Zaanstad: max 3 shishalounges, Chill Out en Mon Ami op termijn dicht

Zaanstad wil in de toekomst maximaal drie shishalounges in de gemeente. Vergunningen worden voor een periode van vijf jaar afgegeven.

Op dit moment zijn er zeker vijf shishalounges binnen de gemeentegrenzen. Die krijgen een overgangstermijn aangeboden. Chill Out aan de Zaanweg in Wormerveer en Mon Ami (voorheeen Biladi) aan de Savornin Lohmanstraat in Zaandam moeten op termijn weg.

Zaanstad gaat een aanvraag- en selectieprocedure voor de verdeling van shishaloungevergunningen vaststellen. Daar staat in onder welke voorwaarden het roken van waterpijpen in de horeca wordt toegestaan. De gemeente doet dat omdat “aan het roken van waterpijpen verschillende risico’s en overlastaspecten kleven”:

“Bij shishalounges spelen verschillende risico’s en overlastaspecten een rol, zoals brandgevaar, overlast voor de omgeving en gezondheidsrisico’s voor omwonenden en de rokers van de waterpijpen zelf.

Daarnaast is er landelijk gezien een samenloop waargenomen tussen de exploitatie van shishalounges en verschillende (openbare orde) incidenten, zoals illegaal gokken, vernieling en de aanwezigheid en het gebruik van (soft)drugs.

Tijdens controles is gebleken dat dergelijke overtredingen ook in Zaanstad plaatsvinden. Zo zijn er overtredingen van de APV, de Wet op de kansspelen, de Wet arbeid vreemdelingen, de Arbeidsomstandighedenwet, de Wet op de accijns en de Opiumwet geconstateerd.”

Dat is een hele waslijst voor de shishalounges in Zaanstad, vijf nu en reeds twee gesloten (volgens onze snelle telling):

  • Havanna Lounge, Rozengracht 106, Zaandam, in oktober 2017 moest Havanna voor een week dicht omdat er bezoekers na drie uur ’s nachts werden toegelaten, er was ook sprake van “eerder geconstateerde overtredingen”.
  • Pims XL aan de Rozengracht 48 in Zaandam
  • Mon Ami (voorheeen Biladi) aan de Savornin Lohmanstraat 7 in Zaandam. In oktober 2017 werd de club voor 4 weken gesloten nadat en een te hoge koolmonoxide-concentratie was gevonden. Ook was de shishalounge “onderwerp van strafrechtelijk onderzoek” aldus Zaanstad. In 2018 kreeg Biladi (intussen een ‘Tapas’-bar) vergunning om twee panden bij elkaar te trekken (DZ vroeg destijds naar de status van het ‘strafrechtelijk onderzoek‘).
  • The Palm Lounge, Dam 8 in Zaandam
  • Chill Out aan de Zaanweg 10 in Wormerveer, in 2016 moest zaak tijdelijk dicht op last van de burgemeester (foto boven).

In december sloot Zaanstad een waterpijpcafé in Poelenburg wegens drugshandel, overlast en intimidatie. In juli 2018 ging Café @HAS dicht – ook daar werden waterpijpen gerookt – wegens illegaal gokken en drugsvondsten.

Zaanstad dreigde eerder al met een verbod op het blinderen van de ramen, een praktijk die in vrijwel alle lounges gangbaar was en waar sinds het verbod geen wijziging in is gekomen.

Sishalounges mogen alleen in het centrum van Zaandam, Wormerveer en de Savornin Lohmanstraat liggen daarbuiten.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *