Oostzaan laks met Lente Kabinet

Het Lente Kabinet Festival staat op het punt van beginnen. Vandaag vanaf 13.00 uur trilt het Twiske op haar grondvesten, morgen om 24.00 uur keert de rust terug.

Alle benodigde vergunningen en ontheffingen zijn pas recent verleend aan organisator Dekmantel. Door de late behandeling van de aanvragen door de gemeente, was het praktisch onmogelijk voor belanghebbenden om bezwaar in te dienen.

De ontheffing volgens artikel 35 van de Alcoholwet, de ontheffing volgens artikel 3 van de Zondagswet en de ontheffing voor geluidshinder (artikel 4:6 van de APV) zijn op 2 december 2022 (ruim op tijd) ingediend.

Pas op 16 mei zijn deze verzoeken door Oostzaan goedgekeurd. De Omgevingsvergunning werd in het Kompas van 24 mei gepubliceerd, de ontheffing Alcoholwet, geluidshinder en Zondagswet in het Kompas van 17 mei.

De gebruikelijke procedure voor belanghebbenden is om binnen 6 weken na de verzenddatum bezwaar aan te tekenen tegen dit besluit. Maar omdat het festival al dit Pinksterweekend is, wordt het belanghebbenden zo goed als onmogelijk gemaakt om bezwaar in te dienen.

Oostzaan heeft er te lang over gedaan om de aanvragen af te handelen. Dit terwijl er al jarenlange weerstand is tegen het festival in het natuurgebied. Bij zo’n gevoelig dossier een forse uitglijder.

UPDATE: Oostzaan: late vergunningen Lentekabinet ‘niet ongebruikelijk’

Lees hier verder over het dossier

Deel dit artikel:

13 reacties

 • arie de boer

  dit is geen uitglijder maar een bewussie

  • Lidia de Bruin

   En het broedseizoen doet er hier schijnbaar ook niet toe.

  • Niek A.F. Grandiek

   Niet normaal hoe de Oostzaners in de maling worden genomen. Helemaal in navolging van de Rutte doctrine. Schaamteloos gedrag van de gemeente. Waarom? Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat het weer met geld te maken heeft. Follow the money.

 • E. Renkema

  Met opzet gedaan?

 • Jan Dirk Schouten

  Niet alleen een forse uitglijder, maar een minachting voor de burger. Maar oostzaan kan zich hiermee in de rij voegen van overheden die het ook niet zo nauw nemen, denk aan hoogovens, toeslagen etc. De overheid is er duidelijk voor selectieve belangen

 • Anja Visser

  Wel raar ik gaf deze info en wordt niet genoemd

 • De Orkaan

  Laks is zeker, met opzet nog maar de vraag – maar bewust natuurlijk wel. Wethouders Dral (ruimtelijke ordening), Taams (Twiske) en Wörsdörfer (evenementen) hebben hun zaakjes niet op orde. De reden voor traagheid is over het algemeen dat de gemeente vindt dat de aanvraag incompleet is. Formeel is dat een afwijzing, maar ze kunnen ook om aanvulling vragen. Bij zo’n beladen dossier moet er natuurlijk onmiddellijk gehandeld worden: de organisator meteen in kennis stellen. Waarom Oostzaan bij vier aanvragen een half jaar (!) wacht is waarschijnlijk een eersteklas stommiteit (maar theoretisch gezien kan het ook bij de organisator liggen als die de gevraagde aanvullingen niet op tijd stuurt). Het is in ieder geval zeer onprofessioneel – het is namelijk niet de eerste keer dat dit festival wordt georganiseerd.

  Wij hebben het artikel vrijdagmiddag gemaakt, toen er niemand meer was op het gemeentehuis. We gaan na de Pinkster toch even informeren hoe het zo heeft kunnen mislopen. (Naar woordvoering/communicatie in Oostzaan bellen is trouwens sowieso zo goed als zinloos, ze nemen die telefoon niet op en beantwoorden geen mail. Of als ze dat wel doen is het meestal veel te laat.)

  PS: De aanleiding was inderdaad een reactie van CDA-raadslid Anja Visser onder een Facebook-bericht. Volgens haar was de alcoholvergunning niet rond. Dat klopte dus niet helemaal. Toen we de officiële stukken ging zoeken bleek dat de vergunningen (4 dus i.p.v. eentje) wel ‘rond’ waren (verleend) maar zo laat dat bezwaar onmogelijk was.

  • Dré Prijs

   Onprofessioneel? Van de gemeente? Dat gaat er niet bij mij in. De gemeente kan niet het recht van omwonenden negeren om bezwaar te maken tegen de vergunningverlening met de daarbij horende termijnen. Het op deze manier regelen van vergunningen riekt naar detournement de pouvoir, machtsmisbruik en dus in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Vindt de gemeenteraad van Oostzaan dat dit door de beugel kan, vraag ik me dan af. Ik kan me niet voorstellen dat Oostzaanse politici het wel oké vinden dat hun kiezers genegeerd worden, voor een feessie in een natuurgebied. Bah!

  • Anja Visser

   Als mensen 6 weken bezwaar mogen maken moeten ze op tijd werken
   Als gewone burger krijg je dit niet voor elkaar
   Iedereen moet hetzelfde behandeld worden

 • Jeroen van der Tol

  De relatie tussen het Twiske en wethouder Dral gaat al jaren niet helemaal lekker. Is er nog een therapeut die zijn handen aan wil branden?

 • Robby Son

  Hoe dan ook vind ik het belachelijk dat er zo’n festival gegeven wordt in natuurgebied.

 • Drs. Ko westeneng

  Nou chapeau Oostzaan. Even een besluit op de lange baan schuiven waardoor een gegeven actie (bezwaar) bijna zinloos is. U laat als gemeente uw beste kant zien en schuift de bewoners van uw gemeente terzijde. Niet alleen respectloos maar bovenal een actie die weinig getuigd van democratisch beleid.

 • G .Greven

  onlangs een mail gestuurd over vliegherrie. Maar ook dat wordt niet serieus genomen. Antwoord krijg je wel. Maar dat is alleen een doorverwijzing naar instanties die er ook niets mee doen. Zoals Bas. Ook de bewoners worden dus niet serieus genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *