Verkadevilla gekraakt

Monumentale Villa Westerweide (ook bekend als Villa Verkade of Verkadevilla) aan de Provincialeweg 220 in Zaandam is sinds gisteren gekraakt. Vandaag zijn de autoriteiten daarvan op de hoogte gebracht.

Het prachtige Verkadestulpje uit 1939 mag weer een hoofdstuk aan haar roerige geschiedenis toevoegen.

Wij spraken met een van de krakers over de beweegredenen.

Het gaat om een groep van acht jongeren die een acuut woonprobleem hebben. Een deel van hen is uit een pand (ook kraak) in de Achtersluispolder gezet. Voor hen is thuiswonen geen optie, er zijn te weinig woningbouw-woonpunten opgebouwd en ze kunnen nergens terecht.

De keuze voor Villa Westerweide komt voort uit respect voor het pand dat al meer dan een jaar leegstaat. Er zijn restauratiewerkzaamheden uitgevoerd, maar daarna gebeurde er niets.

Toen de krakers er gisteren introkken schrokken ze van de staat binnen. Het werd duidelijk dat jongeren (onder meer met verfspuit) binnen hebben kunnen komen in het afgelopen jaar.

Met deze kraakactie hoopt de groep aandacht te vragen voor het uitzichtloze woonprobleem waarmee veel mensen, jongeren, te kampen hebben:

‘De vertraging die veel bouwprojecten in Zaanstad oplopen geven weinig vertrouwen in de daadkracht van onze gemeente. Dit probleem is er levensgroot. Het lost niet vanzelf op, er is echt werk aan de winkel!’

Op de vraag of de krakers nu van ‘hun’ villa gaan genieten is het antwoord: ‘Morgen eerst maar eens proberen orde te scheppen in de tuin.’

Onze Verkadevilla-tijdlijn:

De villa is onderdeel van het uitbreidingsplan Overtuinen, vorig jaar meldde de gemeente dat er binnen 3 jaar gebouwd zou moeten worden. Ondertussen is wel een akkoord met Verkade bereikt over een weg door het nieuwe plan, gebouwd is er nog niet. Door het PAS-stikstof besluit zijn overigens veel bouwprojecten ‘on hold’ gezet, en dat geldt ook voor dit project.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Ria gijssen

  Veel woonplezier.

  • Grauwvreugd

   Goede actie!

   Het is echt belachelijk hoe weinig mogelijkheden er zijn voor jongeren om uit huis te gaan.

   Tegenwoordig schijnt ‘anti-kraak’ wonen een alternatief te zijn voor mensen die niet genoeg punten hebben gespaard of dure particuliere huur niet kunnen betalen.

   Bij antikraak heb je alleen geen enkel huurrecht en kunnen ze je er binnen een korte tijd uit gooien. Minimaal een maand, het mag niet maar ze doen het wel. Dat zag je ook bij de Kogge, tegenover de Honigfabriek. Antikraak vanuit Zwerfkei. Contract getekend en binnen een maand weer doorverhuist. Heb je inschrijfgeld betaald, huur betaald, alles. Profiteurs die in maandje nog even wat geld binnen willen harken en gebruik maken van het tekort ten koste van de ‘beheerders’

   Zo een onstabiel leven, dat je steeds weer door moet verhuizen word genormaliseert. Wat een uitbuiting, en dan ook nog 300 euro betalen om in een of ander verlept kantoorpand te wonen, waar je niet eens een beetje mag klussen om het leefbaarder te maken.

   Krakers hebben tegenwoordig meer rechten dan antikrakers.

   Gemeente Zaanstad, zorg voor je jongeren en laat ze niet uitbuiten door antikraak buro’s die een leuk slaatje slaan
   door dit woning tekort.

   meer sociale huurwoningen, kortere wachtrijen en hou de amsterdamse yuppen buiten!

 • Peter Blokker

  Vandaag ZIJN de autoriteiten

 • elles de gunst

  houd het vooral netjes, dat zou jongeren sieren. dus maak er geen puinhoop van zoals in 2018. daarmee kan je beter tevoorschijn komen, succes

 • Philo Gregoire

  Goed gedaan,geniet van jullie woonplek. Maak er iets moois van!

 • Caroline Boone

  Ik snap dit volkomen. Zolang er door de gemeente Zaanstad geen betaalbare woningen voor jongeren worden gebouwd of slechts minimaal… en alle focus is op bouwen voor bankable expats (of Hun werkgevers) vanaf €500.000. Of alle projecten nog voor bewoning doorverkopen aan (buitenlandse) projectontwikkelaars! Hoe dan?!! Hierdoor is de situatie voor deze groep jongeren en alle aankomende jongeren uitzichtsloos!
  Een slechter korte termijn beleid is bijna niet te bedenken!

  Kraken of anti-kraak is nog de enige optie. En als anti-kraak zijn ze tegenwoordig voetveeg van de anti-kraak organisaties. Bij elke nieuwe volgende woning iedere x weer inschrijfkosten en de maandlasten stijgen!

  Krakers: hopelijk kunnen jullie hier even blijven! Houd het netjes, het is een mooi object!

  En gemeente Zaanstad: doe iets voor de jongeren! Zij zijn onze toekomst!

 • Jan Schoen

  Een tip: aan de Hobbemastraat nummer 13 in Zaandam staat al langer dan 5 jaar een prachtige woning leeg en te verpieteren. Een onwillige onderling ruziënde familie onttrekt bewust een huis aan bewoning. Een schande. Hoog tijd om te kraken!

 • P Hoogkamer

  Goedzo, veel woonplezier. Kraken moet kunnen.

 • Ben Jansen

  Toch gek al deze reactie’s: de wet zegt: hij die in een woning of gebouw, waarvan het gebruik door de rechthebbende is beëindigd, wederrechtelijk binnendringt of wederrechtelijk aldaar vertoeft, wordt, als schuldig aan kraken, gestraft.

  • Ton van Heeswijk

   We hebben ook een Nederlands spreekwoord dat luidt ‘Nood breekt wet’.

  • Bruce Latham

   Dat geeft een wettelijke grondslag om op te kunnen treden, maar dan alsnog moet de ontruiming aangekondigd worden (volgens mij zo’n 8 weken van tevoren) en kunnen de krakers de noodzaak en rechtmatigheid van de ontruiming in kort geding betwisten. Ze worden in ieder geval niet direct in de gevangenis gegooid wegens kraken.

 • Wendy Kind

  Heel goed! Een ‘kraakheldere’ boodschap aan onze gemeente: zorg voor onze jongeren! Schep woonruimte, hou de jeugd binnen, en hou rare antikraakbureautjes met hun rigide regeltjes buiten de deur!

 • Had Verkade zelf het niet gewoon goed kunnen onderhouden, opsplitsen en verhuren aan starters?
  Stukje maatschappelijke betrokkenheid of zoiets?

 • Ivan de Leeuw

  Hoog tijd dat de overheid een sluitende oplossing vindt voor de woningnood. Dat jongeren geen betaalbaar huis kunnen huren is niet meer van deze tijd. De aanpak van het gebrek aan sociale woningen is gewoon een kwestie van wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *