Komkommertijd Reces-Recept 9: Broeder van Jan de Vries

De bewoners van Stadhuisplein 100 zijn met reces tot eind augustus. Wat ons betreft zou het verboden moeten worden.

Niet omdat we het ze niet gunnen na zo’n bewogen jaar, maar gewoon omdat we ze zo verschrikkelijk missen. Gelukkig laten ze ons goed verzorgd achter.

Onze Zaanse politieke helden voorzien ons tijdens hun afwezigheid van hun favoriete recept zodat we de weken tot hun terugkeer toch een klein beetje van hen kunnen smullen.

Vandaag recept 9 van: Jan de Vries, raadslid voor D66 Zaanstad. Jan komt met het recept van een Zaanse klassieker: Broeder met stroopsaus. Het is een oud recept dat hij heeft gekregen van zijn moeder. Wij hebben het direct geprobeerd en ook maar meteen valsgespeeld. In plaats van 1 ons gist hebben wij naar zo’n klein zakje gedroogde gist gegrepen. Gelukkig bleek het resultaat niet eens zo gek.

Broeder van Oma de Vries

Met stroopsaus

Ingrediënten:

 • 1 pond meel, liefst van de bakker
 • 1 ons gist
 • 1eetlepel suiker
 • 1 kopje melk
 • 1 ei
 • Snufje zout
 • 1 pot (250 gr) stroop
 • ½ pakje (125 gr) roomboter

Broeder

Bereidingswijze:

Meel door een zeef in een schaal. Beetje meel overhouden voor later. Ei loskloppen. Gist oplossen in lauwe melk. Klein kulekie in het midden maken en ei, gist, suiker, melk daar in doen. Met grote houten lepel roeren en als er een massa ontstaat deze verder met de hand goed doorkneden. Af en toe een beetje van het overgehouden meel in de handen om het kleefprobleem op te lossen. Na het kneden de massa laten rijzen met een vochtige theedoek over de schaal.

Het gerezen deeg met een volle vuist ontluchten en nog even stevig nakneden en kort laten rijzen.

In een grote pan een schoteltje omgekeerd op de bodem leggen en de pan vullen met water tot de bovenkant van het schoteltje. Daar bovenop een groot, licht beboterd bord waarop het laatste restje meel is gestrooid. Nu plaats je in het midden van dat bord het gerezen deeg.

Het geheel aan de kook brengen en 1 uur heel zachtjes (blub-blub) laten koken.

Let op!! Tijdens het koken NIET in de pan kijken want anders mislukt het. Ook geen probleem, beetje boter in de koekenpan, opbakken, stroopsaus er overheen en smullen maar.

Tegelijk met het opzetten van de broeder de stroop met boter heel…. zachtjes opwarmen en let op beslist NIET koken anders wordt deze bitter van smaak.

Na een uur de broeder voorzichtig uit de pan halen. Let op het overgebleven water is heet.

Lekkere dikke plakken snijden, ruim stroopsaus er overheen en SMULLEN maar.

Broeder met saus

Tips

 •  Samen met een beker karnemelk een niet te versmaden traktatie <;-))
 • Ben je ooit alles vergeten en denk je hoe was het ook alweer, ga naar de supermarkt, koop een pak broodmix voor wittebrood, lees het recept van broodbakken en je zit er dichtbij.
 • Overgehouden broeder kan ook prima worden opgebakken.
 • In plaats van op een bord kan het ook in een springvorm. Deze net als bij appeltaart in boteren en bestrooien met meel, op het omgekeerde schoteltje vullen met water tot net onder de bodem van de springvorm. Het geheel zachtjes opzetten zodat het water warm wordt. Zonder deksel gaat het rijsproces beginnen en na enige tijd, volgens Oma is dat een kwestie van gevoel, de deksel op de pan, ietsepietsie hoger zetten en wederom een uurtje koken, ZONDER de deksel op te tillen.

Eerdere recepten:

Deel dit artikel:

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *