Het Historisch Genootschap Wormer houdt op donderdagavond 23 maart haar jaarlijkse ledenvergadering in de Stoomhal.

Tijdens deze avond wordt een lezing gegeven over WO II en wordt de film ‘Wormer 700 jaar tolvrij’ vertoond. Zowel leden als niet leden zijn van harte welkom.

Mathilde Kors is coördinator publiek en plaatsvervangend archivaris van het Waterlands Archief in Purmerend. Zij zal iets vertellen over twee oorlogsarchieven uit Wormer die bij het Waterlands Archief te vinden zijn: die van verzetsman Jan Kuijper (1907) en het archief van Piet Grandiek (1924) die als dwangarbeider in Duitsland te werk was gesteld.

Tijdens de presentatie zijn OOK oude foto’s te zien en een aantekenboekje van Kuijper uit 1944. De bewogen oorlogsgeschiedenis van deze twee Wormers komt zo heel dichtbij.

Monumenten Spreken maakte een paar jaar geleden een korte documentaire over badmeester Kuiper:

Na de pauze wordt de film ‘Wormer 700 jaar tolvrij’ vertoond die een prachtig beeld geeft van het gelijknamige feest in de laatste week van mei 1981 te Wormer. Ze is gebaseerd op films van Thom Ammeraal en C. Minke, door hen geschonken aan het Genootschap.

De ledenvergadering van Historisch Genootschap Wormer begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in de Stoomhal – Pakhuisplein 44, Wormer.