J.J. Allanstraat 335, Westzaan (23 ‘nieuwe’ monumenten #14)

Sinds 19 februari is Zaanstad 23 gemeentelijke monumenten rijker: arbeiderswoningen, houten huizen, een kerk, een Vermaning, een begraafplaats, kantoorvilla’s, fabrieken, scholen, een pastorie, een boerderij en een voormalige burgemeesterswoning.

De Orkaan fietst ze in deze weken allemaal langs, zet ze op de foto en op de kaart en plaatst de gemeentelijke toelichting erbij over het hoe en waarom van de monumentale status. En we vullen het aan voor zover dat mogelijk is.

J.J. Allanstraat 335, Westzaan

Het pand heeft hoge cultuurhistorische waarde als een voorbeeld van een woning van een ambachtsman in Zaanse houtbouw daterend uit het begin van de 18e eeuw. Het is een tastbaar overblijfsel van de geschiedenis en de ontwikkeling van Westzaan.

Het pand, waarvan de oudste delen bijna drie eeuwen oud zijn, is gelegen aan de zuidelijke ontginningsdijk van Westzaan. Aan deze ontginningsdijk werd al gebouwd vanaf de 12e of 13e eeuw.

Daarnaast betreft het een relatief eenvoudig houten pand, hiervan zijn er niet veel meer over daterend uit de 18e eeuw. Het pand heeft hoge bouwhistorische waarde vanwege de hoge historische gelaagdheid en de aanwezige bouwsporen.

Het pand heeft nog oorspronkelijke constructieve elementen, die kenmerkend zijn voor bouwperiode. Het pand is daarmee ook van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. Mede door de gelaagdheid en de bouwsporen heeft het pand hoge gebruikshistorische waarde. Deze gelaagdheid in ontwikkeling en gebruik is deels nog goed leesbaar in de huidige aanwezige bebouwing.

De ontwikkeling van een enkel pand behorend bij een molen, de uitbreiding waardoor er een dubbel woonhuis ontstond en de verbouwing tot een woonhuis annex winkel is allemaal nog zichtbaar in de huidige bebouwing.

Het pand heeft een hoge stedenbouwkundige of ensemblewaarde in samenhang met de nog aanwezig oudere (houten) panden gelegen in de lintbebouwing van de zuidelijke ontginningsdijk en de dichtere bebouwing die ontstond in de voormalige buurtschap Kerckenbuurt.

Of het echt een gemeentelijk monument wordt is nog onzeker:

“In de periode van vooraanwijzing is er bezwaar gemaakt tegen het voornemen van aanwijzing.”

Hier de winkel in de ‘Krabbelbuurt’ in Westzaan, begin vorige eeuw (foto Gemeentearchief Zaanstad)

De winkel staat hieronder op de foto. De voormalige winkel (tuin-, en kamerplanten en dierenbenodigdheden) van Hans Albers staat op Funda te koop voor € 525.000 (en “dient volledig te worden gemoderniseerd”). Daarvoor zat er de winkel van mevr. M. Havik-Glas (v.h. G. Havik Hzn.): Handel in IJzerwaren, Huishoudelijke artikelen, Gereedschappen, Landbouwwerktuigen.

Bekijk hier de hele lijst of zoek ze hieronder op de kaart.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Bruce Latham

    Dat er ‘oorspronkelijke elementen’ nog aanwezig zijn geloof ik graag. Denk dat de keuken ook sinds de 18e eeuw niet is gemoderniseerd. Ben wel benieuwd wie het heeft gekocht, Albers was (en is) en begrip in Westzaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *