten behoeve van het algemene publiek en daarmee een vitale rol speelt in de lokale nieuws- en informatievoorziening; en
 • de continuïteit van de bestaande informatievoorziening in gevaar is als direct gevolg van de maatregelen ter bestrijding van de verdere verspreiding van COVID-19.

Stadsblad

Het is vooral het tweede punt dat tot discussie zou kunnen leiden. Is de continuïteit van RTV Zaanstreek in gevaar door de coronacrisis? Dat is trouwens iets dat bij alle lokale omroepen speelt, een belangrijk deel van hun bekostiging komt uit een vaste bijdrage van de gemeente, en die is niet in gevaar gekomen. Alleen bij veel reclame-inkomsten of inkomsten die afhankelijk zijn van opdrachten die nu niet doorgaan leidt dat tot directe schade.

Wat dat betreft is het voor huis-aan-huisbladen eenvoudiger om schade aan te tonen. Die zijn voor 100 procent afhankelijk van reclame. De enige huis-aan-huisbladuitgever die nog actief is in de Zaanstreek, Rodi, heeft dat ‘opgelost’ door het Stadsblad en de Zondagkrant samen te voegen. Het laatste nummer stond overigens bomvol advertenties (waaronder 2 pagina’s van Wormerland en 5 van Zaanstad die daarmee ook een belangrijke sponsor zijn geworden van deze ‘vitale lokale nieuws- en informatievoorziening’).

Hyperlocals

Maar waarom lokale nieuwswebsites niet? Heeft Heeren gelijk met haar klacht? In ieder geval wordt ze gesteund door de journalistenvakbond NVJ, algemeen secretaris Thomas Bruning:

“Zo is er voor de zogenoemde hyperlocals, lokale online mediatitels die vaak een belangrijke rol spelen in de lokale nieuwsvoorziening, geen toegang tot steunmaatregelen. Het is van groot belang dat deze groep alsnog een beroep kan doen op het steunfonds, nu ook hun omzet met vaak 60 tot 80 procent is gekelderd.”

Het Stimuleringsfonds is echter duidelijk: “het Tijdelijke Steunfonds Lokale Informatievoorziening is alleen beschikbaar voor huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen.”

De Orkaan

Wat vindt De Orkaan er eigenlijk van? Wij worden ook genoemd door Heeren (en we krijgen geen geld terwijl we dat best zouden kunnen gebruiken).

Wij zijn het met Hedwig Heeren en de NVJ eens dat het moeilijk uit te leggen is dat lokale omroepen en huis-aan-huisbladen wel steun krijgen (en niet zo’n beetje ook) en nieuwswebsites niet. Een goede reden wordt daarvoor niet gegeven.

Tegelijkertijd snappen we prima dat RTV Zaanstreek dat geld aanvraagt, als wij een lokale omroep waren geweest, hadden we dat ook gedaan. Niet RTV Zaanstreek is de fout ingegaan, maar de minister heeft een halve maatregel genomen. Een sjieke oplossing zou zijn als hij alle lokale media gaat steunen.

Wij gaan het bijltje er trouwens niet bij neergooien.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Ik heb het bijltje ook weer opgepakt: de door jullie geciteerde zin was een uiting van pure frustratie. Over de onrechtvaardigheid. Over het kennelijke gemak waarmee de één geld wordt toebedeeld en de ander aan de kant wordt geschoven. Over de pennestreek waarmee een medium dat je vanuit het niets hebt opgebouwd en dat voor velen een belangrijke informatiebron is geworden – zo blijkt uit de cijfers – richting de afgrond wordt geduwd. Natuurlijk had ik dat gevoel van onmacht beter voor mezelf kunnen houden. Maar het stuk was gepubliceerd en de zin weer weghalen ging me een stap te ver. Gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer.
  Neem ik het RTVI kwalijk dat er steun is aangevraagd en verkregen? Welnee. Maar er is nu wél sprake van wat je met gevoel voor understatement een ongelijk speelveld zou kunnen noemen. En had RTVI van de gemeente niet al 60.000 euro extra gekregen voor onder andere het uitbreiden van het aantal tv-uitzendingen?
  Ik ga voorlopig gewoon door met mijn werk. Omdat ik daar, net als jullie vermoed ik, met hart en ziel in geloof. Ook na ruim 40 jaar werken in de journalistiek is de passie om te informeren niet verdwenen. En ik wens jullie alle goeds.

  PS De naam is Heeren, niet Heere.

 • Jaap Meeuwsen

  Coronasteun ? Is weer wat nieuws zeg. Wat een bedragen voor een medium
  dat nauweijks iets toevoegt.
  Het nieuws is vaak oud en ook interactie zoals bij De Orkaan is er nauwelijks.
  Emails blijven over het algemeen gewoon onbeantwoord.
  Verbaast me niet dat er nauwelijks reclameinkomsten zijn, ik vrees dat dit voor de coronacrisis al niet anders was.
  Nee, dan doet De Orkaan het een stuk beter.
  Sorry RTV Zaanstreek en Orkaan ga zo door hoor.

  • De Orkaan

   Het gaat vooral om de ongelijke behandeling. Huis-aan-huisbladen en omroepen krijgen nu dus niet alleen steun van de rijksoverheid, maar ook van de gemeente (subsidie en advertenties). Online-media Zaanstad.Nieuws en De Orkaan die echt eigen nieuws maken en bijdragen aan de discussie en meningsvorming over de lokale democratie en politiek krijgen dus niks. Ondanks dat wel voortdurend door elke overheid geroepen wordt hoe belangrijk ze dat vinden. Kennelijk dus vooral voor de bühne.

   Of ze wat toevoegen aan de informatievoorziening mag iedereen voor zichzelf bepalen. De overheid zou bij steunverlening of subsidie zich daar niet mee moeten bemoeien trouwens.

   De toekomst van de nieuwsvoorziening is uiteraard online. Dat de steun nu naar ‘oude’ media gaat, is een onbegrijpelijke keuze.

 • Kees Huyser

  Het zou wel aardig zijn als de gesteunde buurtbladen ook verspreid zouden worden in bv de Czaar Peterstraat. Sinds ik hier in april vorig jaar een woning heb gekocht heb ik nog nooit het huis-aan-huisblad in de brievenbus gekregen. Klagen bij Rodi helpt niet.

  • Eelco Aartsen

   Hoi Kees, wij kregen het blad ook niet of nauwelijks. Klagen bij Rodi hielp inderdaad niet. Klagen bij de gemeente wel. Zij betalen om het gemeentenieuws bij de mensen in de bus te krijgen, dus willen dan ook dat dat gebeurt. Heb nu zelfs rechtstreeks contact met de ambtenaar. Dus klacht naar de Gemeente sturen. Sindsdien geen problemen meer.

   • Kees Huyser

    Ik heb bij de gemeente geklaagd en kreeg als antwoord dat ik maar op de website van de gemeente moest kijken. #onbevredigendantwoord

 • De Orkaan

  We gaan het uitzoeken. Zaanstad betaalt Stadsblad voor huis-aan-huisverspreiding maar daar komt in de praktijk weining van terecht. Elke keer als wij in een artikel het over het Stadsblad hebben, komt er een stroom bezorgklachten los. En dan zijn er nog de nee/nee-stickers. Ondertussen beloven ze bij RODI (aan de oplage te zien) wel degelijk huis-aan-huis-verspreiding. We hebben ook al een fraaie serie foto’s van huis-aan-huisbladen die als heel pakket in afvalbakken terecht kwamen.

  Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Vandaag ontvingen wij (voor het eerst in 3 jaar) het zondagsblad/Stadsblad in de bus. Bomvol advertenties. (welke crisis?)

 • Ruben van Duuren

  Mea culpa! Toen ik op mijn 14de tot mijn 18de een krantenwijk had heb ik eigenlijk nooit gelopen. Ik keek de eerste week wie er klaagde, gooide daar het huis-aan-huisblad in de bus en deponeerde de rest in een nabijgelegen vuilcontainer. Niet dat ik er nu trots op ben. Ik schaam mezelf zelfs een beetje. Maar ik denk dat de huidige – vaak jeugdige – bezorgers ook zo denken.

  Als je wil weten wat er met de kranten gebeurt die niet bezorgd worden, maar klaarblijkelijk wel opgehaald worden door de bezorger, zou je voor gestapo kunnen spelen en in het bundeltje een gps-tracker plaatsen. Dan kom je erachter waar de bladen daadwerkelijk blijven.

  • Jaap Meeuwsen

   Goed dat je je tenminste nog een beetje schaamt Ruben maar wel sneu hoor.
   Tis eigenlijk gewoon jatten natuurlijk.

 • Marco Kerkhoven

  Ik moet Hedwig en de Orkaan gelijk geven dat zij zich door de overheid in hun hemd gezet voelen. De lokale nieuws voorziening op RTVZ is ver beneden peil en komt nog niet in de buurt van human interrest. Hard nieuws is enkel aangeleverde 112 berichten en wat persberichten. In het ZaanRadioRegioNieuws zitten zelfs onderwerpen die in een agenda thuis horen.
  Ik lees veel berichten op de Orkaan en op Zaanstad Nieuws omdat deze berichten ook de achtergronden melden. Daarnaast vind ik de invloed van beide nieuwssites prettig om te lezen ook door de eigen kijk op de Zaanstreek.
  Ga zo door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *