Mediamarkt weg uit centrum

De Mediamarkt vertrekt uit het centrum van Zaandam. De winkel heeft nog een contract tot eind 2019 maar wil dat niet verlengen.

De winkel zou wel willen verhuizen naar Zuiderhout-Noord, in de nabijheid van het gebied waar IKEA had moeten komen. De Detailhandelsvisie 2015-2025 sluit echter elektronica uit in dat gebied.

Ook mag in dat gebied geen ‘grootschalige detailhandel’ komen. Voor IKEA was een uitzondering gemaakt, maar het is uiterst twijfelachtig of het bedrijf naar Zaanstad komt. De ontheffing voor IKEA is overigens verlopen (terwijl het bedrijf tot eind dit jaar mocht aangeven of ze kwam) waardoor Mediamarkt niet zomaar de beoogde plek van het Zweedse woonwarenhuis kan innemen.

Wethouder Gerard Ram schrijft dat de twijfel van IKEA anderen ook huiverig maakt:

“Ontwikkelaars beraden zich daarom over hun positie en ontwikkelingen ketsen af of worden in de ijskast gezet.”

Ram gaat proberen de winkel en de werkgelegenheid (Mediamarkt biedt werk aan ongeveer 100 FTE) voor de gemeente te behouden:

“Ambtelijk worden daarom nu de mogelijkheden verkend of er eventueel meerdere bedrijven zich gezamenlijk kunnen vestigen aan de noordkant van het gebied om daarmee versterking tot stand te brengen. De uitsluiting van het elektronica segment wordt daarbij gerespecteerd.”

Die laatste zinsnede is nogal curieus, omdat dat betekent dat Mediamarkt er niet kan komen. Ook het verlopen van de ontheffing van IKEA is merkwaardig. Ram schrijft: “IKEA heeft nog niet besloten wanneer en in welke vorm zij zich zullen vestigen.” Maar als die ontheffing is verlopen is vestiging sowieso onmogelijk.

Waarom zo strikt aan de Detailhandelsvisie wordt vastgehouden is onduidelijk. Wettelijk heeft de gemeente weinig mogelijkheden om de vestiging van bedrijven te sturen bleek uit recente jurisprudentie. Een aantal grootwinkelbedrijven (Deka, Coop en Lidl) hebben al juridisch geschut tegen de regeling ingezet. Albert Heijn en Aldi hebben bewezen lak aan de visie te hebben en worden door Zaanstad geen strobreed in de weg gelegd. Waarom Mediamarkt dan wel?

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Jaap

  ” de uitsluiting van het elektronica segment wordt daarbij gerespecteerd ”
  Tjonge tjonge, Zaanstad weer lekker bezig hoor.
  Dan passen ze het bestemmingsplan toch gewoon eventjes aan, zijn we toch wel gewend van ze ?
  Zie ook het verlenen van vergunningen aan onze ” vrienden ” AH / Vos in Koog aan de Zaan.
  Daar had Zaanstad ook geen moeite mee de leefkwaliteit en de speelmogelijkheden van de kinderen van de Lindenboom school te vernaggelen.

 • Egbert Visser

  De Mediamarkt heeft groot gelijk te vertrekken uit dat verdomhoekje war ze nu zitten. Duur pand en geen parkeerruimte voor de deur.
  Inderdaad vreemd dat ze zich volgens ambtelijke regeltjes niet in Zuiderhout Noord mogen vestigen.
  Vroeger zat er aan de Pieter Ghijsenlaan ook al elektronicazaak It`s.
  De gemeente Zaanstad ziet de Mediamarkt graag in het Centrum blijven omdat het anders helemaal een dooie boel wordt in die hoek want een winkel als de Primark heeft ook allang niet meer de aantrekkingskracht die ze in het begin hadden.

  • Dwarsligger

   Er zit een grote parkeergarage onder de MM. Of bent u zo’n type dat het liefst zijn auto de winkel in meeneemt?

   • paul

    Een drive-thru Mediamarkt zou geweldig zijn!
    Zuiderhout-Noord lijkt me een geschikte plek voor zo’n Drive-Thru.

   • Egbert Visser

    Dwarsligger, het antwoord is neen.
    Maar ik kom eigenlijk nooit bij de Mediamarkt, ik ga veel liever naar de BCC, daar krijg je veel betere service en het personeel is daar stukken vriendelijker en vooral deskundiger.
    Dat de Mediamarkt weg wil uit het centrum zal wel te maken hebben dat de kosten te hoog zijn. De locatie aan het Zuiderhout is veel goedkoper.

  • Rob

   Mediamarkt is nu prima te bereiken per fiets, OV en met de auto. In Zuiderhout is de bereikbaarheid met OV gewoon slecht en met de fiets afhankelijk van de stallingsgelegenheid die winkeliers bieden en dat is doorgaans bedroevend in dat gebied. Enne, grote aankopen laat ik gewoon thuisbezorgen, daar heb ik geen auto voor nodig.

 • Frank Peter

  Niet dat de MM zo’n aantrekkelijke zaak is maar de gemeente zou gewoon mee moeten werken aan eventuele plannen van deze winkel. Dom vasthouden aan starre inconsequente regeltjes is niet van deze tijd. Vraag me zo langzamerhand af of de gemeente geen negatieve rol heeft gespeeld in het niet komen van IKEA en nog wat bedrijven…

 • Henk Terol

  Het vertrek van Mediamarkt heeft extra vervelende effecten op de al dalende bezoekersaantallen en zal ook van invloed zijn op de gemiddelde bestedingen. En aangezien er ook geen rekening is gehouden met de zeer belangrijke functie van de aanloopstraten en te weinig leuke speciaalzaken wordt dit een nieuwe aderlating voor Inverdan. Ontbreken van een Gemeentelijke detailhandelsvisie die anticipeert en vooral inspeelt op de wensen van ondernemers en consumenten. En daar ontbreekt het aan. Gemaakt damen met ondernemers en dan niet alleen met de grootwinkelbedrijven. Het MKB en de inwoners van Zaanstad zijn namelijk mede bepalend voor een dynamisch en sfeervol Stadshart.

 • A. Harmens

  Volgens mij zit de Mediamarkt in zwaar weer en wil het een aantal bestaande winkels sluiten ofwel kleinere winkelpanden betrekken. Dit speelt in veel meer gemeenten. Ik vraag me dan ook af of de gemeente haar beleid moet afstemmen op de Mediamarkt, waarvan het voortbestaan in de huidige vorm onzeker is.

 • Martin

  De grote wat ouderwetse winkels in elektronica hebben hun tijd gehad. Mensen komen kijken en kopen bij een ander waar het goedkoper is. Mediamarkt is geen goedkope winkel al moet het wel zo lijken. De truc werkt niet meer om deze suggestie op te wekken door er pallets met dozen neer te zetten. Ook slechte service: bijvoorbeeld: als je wat koopt in de winkel en je bent niet tevreden dan weigeren ze je je geld terug te geven, is een hoop stampij maken voor nodig en dreigen met rechtsbijstand. Dan is online shoppen beter altijd geld terug. Overigens is het vasthouden aan het bestemmingsplan ook wat onzinnig. Laat ze maar vertrekken een flagshipstore van Coolblue past er beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *