Hotel-restaurant Westzijde (Woningbouwimpuls #1)

Aan de Westzijde 24-36 (nu een rijtje sneue meubel-outlets) moet een hotel met een restaurant komen, winkels en 66 appartementen.

De prijzen voor de huur-appartementen zijn nog onbekend. Er zijn wel plannen maar nog geen nieuw bestemmingsplan, de sloop is nog niet begonnen.

Zaanstad heeft van het Rijk € 20,6 miljoen gekregen om de woningbouwplannen te versnellen in het centrum van Zaandam en in de Kogerveldwijk. Zaanstad gaat dat besteden aan het inrichten van de openbare ruimte (parken) en de infrastructuur (parkeren, wegen). De twee gebieden omvatten 25 verschillende bouwprojecten. De Orkaan loopt al die plannen de komende weken langs.

Vandaag: Westzijde 24-36

Waar ligt het?

Dit is het stukje Westzijde vlakbij de Gedempte Gracht, bij het parkeerterrein schuin tegenover de Vinkenstraat. Nu vooral in gebruikt bij tijdelijke meubel-outlets (‘Alles moet weg’). Vroeger zaten daar de Schoenenreus, Dirk Groen, Xenos, Intertoys en Kruidvat (en heel vroeger Albert Heijn). Achter – naast het parkeerterrein- zit Westend Snooker.

Wat komt er?

Ontwikkelaar Midvast heeft op:

“een unieke plek aan de Zaan, op steenworp afstand van de Gedempte Gracht, diverse panden aan de Westzijde verworven voor herontwikkeling. Midvast ontwikkelt hier ca. 60 appartementen, een hotel met 85-90 kamers, 525 m² restaurant en 1.100 m² commercieel vastgoed. Hierbij komt een ondergrondse parkeergarage voor 66 auto’s.”

Midvast gaat alles zelf verhuren. Het ontwerp is van Dam & Partners Architecten.

Hoever is het plan al?

Op de website staan artist impressions, het gebied is al door Midvast gekocht, het definitieve ontwerp moet ‘medio 2020’ af zijn (nu dus) maar een bestemmingsplan is er volgens ons nog niet.

Zijn er dingetjes?

Het voornaamste is natuurlijk dat er nog niks is gebeurd wat de planning wat onzeker maakt. De bedrijven zitten er op tijdelijk basis maar waar gaat Westend Snooker heen? En het centrum raakt een parkeerterrein kwijt.

En een klein dingetje met het aantal, Midvast heeft het over ca. 60 met 66 parkeerplaatsen, Zaanstad over 66 appartementen – de gemeente heeft geen getallen in dit specifieke geval gegeven over sociale huur.

Zijn er plaatjes?

Jazeker, boven en beneden de artistieke impressies van de website van Midvast. En daaronder huidige situatie aan de achterkant en de voorzijde eind 2017.

Zaanzijde
Restaurant
Toen het Kruidvat er nog zat (december 2017)
Westend Snooker vanaf de overkant van de Zaan (De Orkaan)

Alle projecten op de kaart


Bekijk hier alle artikelen over de Woningbouwimpuls en hier alle artikelen over Westzijde 24-36.

Bronnen: Bidbook Woningbouwversnelling Zaanstad, website Midvast, eerdere berichten op De Orkaan.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Jonathan Romans

  Dat gaat opknappen aan de Zaankant. Uit het artikel lijk ik te lezen dat ook een aantal historische panden aan de westzijde gaat sneuvelen. Je mag toch hopen dat dat niet het geval is!

  • De Orkaan

   Het hangt er vanaf wat je ‘historisch’ noemt. De kapitale kantoorvilla naast de ingang van het parkeerterrein (nr. 22) blijft staan. Het zijn we 8 huisnummers maar slechts drie panden. Ze zijn nog geen 100 jaar oud, nr 38 (1750) hoort er ook niet bij.

   • M. Oomens

    Wordt Westzijde 32 ook gesloopt?

    • S.karten

     Waarschijnlijk niet. Ook de bovengevels aan de westzijdekant blijven en worden hersteld. Komen kleinere winkel ruimtes. Staat ook een tekeningschets op de site van midvast. Realisatie 2023,

   • Eelco Aartsen

    Het waren ooit best mooie panden. Totdat die onderbouwen er kwamen en men ophield meteen het onderhoud van het geheel. Het schijnt (maar dat weet ik niet zeker) dat Ahold dat destijds gedaan heeft. Zou mooi zijn als Ahold dat foutje ook weer corrigeert en de westzijde weer ietsjes van zijn fluwelen glans teruggeeft. Die enorme torens daar zie ik persoonlijk niet zitten. Mochten die er wel komen, dan hoop ik dat de oever wel toegankelijk blijft voor het publiek en niet alleen voor de mensen die er wonen.

 • TonvanHeeswijk

  Op schets ziet het er prachtig uit, eindelijk weer eens baksteen ipv ‘zaans groen’.

 • I. Booij

  Hoe kan ik dit plan volgen? Op zich een mooi initiatief, maar wel heel hoog…zeker als je aan de andere kant vd Zaan woont

 • Leo Swartsenburg

  Graag even een kaart er bij als het over ‘waar ligt het’ gaat. Beroepsdeformatie, wellicht 😉

  • De Orkaan

   Goede tip! En meteen gedaan. De kaart staat er nu bij en wordt in de komende weken aangevuld. Telkens met de locatie en een link naar de artikelen die over die locatie zijn geschrevem.

 • Ilse Janssen

  Nog een hotel erbij, wanneer gaat het hotel in het voormalige gebouw van het NHD eigenlijk open? Of heb ik iets gemist.

 • Dat er iets anders moet komen, ben ik mee eens, maar dit is veel en veel te hoog, mensen die aan de overkant wonen, zijn hun uitzicht kwijt, kunnen ze niet maken, niet hoger bouwen als het luchthuis.

 • Peter Prins

  Ik heb een leeg postzegelalbum met een sticker met De Vulpen Westzijde 32 Zaandam er op gedrukt. Weet iemand iets van deze voormalige winkel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *