Japanse Duizendknoop (?) duikt op in openbaar groen

Het lukte Zaanstad niet de Japanse Duizendknoop uit te roeien. De gemeente ging daarop het omstreden middel Roundup gebruiken, maar zag daar weer vanaf na verzet uit de raad. Er wordt nu gewerkt aan een oplossing om samen met vrijwilligers het woekronkruid te bestrijden.

De plant dook onlangs op In het openbare groen in de Russische Buurt. Volgens een buurtbewoner zou het via vervuilde compost zijn gebeurd (maar is het wel een JDK? – zie onder…)

De bewoner spotte de ‘exoot’ en zette een foto op Twitter. Het zou om groenonderhoud gaan dat door de gemeente is uitgevoerd. Daarvan hebben we overigens nog geen bevestiging of bewijs. De plant zou ook op een andere manier daar terecht kunnen zijn gekomen. Op de website van de gemeente is niets te vinden over het verwerken van plantenresten in compost.

De plant – die gewoon te koop is via tuincentra – bedreigt de biodiversiteit, Zaanstad:

“De Japanse duizendknoop tast met zijn uitgebreide wortelgestel dijken aan en kan ook constructies zoals kademuren en funderingen van gebouwen wegdrukken. Ook verhardingen zijn niet veilig voor de duizendknoop. De dikke wortels van de plant zitten soms wel tot drie meter diepte in de grond. En de plant vermenigvuldigt zich razendsnel. Op lange termijn is de schade enorm en kan dit veel geld kosten. Het is daarom van groot belang om nieuwe groeiplaatsen zo snel mogelijk te vinden en te starten met bestrijding. De Japanse duizendknoop overwoekert ook alle andere planten waardoor het leefgebied van insecten, vogels en andere fauna bedreigt wordt.”

Zaanstad heeft geprobeerd de Duizendknoop uit te roeien via schapenbegrazing en het injecteren met heet water. Dat mislukte, daarna schakelde men over op chemische bestrijding met Roundup. Het middels is omstreden omdat het kankerverwekkend zou zijn. In de VS worden daarom rechtszaken tegen producent Bayer gevoerd.

De plant komt op 32 plaatsen voor volgens Zaanstad. We hebben de gemeente om een reactie gevraagd. Steunraadslid Menno de Haas (ROSA) raadde aan zo snel mogelijk de vondst bij de gemeente te melden via buitengewoon@zaanstad.nl. Dat is inmiddels gebeurd. [UPDATE: volgens De Haas is het niet zeker dat het om Japanse Duizendknoop gaat.]

Hieronder nog een foto van de woekerplant in de Russische Buurt.

Is het JDK?

 

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Kose

  Ziet er meer uit als spiesmelde of melangezevoet dan de Japanse duizendknoop. Gevalletje onwetenheid.

 • Bosbouwers en exoten bestrijder

  Het is wel een soort 1000 knoop .
  Maar als ik de foto goed zie is het bonsai geworden door de bestrijding
  Ik zelf bestrijd best veel Jdk. En zie dit beeld vaker

 • S.Hoving

  Door verkeerd maaibeheer zitten jullie met de brokken. Waarom moeten vrijwilligers het weer opknappen. Laat de ambtenaren die het veroorzaakt hebben het zelf maar doen ,evenals met de berenklauw. Jarenlang geen onderhoud plegen krijg je zoiets.

 • Dirk Boet

  Ganzevoetmelde geen japanse duizendknoop.

 • Sjoerd Klarenbeek

  In een tuin aan de Hogendijk, naast de Jasykoffbrug, staat volgens mij een flinke hoeveelheid echte Japanse duizendknoop. Geen haan die ernaar kraait?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *