Lentekabinet mag ongestoord door 

De rechter in Haarlem heeft vanmiddag bepaald dat het Lente Kabinet dit weekend door mag gaan. 

Het festival trekt zo’n 32.000 bezoekers naar het recreatiegebied en actiegroep Hart voor Twiske heeft niet aannemelijk kunnen maken dat broedvogels daar last van hebben. Ook zou het festival gepaard gaan met zeer beperkte stikstofuitstoot. 

Vanmiddag werden er al flink wat decibellen uitgestoten in het kader van testen van het geluid en muziek voor de opbouwmensen. Ook werden mensen (raadsleden, wethouders, ambtenaren) van B&W Oostzaan en Zaanstad rondgeleid over het terreinen bijgepraat door de mensen van Dekmantel. Rechts voor staat burgemeester Polak (met spijkerbroek!):

Foto: Menno de Haas

Bij het afscheid werd hen een armbandje aangeboden (twv 79 euro) voor toegang tot het festival. De Zaanstadse delegatie weigerde (Gedragscode Integriteit), maar naar verluidt hadden de leden van Oostzaan daar minder moeite mee. Wij wensen hen een episch weekend. 

De sponsor (?) worden uitgebreid bedankt (foto De Orkaan)
Deel dit artikel:

13 reacties

 • Een reactie op persoonlijke titel: Het was een informatieve rondleiding die bevestigde dat het Lentekabinet zorgvuldig wordt voorbereid en er zeer goed rekening wordt gehouden met de effecten op de natuur. Er liepen ook toezichthouders van OD IJmond rond die de voorwaarden van de vergunningen namens provincie controleren. Overigens waren ook een statenlid van D66 en politici uit Landsmeer, Edam-Volendam en Purmerend aanwezig.
  De orkaan heeft de indruk dat de vertegenwoordigers uit Oostzaan geen moeite hadden met het accepteren van armbandjes voor toegang. Dat is onjuist. De vertegenwoordigers van de PvdA (Frank Aan, Greet Oosterbaan en ondergetekende hebben geen armbandjes aangenomen en over de andere aanwezigen weet ik niet of ze dat hebben gedaan. De suggestie dat er iets mis zou kunnen zijn met de integriteit van de aanwezigen uit Oostzaan is jammer. Opvallend was dat CDA, GL en D66 geen gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid om met eigen ogen te zien hoe de organisatoren omgaan met de natuur.

  • Anna de Groot

   Het zou natuurlijk kunnen dat de afgevaardigden van CDA, GL en D66 aan het werk waren. Of naar de rechtbank Haarlem om als publiek de rechtszaak met betrekking tot de voorlopige voorziening bij te wonen. Daar hoeven de Oostzaanse raadsleden toch geen verantwoording over af te leggen bij B&W?

  • Anja Visser

   Is dit iets om je paadje schoon te vegen Eelco
   Ben al eerder bij zo een rondleiding geweest en hoef wat Anna zegt geen rekenschap af te leggen.
   Degene die zo een armbandje aannemen zullen toch ook wel melden dat ze een cadeau hebben gekregen

  • Annemarie van Duijnhoven

   Wat een gekke reactie Eelco. Er zijn naar verluid passe-partouts twv 79 euro uitgedeeld, een dag na een integriteitsavond met de raad, aan leden van college, ambtenaren en raadsleden. En blijkt dat nou net niet te mogen.
   (Waar was jij bij die cursus overigens? Bij de rechtszaak heb ik je ook niet gezien. Dan had je ook een andere kant van het verhaal gehoord). De rondleiding hebben de genoemde partijen al eerder gehad.
   Van Groep Monen heb ik geen idee.

  • Aart Ruijter D66

   Zoals je weet Eelco, diende vandaag ook het kortgeding. Daar zijn álle partijen aan het woord gekomen en niet één partij. Dat levert dus meer en ook betere informatie op dan een rondleiding door één partij. Dan geef ik dus de voorkeur voor het kortgeding. Je kunt het dus ook opvallend vinden dat jij je, als voorstander van festivals, je alleen door de organisatoren laat voorlichten.

   • Jan Dirk Schouten

    En dat de organisator aan politici geschenken geeft, is verwerpelijk. Het begin van smeergeld? Toch kamertjes politiek. Transparantie is belangrijk

  • Riekje Boerma

   De GroenLinkers waren naar hun werk , rechtbank en het ziekenhuis Eelco. Is dat ongewoon???

  • Jan Dirk Schouten

   Eelco, we weten wel dat je met vvd en monen ongeclausuleerd festivals in hrt nstur2000 gebied wensen. De kg rechter stond met de rug tegen de muur doordat dekmantel allesin feite al opgebouwd had. De uitkomst op basis van geld is dan te verwachten. Maar de procedures gaan door. De schade wordt uiteindelijk ook een punt. Als mede beslissser pro zou ik maar alvast gaan sparen.

 • Aad Luymes

  Hulde voor Zaanse delegatie. Netjes. Zo hoort het.

 • Henk Visser

  De film ‘Waterschapsheuvel’ (Watership Down) uit 1978. Kent u die nog?
  Het konijn Hazel werd verjaagd uit zijn vertrouwde habitat door grondverzet machines. Menselijke expansiedrift. En moest in een, voor hem, vreemde nieuwe omgeving tot op de dood strijden voor een nieuwe toekomst.
  Hazel, en zijn trouwe vriend, de roerdomp, hadden geen weet van een provincie N-H waarin politici in een dubieuze belangenverstrengeling conjunctie het consumptieve commerciële belang belangrijker vonden dan zíjn woonplaats. Hazel was goed in het ondergronden van zijn leefgebied. Minder in het dóórgronden van alles wat boven zijn lange oren uitstak.

  Hazel, en al zijn honderden soortgenoten, al zijn vliegende, al zijn kwakende, al zijn kwetterende buren moeten gaan migreren. Met het jonge broed op sleeptouw. Als vluchtelingen. Als oorlog slachtoffers. En wij weten allen hoe dat eruit ziet in menselijke vorm. Het kleurt blauw-geel.
  Heeft de provincie boten gereserveerd voor de Twiske vluchtelingen in de haven van Zaandam? Hebben alle betrokken gemeenten überhaupt voorzieningen getroffen voor de gedupeerde bewoners van het Twiske? Verjaagd door het ‘Lente Kabinet’.
  De mens is de mens en regeert over wat de mens zich toegeëigend heeft. De levensvorm dat in haar evolutie elke andere vorm van leven tot uitroeiing bedreigd en heeft gebracht.

  Hazel weet niks van de interactie tussen het bestuur dat over zijn leefgebied gaat en de Provincie N-H. Heeft ook geen inspraak. Is dat niet verwonderlijk? Heeft elk leven, het leven dat ons als mens zoveel vreugde biedt. Waar jaarlijks zoveel belastinggeld aan besteed word om Natura 2000 gebieden in haar natuurlijke vorm te bewaren, zodat wij ervan mogen genieten, nu opeens afgedaan?
  Zijn wij als mens zo vér afgedwaald van onze natuurlijke roots dat de moordende consumptiemaatschappij, met al haar feestjes, nu ook al in beschermd natuurgebied
  moet plaatsvinden? Is er geen respect meer voor de wereld waarin wij leven?
  Een wereld die wij delen met alle andere dieren. Ja, ook de mens is een dier.

  Hazel en zijn vrienden zullen geen plaats krijgen op de boten voor Ukraïnse vluchtelingen. Terwijl hun habitat overvallen wordt. Hun leefomgeving vernietigd wordt door duizenden mensen. Zonder een greintje respect voor natuur en milieu.
  Een massa vervuiling achterlatend.
  Oorlog is niet ver weg. Het is wat hier gevoerd wordt tegen Hazel en zijn vrienden.
  Om commercieel winstbejag.
  Maar dat zul je een konijn nooit wijs kunnen maken.

 • Frans Kwast

  Dat zg. Lentekabinet, het handelen van de provincie en omliggende gemeenten, Oostzaan in het bijzonder, het is een drama voor mens en dier….79 euro? In geen 79 jaar! Hoeveel aan legegelden vangt Oostzaan?

 • Jeroen baars

  En?wat voor een dramaties slechte kutbands mogen daar hun meestal bijmekaargestolen muziek ten gehore brengen?
  Geld voor een normale band is er over het algemeen niet.
  Dus,weggegooid geld,slechte zaak voor de natuur en meer van dat soort dingen.
  Maar goed, als ik trek kring in een slecht gecomponeerde hamburger voor 15 euro dan kan ik altijd langskomen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *