Inlopen bij ‘Inloophuis’ Villa Westerweide

Op donderdag 14 september kunnen buurtbewoners en andere belangstellenden binnenlopen bij inloophuis Villa Westerweide aan de Provincialeweg 220 in Zaandam.

De ‘inloopvoorziening met gebruiksruimte’ voor de groep verslaafden die nu overlast in onder meer het Veldpark veroorzaken, is sinds juni al open.

De exploitatie is in handen van de Regenboog Groep die ook in Amsterdam voor opvang van verslaafden zorgt. In de ‘Verkadevilla’ zoals het pand vaak genoemd wordt, mogen onder toezicht drugs en alcohol gebruikt worden. Doel is het terugdringen van de overlast in het In ’t Veldpark. Dealen wordt niet toegestaan.

Eerder werd bekend dat de inloopvoorziening met gebruiksruimte € 500.000 per jaar zou gaan kosten.

Tussen 15.00 en 19.00 uur kunnen belangstellende binnenstappen. Om 15.30 uur is er een officiële openingshandeling waarbij burgemeester Jan Hamming, wethouder zorg Natasja Groothuismink en directeur Hans Wijnands van De Regenboog Groep het woord zullen voeren.

Persbericht

In het persbericht van Zaanstad ontbreekt overigens elke verwijzing naar verslaving, Veldpark, drugsgebruik en overlast:

“Wij vinden dat iedere Zaankanter zich thuis moet voelen in Zaanstad”, geven burgemeester Jan Hamming en wethouder zorg Natasja Groothuismink aan. “Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, je verdient het om gezien te worden. Wij zijn heel blij dat de Regenbooggroep in Villa Westerweide samen met de bezoekers een veilige plek bouwt. Voor ontmoeten en verbinden, voor talent en voor zorg en het vergroten van veerkracht. Een inloophuis maakt de drempel lager naar professionele hulp, waarmee zij meer grip op hun leven krijgen. Het zijn inwoners binnen onze gemeenschap, die ook gewoon een veilige plek verdienen en beter nog: een toekomst”.

“Het is een plek waar mensen worden gezien”, zegt locatiehoofd Marinda: “Je hoeft hier in principe niks, maar als je wilt, ben je van harte uitgenodigd mee te helpen.”

Sinds half juni kunnen ‘bezoekers’ (volgens het persbericht) van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00-21.00 uur terecht “om elkaar te ontmoeten en om waar nodig hulp te krijgen. De Regenboog Groep verzorgt tijdens deze openingstijden het toezicht en de begeleiding, in samenwerking met het Leger des Heils, de GGD/MABZ en stichting Surant.”

De villa is een monument en historische grond:

“In 1938 werd Villa Westerweide gebouwd als dienstwoning voor Jacobus Verkade bij het fabriekscomplex aan de Westzijde. Het terrein, een groot stuk open grasland, werd gebruikt als sportvelden voor het personeel. Het huis werd ontworpen door architect Abraham Mattheus de Rouville de Meux. In 1959 verhuisde de familie Verkade permanent naar Italië en werd het perceel met het landhuis afgesplitst van het fabrieksterrein. Het werd gekocht door de gemeente en is in 2023 nog altijd eigendom van Zaanstad.”

Lees hier ons dossier over het Veldpark (en hier over Westerweide).

Villa tijdens de verbouwing in mei 2023

Door Piet Bakker. Bron: eerder nieuws op De Orkaan, persbericht Zaanstad. Foto’s: De Orkaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Marie Louise de Klever

    Sinds juni al open? Ben benieuwd hoe drukbezocht het is… De immense groep inclusief de overlast in het Veldpark is er niet minder om geworden. Dachten ze echt dat dit ging werken?

  • Dirck Jonker

    Het Veldpark is zo’n beetje aan de andere kant van de wereld. Maar goed, dit zal straks wel verplaatsten naar het Volkspark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *