McLaren is doodgebeten. Wat nu?

‘De bal ligt nu bij de gemeente, we hopen echt dat ze er iets mee gaan doen’.

Een week geleden werd McLaren doodgebeten, het pittige katertje van Aad en Rona Kurpershoek uit de Rosmolenbuurt.

De hond die hem te grazen nam is van dezelfde eigenaresse als die van de American Staffordshire Terrier die in 2014 kat Jackie doodbeet, en dat was niet de enige. Bekend is dat er minstens drie katten en een hond door toedoen van een van de beesten van de 72-jarige vrouw uit de Dageraadstraat zijn overleden.

Op dinsdag 30 april achterin de middag kwam Aad uit zijn werk. Hij passeerde twee politieauto’s en een dierenambulance. Dat vond hij een rotgezicht, maar hij stond er niet lang bij stil. Om halfzeven werd er echter gebeld door een medewerker van de dierenambulance. Er was een bijtincident geweest en hun kater was niet meer in leven.

We spreken Aad en die vertelt dat het hem en zijn vrouw niet in de koude kleren is gaan zitten:

‘We konden niet direct komen kijken, waarschijnlijk omdat hij er zo slecht uitzag. De volgende dag lag hij er keurig bij. Op een dekentje met een kaarsje erbij. Dat doen ze erg goed.’

Het zwarte katertje was nog geen twee jaar oud, en werd uit het dierenasiel van Zaanstad gehaald:

‘We gingen voor een katje, maar we kwamen thuis met twee broertjes omdat ze zo leuk samen waren. Het waren vondelingen uit een nestje van vijf of zes. Ze hadden autonamen met een M gekregen. McLaren en Mitsubishi. Roepnamen Mac en Mitch.’

McLaren en Mitsubishi

Mitch zit inmiddels met forse tegenzin binnen. Aad en Rona durven hem niet meer naar buiten te laten, en dat is moeilijk want hij wil erg graag:

‘Ze waren het gewend, maar ik moet er niet aan denken dat het nog een keer gebeurt. Dat hij ook bij die gehaktmolen op dat erf terechtkomt. Ik zou niet voor mezelf instaan.’

In de buurt zijn er meer mensen die hun katten binnenhouden uit angst voor de hond van de vrouw. McLaren werd in de tuin van de eigenaresse gegrepen. Ze staat bekend om haar afkeer van katten, maar de duiven die ze op haar erf houdt zijn kattenmagneten. Eenmaal in de tuin, wacht daar de hond.

‘De eigenaresse is twee turven hoog en ze heeft haar hond niet in bedwang. Een buurman hoorde het gebeuren. McLaren heeft gegild als een gek. Dat is erg om bij stil te staan. Ze heeft een schutting om haar tuin, maar daar kunnen ze overheen. Het is een kinderrijke buurt, met een school en een speeltuin. Je moet er niet aan denken dat hij een kind pakt.’

Aad en Rona hebben aangifte gedaan, en het is opgepikt door de dierenpolitie. Zij hebben het dossier naar de gemeente gestuurd, want daar moet worden besloten welke maatregelen er te nemen zijn:

‘De buurt is in rep en roer. Dat beest is niet uit zichzelf zo, maar het zit nu niet goed in zijn bovenkamer. Ik snap dat je dieren mag houden, maar in hoeverre moet je dit tolereren. Het is niet de eerste keer, en het zal ook niet de laatste keer zijn.’

Het is in Nederland mogelijk om een eigenaar verplicht een gedragscursus voor honden te laten volgen. Ook kan een muilkorf verplicht worden voor ‘hoog-risico honden’. Of dit ook geldt voor honden van ‘hoog-risico-bazinnen’ weten wij niet.

Zaanstad heeft vorig jaar zelfs ingesteld dat risico-honden op het eigen erf een muilkorf moeten dragen.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Menno de Haas

  ‘Zaanstad heeft vorig jaar zelfs ingesteld dat eigenaren van risico-honden op het eigen erf een muilkorf moeten dragen.’
  Zijn daar ook foto’s van?

 • Bruce Latham

  Ik wil de ernst van de zaak niet bagatelliseren, want het is heel ernstig en een bijtgrage hond is inderdaad gevaarlijk – genoeg berichten in de media over kinderen die helaas omgekomen zijn door een gevaarlijke hond. Maar wat ik mij wel afvraag is wat je – binnen de normen – kan doen tegen katten van buren die jagen op vogels in jouw tuin. Uit dit bericht blijkt dat mevrouw duiven houdt. Het is zielig dat katten door de hond worden gegrepen, maar de duiven van mevrouw worden alleen als ‘kattenmagneten’ weggezet. Schijnbaar ligt het probleem bij mevrouw, en niet de katteneigenaren, want “Ze heeft een schutting om haar tuin, maar daar kunnen ze overheen.” Zoals we helaas weten is Zaanstad echter zeer streng tegenwoordig als mensen hun schutting hoger willen maken. En zeker ook in een kinderrijk buurt, met speeltuin, kunnen katten voor overlast zorgen – een zandbak is al gauw een kattentoilet, met de bijbehorende gezondheidsrisico’s voor kinderen.

  Kortom, heel logisch dat er ingegrepen wordt tegen deze hondeneigenaren, en dat zij desnoods preventief krijgt opgelegd dat al haar honden op straat en op het erf gemuilkorfd moeten worden (of zelfs dat zij een verbod krijgt op het houden van honden, als het bij haar zo vaak misgaat). Maar waarom is het zoveel gevraagd om katten binnen te houden, of in ieder geval in bedwang te houden buiten eigen terrein? Ik ken mensen die katten aan een lijn (vastgemaakt met katrol aan waslijn) hebben in de tuin, zodat die niet de buren lastigvalt. Kan de kat buiten in de tuin komen, maar hebben anderen er geen last van. Wel zo netjes, toch?

  • Bezorgde ex buurvrouw

   Als ditzo was dan had je een punt, maar op elk adres waar mevr woont speelt dit al. Ze heeft zelf geen duiven of zo, maar lokt de katten op haar erf, en binnen fokt ze haar hond op met bifi worstjes. Ze traint ook met haar hond op deze manier in de jagers plas om op konijnen te jagen.

 • Bezorgde buurvrouw

  Ik ben bang dat je de essentie van dit verhaal een beetje mist. Mevrouw heeft inderdaad duiven in haar tuin en voert de hele lokale vogelpopulatie. Dit trekt de katten aan en daar is ook niets mis mee. Maar als je dan vervolgens willens en wetens de honden waarvan je weet dat ze katten doodbijten los op datzelfde erf laat gaat wel echt te ver. Wanneer je geen kat op je erf wil kan je ook andere maatregelen nemen. Maar de essentie van her verhaal is dat mevrouw de honden absoluut niet in de hand heeft en het wachten is op erger. Wat als er erger gebeurd en we allemaal moeten zeggen tsja we wisten het maar er is niets aan gedaan. En tot slot natuurlijk kan je last hebben van een kat maar ik heb nog nooit gehoord van een kat die een hond en/of kind doodbijt.

  • Bruce Latham

   Daarin geef ik u helemaal gelijk, en vandaar dat maatregelen als een muilkorf kunnen worden toegepast, terwijl er geen vergelijkbare maatregelen zijn of nodig zijn tegen gevaarlijke katten – die leveren doorgaans hooguit wat krassen als je te dichtbij komt. Ik vraag mij echter wel af wat die maatregelen zijn die je kunt nemen om katten te weren zonder je eigen genot van je tuin te verliezen, en waarom dat wordt gezien als een taak van de niet-kateigenaar. Terecht moeten hondeneigenaren overlast voorkomen, en al helemaal geen gevaarlijke situaties veroorzaken. Maar katteneigenaren lijken het vanzelfsprekend te vinden dat hun dieren andermans tuin overneemt. Zelf heb ik er niet gigantisch veel last van, al vond ik het vorig jaar vervelend dat een nestje zwaluwen uitgemoord werd door een kat die zat te wachten tot de eerste vlucht van de jonkies, maar mijn schoonmoeder is bijvoorbeeld zwaar allergisch voor katten. Die merkt gelijk als katten op de tuinstoelen hebben gelegen.

   Los daarvan, helemaal eens dat deze mevrouw gedwongen zou moeten worden haar honden in controle te houden, of weg te doen als dat niet mogelijk is. Maar de vanzelfsprekendheid dat katten andermans tuin in kunnen, wil ik wel aanstippen – hoewel het natuurlijk niet zo is dat de katten iets aangedaan mag worden als zij wél in de tuin komen.

   • Jeanine Buijs

    Beste Bruce Op zich is een kat slim. Als je een beker water gooit hebben ze een nat pak. En geloof me dat vinden ze niet leuk maar is absoluut niet gevaarlijk. Heb je dit een paar keer gedaan dan mijden ze echt de plek waar dit is gebeurd.

 • hans van loo

  De vraag kan gesteld worden waarom iemand uitgerekend zo’n hond kiest.
  Zulke eigenaren lijken wat mentaliteit betreft vaak wel op zo’n soort hond.Zou dat de reden van aanschaf zijn?Of zou zo’n iemand voor iets of iemand bang zijn?

 • Ex straatgenoot

  Ik heb met eigen ogen gezien dat 1 van haar honden een hondje uit onze straat dood beet. Die mevrouw van het doodgebeten hondje liep gewoon aan de andere kant van de straat met haar hondje aan de riem . De hond van bovenstaande mevrouw is ” ontsnapt” uit de voordeur en pakte zonder reden dit hondje. Misschien krijgt ie ook zomaar een x de kolder in de kop en pakt zomaar een kind. Mijn kinderen ( niet eens echt klein) mochten van mij niet meer langs dat huis lopen …..Politie alles erbij ..geen maatregelen …ja de hond moest een muilkorf om , nooit gebeurd! Dan heb ik het hier dus over de witte hond van mw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *