Keten-gate, vanavond in raad Oostzaan 

Vanavond komt de nieuwe ambtsketen van burgemeester Marvin Polak aan de orde in de commissievergadering van de gemeente Oostzaan. Woensdag 30 maart liep Polak met een nieuwe ambtsketen rond. Een week later volgde er een persbericht dat meer vragen opriep dan beantwoordde.

Waarom was de oude keten (ruim 100 jaar) niet in orde? Wat kostte de nieuwe keten? Waarom is er niet voor aanpassingen gekozen zoals was beloofd? Wat zijn die ‘richtlijnen’ voor ambtsketens waar Oostzaan naar verwijst? Wie heeft het besluit voor een nieuwe keten genomen?

In het persbericht bericht stond dat de keten aan vervanging toe was. Hergebruik zou bijna net zo duur zijn een nieuwe (bedragen werden niet genoemd). Ook was de aanschaf besproken met het Presidium van de gemeenteraad.

De keten komt inderdaad voorbij in het Presidium van 30 augustus. Als mededeling van de voorzitter. Hij meldt dat er een ‘paar wijzigingen’ worden aangebracht tegen geringe kosten (hoeveel?) en dat daardoor de ambtsketen even niet beschikbaar zou zijn (dus niks over aanschaf). De keten zou overigens niet voldoen ‘aan de eisen die door het ministerie hieraan gesteld worden’.

Willem III

En wat zijn die eisen? Wij hebben bij het ministerie niks kunnen vinden (maar dat kan natuurlijk aan ons liggen). Toen Willem III in 1852 de ambtsketen officieel maakte, schreef hij niks over verstelbaarheid. Maar dat lijkt in Oostzaan het belangrijkste punt: “de keten kan niet afgestemd worden op de lengte van de drager” werd op 30 augustus gesteld. In het persbericht stond dat de nieuwe keten moest voldoen aan de landelijke richtlijnen en makkelijk aan te passen zou moeten zijn.

Dat lijkt het antwoord op alle vragen: de keten en Polak passen niet bij elkaar: de keten is de lang of Polak is te kort.

De opdracht voor een nieuw keten werd eerst bij de plaatselijk goudsmid Krista Lust neergelegd maar die gaf de opdracht terug omdat naar haar mening de keten helemaal niet versleten was. De nieuwe keten is door een Haarlemse zilversmid gemaakt.

Live

Aart Ruijter (D66) heeft de ketting van de burgemeester op de agenda laten zetten. Volg het live vanaf 22.05 uur.

De foto van de nieuwe keten is gemaakt door Pim Beudeker.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *