Intimidatie, urineren, drank- en drugsgebruik… Zaanstad sluit parkeerterrein af

Zaanstad wil het parkeerterrein aan de Galjoenstraat in Peldersveld (Zaandam) ’s avonds en ’s nachts tussen 19.00 uur en 6:00 afsluiten.

De buurt ervaart volgens de gemeente overlast: “lawaai, vervuiling (urineren, afval, gebroken glas e.d.), drank- en drugsgebruik en intimidatie”.

Omdat het parkeerterrein in de nachtelijke uren beperkt wordt gebruikt om echt te parkeren, vindt Zaanstad afsluiting een passende maatregel. De politie Noord-Holland is akkoord met het besluit.

Bij het parkeerterrein worden borden met ‘verboden toegang’ geplaatst.


UPDATE 15 mei 2018: parkeerterrein is al afgesloten, PvdA stelt vragen


Wie het niet eens is met het besluit, kan binnen 6 weken (tot half juni) een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad.

Foto: Google Streetview

Deel dit artikel:

15 reacties

 • W. Timmermans

  Weer een parkeer mogelijkheid minder. Vooral s’avonds laat is het een groot probleem waar laat jeje auto in de Hoekerstraat. Alles staat vol. Er zijn toch wel andere maatregelen te treffen om de overlast te beperken?

 • Jaap

  Kom een smet een oplossing Timmermans? Hoe vaak heb je de afgelopen jaren je stem laten horen?

 • Rob Lust

  Iedere ochrend parkeren de ouders van de Vtije school als ze wat laat zijn hun auto op de trottoirs. Ook als er een ouder avond is staat de parkeerplaats vol en ook de trottoirs in de omgeving. Dit terwijl het bedoeling is dat de parkeerklaats van 19.00 uur tot en met 06.00 uur met paaltjes is afgesloten wordt. Ook met einde schooljaar doet deze situatie zich voor. Hoe denkt de school dit op te lossen?
  Er is al heel wat geld verspild aan maatregelen waarvan een kind kan nagaan dat die niet zullen werken zoals een verhoging van de bestrating tussen de twee helften van de parkeerplaats. Tweeman die een week aan deze verhoging hebben gewerkt hebben exclusief materieel. Vervolgens heeft men tijdelijk Camera’s geïnstalleerd die alweer weg zijn.
  Nu straft men de bewoners die maar een goed heenkomen in de buurt moeën zoeken die er na 23.00 aar niet is.
  Dit alles is tot standgebracht door enkele bewoners die twee jaar nog een bewonersoverleg hadden georganiseerd maar nu met uitschakeling van van bewoners waarvan te verwachten viel dat zij niet zouden applaudisseren voor deze plannen. Het wordt erg gezellig in het Peldersveld.

  vol

  • een actieve buurtbewoner

   Beste Rob

   De enkele bewoners die hebben zich al 14 jaar druk gemaakt om het plein en zijn bijna wekelijks in gesprek met de gemeente, politie en andere instanties. Die houden het plein iedere dag schoon met een prik stok en spreken de gasten aan. Daarnaast hebben de overige bewoners zich nooit bekommert over de hele situatie en brullen alleen maar. Dat u zich dan zo uitspreekt is totaal onterecht. U heeft geen flauw benul wat er de afgelopen jaren heeft afgespeeld. De bewoners die de bijeenkomst hebben geregeld 2 jaar geleden zijn bekend. Bent u ooit op ze afgestapt om te vragen hoe het zit. NEE helaas niet. Er wordt door u alleen maar geroepen dat toch niemand iets doet met de meldingen etc. Nu wordt er wat gedaan en gaat u in bezwaar. Hoe krom is dat. Als u echt betrokken was waren er kansen genoeg om u aan te schuiven of om eens mee te prikken op een zaterdag of zondagochtend. of allee overige dagen. Nee alleen langs fietsen en kijken naar de troep helpt niet. Dus zeer spijtig te moeten lezen dat u in bezwaar gaat. Groetjes een buurt bewoner die wel zeer betrokken is bij de hele situatie en die graag rust wil en geen intimidatie en overlast.

   • Rob Lust

    Jammer dat u anoniem reageert op mijn inbreng. Ook ik heb in het verleden het plein schoon gemaakt.
    Ik heb nooit gemaakt en nooit gemerkt dat de zonnoemde “acrieve” bewoners uit hun opservatieposten kwamen aanstormen om te helpen. Heeft u wel eens contact gezocht met de lawaai makers? Ik heb de eerste keer de jongens gezegt dat ik zin had om weer een avondje met de actieve bewoners (2?) te moeten meemaken en dat ze daarom rustig moesten zijn. De volgende keer was het voldoende om aanstalten te maken voor benadering.
    U weet waarschijnlijk waar ik woon u heeft twee jaar niets laten horen aan de personen die de
    eerste bijeenkomst hebben ondergaan. In plaats daarvan gaat u “jijbakken”.
    Ik zal de maatregel toetsen aan de offiiele procedure die van toepassing is.

 • Rob Lust

  In mijn eerste reactie zijn wat taal er spellings fouten geslopen die ik in het bezwaar dat ik ga maken bij B en W niet zullen voorkomen. Een tablet is niet het geeigende apparaat om dit sport zaken foutloos te down.

 • een actieve buurtbewoner

  Tijdens de ouderavonden is school verantwoordelijk om te zorgen dat het plein open is tot de tijd zolang het duurt. ook voor de speciale andere dagen is dit zo. Er zijn afspraken met school hierover gemaakt. Daarnaast zit iedereen te mopperen hier terwijl ik niemand de troep zie opruimen en hoor ik niemand de jongeren aanspreken over de overlast. Ook zie ik niemand de injectienaalden opruimen en de pillen op en rond om de school. Nee wij gaan lekker mopperen over waar een auto moet staan. Er is een plein tussen de woningen waar de auto’s kunnen staan en is er genoeg ruimte in de wijk. Nee wij gaan al mopperen voordat het bekeken is. Je zal er maar tegen over wonen dan piep je wel anders. In de nacht kan je je ramen niet open doen. Kinderen die niet kunnen slapen. En dan nu ook mopperen dat een paar bewoners dit hebben geregeld. Deze bewoners zijn wel al 14 jaar bezig voor de wijk en de overlast en waar waren jullie al die tijd. Nu wel bezwaar kunnen maken maar toen in de tussenliggende 14 jaar niets doen. Ik snap dus heel goed dat het plein in de avond uren worden afgesloten 7 dagen in de week en denk dat dit heel veel rust zal geven.

 • Egbert Visser

  Dit is weer een knap staaltje van de Gemeente Zaanstad hoe het niet moet. In plaats van dat parkeerterreintje af te sluiten kunnen ze beter de veroorzakers van de overlast aanpakken. Plaats borden dat drank- en drugsgebruik en samenscholing verboden zijn en ga handhaven. Nu verschuif je het probleem alleen maar want als dat parkeerterrein is afgesloten waar gaat dat tuig dan heen? Naar het volgende parkeerterrein Wordt dat dan ook afgesloten als ze daar overlast veroorzaken?

 • Betrokken bewoner

  Volgens mij roept u hier heel veel maar slaat u volledig de plank mis. Al ruim 14 jaar zijn er buurtbewoners in gesprek met de zowel de politie, gemeente, wijkmanagers, jeugdwerkers etc. Een paar keer per maand stoppen zij velen uren de tijd in het probleem om en rond om de vrije school. Het plein wordt altijd schoon geprikt en geveegd door een aantal vaste bewoners en daar heb ik u nooit bij gezien. Ook zie ik u de groepen niet aanspreken en gaat u er met een grote boog omheen. Tijdens de bijeenkomst riep u van ja er wordt toch nooit wat gedaan en geloof niets van alle praatjes. Nu wordt er eindelijk wat gedaan en dan gaat u in beroep. Hoe vreemd is dat. Als u nou betrokken bent en deel neemt aan alles oke dan is het te begrijpen maar dit slaat nergens op. Pak ook een keer een bezem of prikstok. Wij horen dat kinderen niet kunnen slapen en dat er spuiten en pillen gevonden worden bij een school waar iedere dag kinderen spelen. Is dat wenselijk, Wees blij dat er stappen worden genomen zodat dit niet meer kan plaats vinden. De auto’s vinden echt wel een plek. Er is genoeg ruimte in omgeving en in en rond om het blok. Ook zijn er plekken op het binnenterrein. Dus wat heeft u liever. Dat u 5 min verder moet lopen voor de auto of dat de overlast aanblijft. vind het jammer dat buurtbewoners wel een grote mond hebben op bijeenkomsten en op dit soort wijzigingen en bezwaar gaan indienen maar in de tussentijd niets doen. Er zijn een aantal bewoners van u directe blok die zeer betrokken zijn geweest dus had altijd kunnen aanschuiven of u had navraag kunnen doen naar de status. Een gemist kans van al die jaren dus wil ik u vriendelijk vragen om eerst de aanpassing eens af te wachten wat het resultaat zal zijn.

 • Egbert Visser

  Anonieme bewoner zegt dat de problemen zich dus al ruim 14 jaar voordoen en Jan en Alleman zijn er al die tijd mee bezig. Het kost allemaal klauwen met geld met als resultaat dat er nog steeds geen resultaat is. Plan A werkt niet dus moet je overschakelen naar plan B en dat is die gasten oppakken. Het parkeerterrein afsluiten is natuurlijk geen optie, het tuig verkast dan gewoon naar een andere plek en gaat daar gewoon verder met hun wangedrag, maar anonieme bewoner zal zeggen “zie je wel dat het afsluiten van het parkeerterrein heeft geholpen want wij hebben geen overlast meer”

  • een actieve buurtbewoner

   Beste Egbert,

   Er zijn genoeg andere plekken waar ze wel kunnen hangen zonder dat ze mensen lastig vallen. Daar eens over nagedacht. Duidelijk zelf geen ervaring met groepen en dealers voor de deur zo te lezen. De kosten worden juist beperkt op deze wijze. Het parkeerterrein wordt alleen maar in de avond uren gesloten en er staan maar een paar auto’s in de avond die op 1 handje te tellen zijn.

 • Egbert Visser

  actieve bewoner, u moet niet op de man reageren ! Ik heb ook niet gezegd dat waar u woont een achterbuurt is maar dat ik er gelukkig niet woon. Maar ik zal u uit de droom helpen, ik bekijk en lees alles realistisch en het is geen mopperen wat ik doe maar ik geef mijn kritische mening. Het is toch van de zotte dat door een klein groepje mensen een parkeerplaats wordt afgesloten omdat de instanties het anders niet kunnen oplossen? In elke wijk zijn weleens problemen, zelfs in Westerkoog waar ik woon maar daar worden de problemen wel opgelost. Een aantal jaren waren er in Zaandam Centrum problemen met alcoholisten op het Steve Bikoplein, dat is ook allemaal opgelost en daarom geloof ik uw verhaal niet dat de instanties al 14 jaar bezig zijn. En ik zal u even uit de droom helpen, ik heb genoeg te doen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *