“Wij zijn allemaal Zaankanters, we willen gewoon kunnen wonen in deze stad”

Eergisteren werd de monumentale Villa Westerweide (Verkadevilla) gekraakt. Vandaag ontvingen we een bericht waarin de krakers de reden van hun actie verduidelijken.

De mooie 80-jarige villa staat al jaren leeg, en wordt niet alleen gekraakt uit noodzaak, maar ook uit protest.

‘We hebben geen keus. Het is onmogelijk om een betaalbare woning te vinden in deze stad. En dat terwijl we allemaal werk hebben. Dat is toch belachelijk!’

Een aantal van de jongeren woonde tot voorkort in een pand in Achtersluispolder:

‘Dit pand wordt ontruimd voor sloop zonder nieuwe bestemming. Ontruiming voor leegstand dus, er was geen enkel alternatief plan met het pand. Meer dan 20 mensen werden op straat gezet.’

Het feit dat het bijna onmogelijk is om betaalbare woonruimte te vinden, terwijl er tegelijkertijd panden leegstaan, steekt.

‘Wij zijn allemaal Zaankanters, we willen gewoon kunnen wonen in deze stad. En niet alleen woonruimte is een probleem. Ook aan werktuime en creatieve plekken in Zaandam is een enorm tekort! Bijna alle culturele centra zijn gesloten, de plekken waar wij graag kwamen.’

De jongeren zouden graag met burgemeester willen spreken over mogelijke oplossingen:

‘Natuurlijk hebben we gewoon een dak boven ons hoofd nodig, maar we willen ook wat toevoegen aan de stad. De villa is eigendom van de gemeente, een uitgelezen kans om juist van deze plek iets moois te maken.’

_____________________

Onze Verkadevilla-tijdlijn:

De villa is onderdeel van het uitbreidingsplan Overtuinen, vorig jaar meldde de gemeente dat er binnen 3 jaar gebouwd zou moeten worden. Ondertussen is wel een akkoord met Verkade bereikt over een weg door het nieuwe plan, gebouwd is er nog niet. Door het PAS-stikstof besluit zijn overigens veel bouwprojecten ‘on hold’ gezet, en dat geldt ook voor dit project.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jos Kerkhoven

  Kraken is gewoon strafbaar.
  De linkse politiek in Zaanstad vindt kennelijk dat krakers privileges hebben om de wet te mogen overtreden.
  Kraken is een misdrijf en crimineel gedrag. De idealistisch relikwie van De linkse politiek in Zaanstad steek weer de kop op.
  Democratisch Zaanstad komt na het reces met een agenda-inititief over een leegstandsverordening.

  • Lars Verschoten

   Achja ik denk dat dergelijke acties enkel laten zien wat de werkelijke staat van de ‘samenleving’ is. Kiesrecht hebben burgers ook nooit verkregen door te luisteren naar een dictatuur of absolute heerser. Zoals Durkheim eind 19e eeuw al aangaf in zijn boek ‘suicide’, is ‘wangedrag’ eerder het resultaat van een malfunctionerende maatschappij/samenleving en verkeerde verwachtingen/verlangens.

 • Jan Schoen

  Ach ja, Democratisch Zaanstad! Bijzonder creatief om de schuld van het kraken in de schoenen van de linkse politiek te schuiven. Voor het betrekken van lege panden hebben de krakers echt de hulp van linkse of rechtse politici niet nodig. Wat ze wel nodig hebben is betaalbare woonruimte. Daar hoeven ze wat Democratisch Zaanstad betreft kennelijk niet op te rekenen. Toch fijn om te horen dat DZ na het reces met een agenda-initiatief komt over een leegstandsverordening. Ik ben razend benieuwd naar de inhoud van dit initiatief. Ik hoop dat voor die tijd alle lang leegstaande panden in Zaanstad gekraakt zijn.

 • Peter Blokker

  mensen die GEEN verstand van de politiek hebben geven als hun iets niet bevalt altijd links de schuld, wat is er makkelijker dan dat, als iets fout gaat is het de schuld van links en als iets goed gaat hoor je niemand, en daar moeten we het mee doen tegenwoordig.

 • Gre Luttik

  Ik weet ook nog twee woningen die al een half jaar leegstaan. Met al die mensen die een huis zoeken is het gewoon misdadig om woningen bewust leeg te houden. Onbegrijpelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *