‘Kaaswalhalla’ in Fort Zuidwijkermeer

Fort Zuidwijkermeer aan de Kanaalweg in Assendelft, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, wordt een ‘Kaaswalhalla’.

Volgens de aanvraag voor een omgevingsvergunning gaat het om het “herinrichten, renoveren en verbouwen van provinciaal monument Fort Zuidwijkermeer tot kaasmakerij, horeca, wijnproeverij, workshops en winkel.”

Fort Zuidwijkermeer is misschien wel het minst bekende Zaanse fort van Stelling van Amsterdam. Het ligt vlakbij Beverwijk, tegen het Noordzeekanaal aan. De bouw werd afgerond in 1903. Het fort is later gebruikt voor de opslag van brandgevaarlijke nitraatfilms van filmmuseum Eye.

Nu komt een kaasopslag in de kelders die gebouwd zijn om vlees op te slaan. De Beverwijkse kaas-affineurs René Koelman en Latif Elmessoussi van Bourgondisch Lifestyle uit Beverwijk hebben winkels in Beverwijk, Haarlem en Amsterdam en leveren aan restaurants. In het fort worden de kazen gerijpt, bewerkt en opgeslagen.

Foto’s boven (Zandcee) en onder (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) via deze Wikipedia-pagina.

De Gemeente Zaanstad heeft een aanvraag voor een omgevingsvergunning in behandeling, pas als op de aanvraag besloten is kan bezwaar gemaakt worden.

Deel dit artikel:

2 reacties op ‘Kaaswalhalla’ in Fort Zuidwijkermeer

  1. F. Braaksma schreef:

    De kelders van Fort bij Zuidwijkermeer werden gebruikt voor vleesopslag. Niet voor munitie. De vleeskelders zijn het bijzondere van dit fort. De films lagen gewoon op de “begane” grond.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.