Is Czaar Peterhuisje veilig voor Putin? 🐸

De bewoners van de Russische buurt in Zaandam zijn er niet gerust op. Onderzoek bij het kadaster en in de archieven van Zaanstad heeft uitgewezen dat het terrein van het Czaar Peterhuisje formeel Russisch grondgebied is.

Kan de Russische president Poetin het Czaar Peterhuisje annexeren? Dat is tot heden niet gebeurd. Maar, zo stelde burgemeester Hamming, die het crisisgebied met het voltallige gemeentebestuur bezocht: “Het gevaar is nog niet geweken.”

Hij riep iedereen op alert te blijven en elke verdachte beweging in de buurt onmiddellijk te melden bij het Czarina-crisisteam, dat hiervoor speciaal in het leven is geroepen en vandaag vanaf 14.00 uur spreekuur houdt in het Czaar Peterhuisje.

Hamming: “Pas vooral goed op groepen Russen die samenscholen bij het standbeeld van Czaar Peter op de Dam.”

Het is voor Russen verboden om het Czaar Peterhuisje te bezoeken zo blijkt uit een bordje bij de ingang. “Die komen er niet meer in” aldus Hamming die daarbij strijdlustig met zijn vuist zwaaide. “Mogen Russen nog wel op de Zaanse Schans komen?” vroeg een waakzame burger aan de burgervader. “Er is nauw overleg met alle partijen in de regio over te nemen maatregelen. Wij hopen zo spoedig mogelijk bekend te maken dat ook daar Russen niet welkom zijn. We moeten er niet aan denken dat ook het Zaans Erfgoed door Russen geannexeerd wordt.”

“Zo is het,’ zei een mevrouw die met een vol AH-winkelkarretje voorbij liep, “Ferme taal, en wat doen we met deze jongen?” vroeg ze, terwijl ze naar Czaar Peter op zijn sokkel wees. “Daar gaan wij helaas niet over,” antwoordde Hamming. “Nou, dan gaan wij er over. Wij willen die Rus hier niet, ook al is hij van brons,” besloot de vrouw. “Doe geen ondoordachte dingen, mevrouw,” adviseerde de burgemeester.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • J.M. van den Berg

  Ik lees graag mee, hoe hierop gereageerd wordt. Vanmiddsag om 14.00 uur allemaal naar het Czaar Peterhuisje voor crisioverleg……..

 • Jaap de Jong

  Waarom maakt de Orkaan geen melding van het feit dat Zaan TV de Orkaan heeft overgenomen?

 • E. Renkema

  Voor zover ik heb begrepen komt er ook een Russische divisie van de landmacht op dat stuk!

 • Frans Hoving

  Ik wil hier nog aan toevoegen dat in het Gemeentearchief een overeenkomst uit 1889 te vinden is tussen de gemeente Zaandam en Tsaar Alexander II. Zaandam verplicht zich daarin om in geval Rusland in een gewapend conflict betrokken raakt, twee regimenten kurassiers te leveren. Uit dank daarvoor heeft Alexander het standbeeld op de Dam geschonken. Deze overeenkomst is onlangs op de studiezaal ingezien door een medewerker van de Russische ambassade. Hij liet doorschemeren dat burgemeester Hamming binnenkort een verzoek tot naleving van deze overeenkomst kan verwachten.

 • Erik Toxopeus

  En een buskruitmagazijn annex stallen voor de paarden van de keizerlijke cavalerie.

 • Willem Agricola

  Hangt er een drone boven het huisje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *