In de voetsporen van Czaar Peter en Monet: lezing Westzijde 38

In 1704 voltooide Nicolas Calff het herenhuis aan de Westzijde 38 in Zaandam. Precies 300 jaar geleden, in 1717, bezochten Czaar Peter de Grote en tsarina Catharina het pand.

Achter het huis werd een luchthuis gebouwd dat daarna als voorbeeld diende voor andere luchthuizen langs de Zaan. Claude Monet schilderde tijdens zijn verblijf in 1871 in Zaandam deze bijzondere bouwwerkjes.

Ruim 50 jaar geleden kocht het echtpaar Olthof-Mulder het huis. In augustus 2016 schonk mevrouw Olthof het pand aan Stadsherstel onder de voorwaarde dat Stadsherstel het pand zal beschermen en het luchthuis ter beschikking gesteld wordt aan de stichting Monet. De ouders van mevrouw mevrouw Olthof waren vanaf 1946 eigenaar. In oktober 2016 overleed mevrouw Olthof.

Haar zoon Alberto Olfhof onderhoudt een website met foto’s van het pand, het luchthuis, de eigenaren en de historie. Op 5 november* geeft hij een lezing en ‘virtuele rondleiding’ over het pand.

Aanmelden voor 1 november 2017 bij de Volksuniversiteit Zaanstreek. Aanvang: 14:00 uur. Adres: Muziekschool, Westzijde 148a, Zaandam.

Op de befaamde Westzijderol uit 1760 is het huis ook al zien:

westzijderol

Op de site van de Volksuniversiteit staat 5 november, bij Fluxus 12. We zijn het aan het checken.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • hans van loo

  Claude was hier slechts een blauwe Maandag,de heisa rondom hem is desondanks opvallend. Van alles en nog wat wordt met hem in verband gebracht en er bij gesleept.
  Maakt verder niet uit hoor,het is een onschuldig vermaak.Alleen maar opvallend.

 • Hans Kuyper

  De Zaanstreek ontleent een groot deel van haar trots aan toevallige passanten. Napoleon was hier een minuut of tien, Tsaar Peter acht dagen. Dan hield Claude Momet het nog best lang uit, vier hele maanden. Maar ja, hij had zijn gezin bij zich.
  Monet is natuurlijk een heel grote naam, al zal men hem in het buitenland vooral met waterlelies associëren en minder met molens, dus marketingtechnisch is al die bedrijvigheid wel te verklaren. En zoals u zegt, het kan geen kwaad.
  Bovendien heeft hij hier vijfentwintig prachtige schilderijen gemaakt, laten we dat niet vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *