Hoe gaat het met de Verkadevilla? (filmpje)

In november 2017 werd Villa Westerweide (ook bekend als Villa Verkade of Verkadevilla) aan de Provincialeweg 220 in Zaandam ‘vooraangewezen’ als gemeentelijk monument.

Dit betekent dat er onderzoek naar de monumentale waarde van het pand wordt gedaan. In 2015 werd het gerenoveerd.

Wij zijn geen expert, maar menen vooruitlopend op het onderzoek te kunnen beweren dat de villa uit 1939 waardevol is voor de Zaankanters. Vertroetelen en bewaren luidt ons advies.

Vanmorgen namen we een kijkje, en wat we zagen maakte ons wat ongerust. De kelder staat onder water en de bewoners zijn verdwenen:

Bij navraag bleek de gemeente op de hoogte van het probleem:

‘Door ophoging grond van de Overtuinen is het water in de villa gaan stijgen en is er een wateroverlast. Onderzocht wordt hoe dat water weer naar beneden gebracht kan worden, pompen is niet afdoende.’

De tijdelijke bewoners – via anti-kraak-verhuurder Camelot-, moesten er direct uit omdat het water en vocht zorgde voor een  ‘groot probleem met elektriciteit’. Voor hen zijn de eerste hotelkosten betaald en Camelot zoekt alternatieve woonruimte.

Het pand is voorbeschermd, dit betekent dat het momenteel een juridische status als monument heeft. De villa is onderdeel van plan Overtuinen en wordt behouden.

UPDATE: de  gemeente Zaanstad verwacht dat het onderzoek in 2e kwartaal van dit jaar is afgerond. Om dse wateroverlast op te lossen wordt nu eerst (hemelwater)afvoer hersteld. Daarna wordt drainage aangesloten en kelder leeggepompt. De verwachting is dat dit binnen 2 weken is gerealiseerd.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Meriam Last

  Namens de bewoners van dit pand vragen wij u vriendelijk doch dringend om dit bericht over het pand van het internet af te halen. Wij bevinden ons al in een vervelende situatie, en willen voorkomen dat er ongewenste aandacht (vandalisme/inbraak/kraken bijvoorbeeld) voor het pand ontstaat. Onze persoonlijke spullen en meubels staan er immers nog.

  Het voorkomen van het vandaliseren van dit geliefde pand is dus van persoonlijk en van maatschappelijk belang.

  Mvg, de bewoners van de Verkadevilla

  (ps: er staan ook onjuistheden in uw bericht..wij wonen niet voor Ad Hoc bijvoorbeeld…)

  • Merel Kan

   Hoi Meriam, zoals we ook telefonisch met je medebewoner hebben besproken: feitelijke onjuistheden passen we graag aan.
   ‘Ad-Hoc’ als verhuurder kwam van de gemeente, we hebben dat aangepast naar Camelot. Op de vraag naar verdere ‘onjuistheden’ (want je schrijft in meervoud), krijgen we geen antwoord.
   Het is niet leuk dat jullie als (tijdelijke) bewoners in deze situatie zitten, maar het is juist de liefde voor dit pand (niet als jullie woning, maar als Zaans icoon met geschiedenis) dat we het belangrijk vonden om zichtbaar te maken dat de kelder onder water staat.

 • Gert pot

  Wie kent de geschiedenis van dit pand tov het behoud. Ik meen dat er een conflict was tussen gemeente en verkopende partij over dit pand. Heeft jaren leeg gestaan voor anti kraak bewoning. Je kon op je klompen aanvoelen dat de huidige situatie is ontstaan als je de omgeving ophoogd en het pand niet. M.i. Een bewuste actie om nu te kunnen zeggen dat het niet meer lonend is om het pand, ondanks de tijdelijke beschermde status, op te knappen

 • Wel een klassiek gebouw om er een denksportcentrum van te maken, schaken/dammen/go/bridge etcetera

 • Paul Kruit

  Villa opvijzelen lijkt de oplossing :p

 • Rens

  Grachtje er omheen graven, nog een torentje erop, prachtig Zaans -kasteel.

 • Floor

  Wanneer zal de nieuwbouw Overtuinen starten en hoe komt het eruit te zien. Al een tijd niets over gehoord.

  • De Orkaan

   Met Overtuinen moet binnen drie jaar worden begonnen volgens de laatste plannen.

   • Arie beukenoot

    Dat wordt al meer als 5 jaar gezegd.Dit gebied is al een keer of 5 opgehoogd.Er zouden meer als 350 woningen komen. Zullen wel weer koopwoningen worden voor de sociale sector is geen plaats

 • Willemijn Lepelaers

  Wat is het toch jammer dat dergelijke mooie woningen zo verwaarloosd worden. Al toen ik jong was en regelmatig met de school op het Verkadeveld was, keek ik er altijd naar, en nu nog maar met weemoed, omdat het wordt verwaarloosd. Ik hoop oprecht dat er iets aan wordt gedaan en dat het bewoond gaat worden. Misschien is het een prachtig pand voor een hospice???

 • Gert pot

  Er wordt idd aan de afwatering gewerkt momenteel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *