Martin Rep: Trien Onrust (103) is niet meer (filmpje)

Trien Kossen-Onrust, de oudste persoon die ik heb geïnterviewd voor mijn boek De Meidoornstraat, is afgelopen nacht overleden. Zij is 103 jaar geworden.

Door Martin Rep

Trien was in 1939 en 1940 degene die de melkwinkel in de Zaandamse wijk de Uithoek oprichtte voor haar broer Klaas Onrust, die onder de wapenen was geroepen. Haar vader belastte haar met de taak in de nieuwe wijk klanten te werven.

Ze stond in de winkel, eerst alleen, later samen met haar schoonzuster Anna. Ook ventte ze melk in de wijk uit. Een melkbus van vijftig liter was niet te zwaar voor haar, die zette ze zo op de kar.

Toen Klaas terugkwam uit het leger, nam hij de zaak van zijn zuster over. Trien trouwde met een marechaussee en vertrok uit Zaandam. Toen haar man met pensioen ging, verhuisde het echtpaar naar het Friese Stiens, waar Trien tot haar overlijden zelfstandig is blijven wonen.

De winkel van Onrust voorzag de Bomenbuurt decennialang van melk, boter, kaas en eieren, totdat Klaas er begin jaren zeventig mee stopte.

Ik interviewde Trien in 2017. Ze vertelde dat zij honderd jaar eerder aan het Hanenpad in Zaandam werd geboren.

Vorige maand, na het verschijnen van het boek, reed ik naar Friesland om haar een exemplaar aan te bieden. Ik las haar een hoofdstuk voor.

Trien Onust, die tot haar overlijden geestelijk gezond is gebleven, is thuis rustig en vredig ingeslapen, in het bijzijn van haar kinderen.

Lees hier meer over De Meidoornstraat.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • S.Meijn

  Beste Martin, deze winkel had melk van de Schafte uit Oostzaan. De bus op de handkar woog 56 kilo er zat 40 liter melk in. deze bus was van de melkfabriek de Schafte uit Oostzaan. Mooi verhaal en filmpje.

 • Ida Onrust

  Wat leuk om dit te lezen dat mijn tante Trien zus van mijn vader Gerrit Onrust een interview heeft gegeven!
  Ja helaas is ze er niet meer! Ik had haar graag nog eens willen opzoeken! Mijn moeder overleed 23 dec vorig jaar op bijna 94 jarige leeftijd En had ik tijd!Maar door corona durfde ik t niet aan!Als ik haar belde was zij degene die dan vroeg “hoe gaat t nu met jou?”
  Ongelofelijk toch , iemand op zo een hoge leeftijd!Ikheb veel mooie herinneringen aan haar uit mijn jeugd! Natuurlijk ken ik ook de winkel van oom Klaas en tante Annie! Ontzettend leuk om dit te lezen!

 • Nance Willemse

  Al 40 jaar vriendin met Nel Onrust, de dochter van Klaas Onrust. Zij vertelde mij vaak over haar jeugd, haar wiegje die achter in de winkel stond, haar ouders, altijd aan het werk. Wat prachtig om te zien dat er beelden zijn van vroeger met dat mooie verhaal van Trien Onrust. Echt een pareltje om zo’n verhaal met herinneringen terug te kunnen lezen over je familie maar ook over je eigen ouders. Echt top! Een liefdevolle herinnering.

 • Sieto Zwikker

  Hallo familie Onrust.
  Ik heb nog een ingelijste foto van Trien en Klaas Onrust uit de jaren 30.
  Zij waren de kinderen van Grietje Zwikker, de zuster van mijn opa.
  Leuk misschien als de foto bij jullie in de familie terug keert .
  Gr

 • Martin altijd weer mooi en waardevol om dit te lezen.
  Sieto, wat zou dat leuk zijn om deze foto te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *