In memoriam Gé Kooijman (RadioOrkaan)

Op zaterdag 6 februari overleed Gé Kooijman op 79 jarige leeftijd.

Tussen 1973 en 2001 hebben generaties leerlingen van het Zaanlands Lyceum Duitse les van hem gehad. Maar ook was hij een bekend gezicht in de Zaanse toneelwereld.

In een speciale podcast halen we herinneringen op aan Gé.

We beginnen met de herinneringen van Katja Zwart en Ruben van Duuren.
Katja zat als leerling bij hem in de klas en Ruben speelde als jong jochie in een toneelstuk met Gé Kooijman.

Vanaf 12:04 minuten: een lang Interview met Gé in het Zaanradio programma Babbels op 18 december 2014. Een programma van Edwin Kleiss en Katja Zwart. En vanaf 56:55 minuten een kort interview met Gé met herinneringen aan het Zaanlands lyceum rond het 150 jarig bestaan van de school in 2015.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • W. Scildet

  Een fijne leraar en een mooi mens

 • Cisca de Wit

  Onze zoon Ruben heeft een aantal jaren meegespeeld bij ‘Eensgezindheid’ in Oost-Knollendam. Gé wilde hem zó graag in zijn stukken hebben, dat hij hem elke vrijdagavond kwam ophalen en weer thuisbracht.
  Veel sterkte voor de familie van Gé!

  • Roelof Wit

   Op de ULO Zaandijk ,mijn laatste kans onderwijs was Ge Kooiman de leeraar die ons meenam naar de eerste show van Herman van Veen in Carré. Ook gingen wij naar een toneelstuk van Bertolt Brengt. Nederlands en Duits werden ineens een stuk leuker en interessanter. Fijne school mooi leraren team . Bedankt Ge Kooiman

 • Koos Krokké

  Ik zat op ULO school Zaandijk en plots was daar leraar Gé Kooijman. Ik denk 1964.. Volgens mij was het zijn eerste baan in het onderwijs. Goede herinneringen aan hem.

 • Ger Bakker

  Zoon uit een echt toneelgezin in Wormerveer, de familie Kooijman, met vader Siem (Saime) en zijn zoon Rob van de reclame-afdeling van Wessanen (bij wie ik de eerste schreden op het reclamepad zette) en beiden ook zeer actief bij de Toneelvereniging van Wessanen. Gé kwam wel langs op de afdeling, mooie kerel en net als vader en zijn broer Rob actief en sociaal.
  Alle goeds de komende tijd voor de familie en vrienden.

 • Henk Heijnis

  Plotseling stond daar een hele jonge leraar voor de klas. Ik vond de ULO in Zaandijk vreselijk maar Ge was wel in lichtpuntje. Hij gaf Duits en tekenen. Hij vertelde sterke verhalen en vlak voor de grote vakantie werd de LP van de Beatles beluisterd en beoordeeld. In het begin was het voor hem ook nog een beetje zoeken om orde te houden. Ge R.I.P.

 • Henk Heynis

  Plotseling stond daar een hele jonge leraar voor de klas. Ik vond de ULO in Zaandijk vreselijk maar Ge was wel in lichtpuntje. Hij gaf Duits en tekenen. Hij vertelde sterke verhalen en vlak voor de grote vakantie werd de LP van de Beatles beluisterd en beoordeeld. In het begin was het voor hem ook nog een beetje zoeken om orde te houden. Ge R.I.P.

 • Edwin Kleiss

  Fijne reacties zeg.

  Nog ter aanvulling: De mooie foto bij het artikel is gemaakt door zoon Friso Kooijman.

 • Martina van Campen

  Wat heerlijk om Gé op zijn praatstoel te kunnen beluisteren. Hij was twee jaar onze leraar Duits en dat heeft mijn Duits veel goed gedaan. Hij dwing ons om Dyits te spreken, wat wij aanvankelijk verdomden. Later werden we collega’s tot mijn grote genoegen. Ik heb twee van zijn toneelproducties gezien. Ik ben een gezegend mens dat ik hem gekend heb. Hij heeft op een positieve manier bijgedragen aan wie ik ben geworden.
  Sterkte voor de familie. Gé, bedankt!

 • Hillebrand Verkroost

  Van Gé Duits en tekenen gehad op de (M)ULO Zaandijk (rond 1965). Veel van geleerd, o.a. hoe je in een paar streken poppetjes kon tekenen die je in de verte zag. Ook les van hem gehad in de Duitse taal toen ik op de avond-HAVO zat (eind jaren 70). Het ging dan lang niet altijd over de taal ‘an sich’, maar ook over politiek, cultuur, en media in Duitsland (bijvoorbeeld hoe de krant Bild ‘werkt’). Altijd kritische, maar opbouwende opmerkingen bij werkstukken die ik bij hem inleverde. En vrijwel altijd had je er wat aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *