Persbericht 1:1 ‘En Plein Air’ met Stichting Monet in Zaandam

Bij De Orkaan slaan we onszelf graag op de borst door te roepen dat we niet aan knip,- en plakjournalistiek doen. Geheimpje: in bijzondere gevallen maken we een uitzondering. Bijvoorbeeld als het persbericht zo goed geschreven is dat er geen speld (pen) tussen te krijgen is, of als het komt van een stichting waarvan goed nieuws verschrikkelijk welkom is. Het persbericht van Stichting Monet in Zaandam voldoet aan beide criteria.

We plaatsen het dus 1:1

‘En Plein Air’ met Stichting Monet in Zaandam

Op 2 juni 2021 is het precies 150 jaar geleden dat de Franse schilder Claude Monet aankwam in Zaandam. Dat wordt gevierd met tal van activiteiten waarbij centraal staat dat wat Monet toen zag, wordt verbonden met hoe we nu kijken naar de Zaanstreek en hun omgeving.

Stichting Monet in Zaandam start de viering met ‘En plein air’ schilderen. Op zaterdag 5 juni 2021 nodigen wij (amateur)kunstenaars uit om ‘En plein air’ te komen schilderen. En plein air is “een in de landschapsschilderkunst gebruikte term voor direct, ter plaatse, in de vrije natuur op het doek vastleggen van het onderwerp, waarbij de nadruk ligt op spelen met het daglicht”. 

Deze manier van schilderen ontstond halverwege de 19e eeuw. Door de uitvinding van verf in knijpbare tubes in 1840, met lange houdbaarheid van de verf en grenzeloze mobiliteit, konden kunstschilders naar buiten.  Toen maakte een combinatie van technische vernieuwing en nieuwe filosofische inzichten over het landschap dat kunstenaars naar buiten gingen om te schilderen, in de open lucht, “en- plein- air”. 

Met de rol van het landschap op schilderijen, dat vanuit Engeland rond 1800 bekend wordt, staat de mens niet meer centraal. De overweldigende natuur om ons heen moet in al haar facetten en momenten worden weergegeven. Het gaat om de sfeer die emoties oproept, zoals in de schilderijen van Claude Monet, een plein-air schilder bij uitstek! 

Monet werkte graag buiten en zocht de stilte op zodat hij ongestoord kon werken. Dat deed hij in Zaandam onder meer door gebruik te maken van een bootje waarmee hij de (Voor)Zaan op ging. Monet schilderde in Zaandam vooral En Plein Air. Veel later werkte hij binnen, in zijn atelier in Giverny, maar hij had hij grote voorkeur om in de buitenlucht te schilderen. Bekend is dat hij soms aan twaalf schilderijen tegelijk kon werken. Opgesteld naast elkaar maakte hij van dezelfde voorstelling verschillende impressies. Elk met een eigen sfeer, gevoel, intensiteit. 

Het schilderevent start om 10 uur en eindigt om 16 uur. Als u mee wilt doen, sturen wij u meer informatie en een kaartje met de mooiste plekken om in de buitenlucht te schilderen toe.  Opgeven kan via info@monetinzaandam.nl. Er zijn plannen om later in het Monetseizoen de gemaakte schilderijen te veilen. Een datum en locatie zijn nu nog niet bekend, wat wel zeker is, Jan de Bruin zal optreden als veilingmeester. Let op: dit is een droog weer evenement, bij storm en regen gaat het niet door. 

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jan de Bruin

  Ik zou iedereen, die een passie heeft voor tekenen
  of schilderen, willen oproepen om massaal
  in te tekenen op deze feestelijke en bijzondere creatieve
  uitdaging! Amateur of professional het doet er niet toe:
  Laat je inspireren door het impressionistische werk van Claude Monet
  en zoek een plek in het hart van Zaandam waar ook hij zijn ezel
  In 1871 neergezet heeft.

 • Louis Breeuwer

  Bij deze meld ik mij aan om mee te doen met het komende Monet-plein-air evenement 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *