Meedenkfoto #7: Waar o waar? (met oplossing deel #6)

Uit de reacties op onze rubrieken Anno-Orkaan-bingo en De Geveltoerist blijkt dat we snuggere lezers hebben. Mensen die hun ogen niet in de achterzak hebben. Slimmerds met oog voor detail. 

Dat feit inspireerde Kees Malingré: hij besloot te zorgen voor een wekelijkse uitdaging. 

Kees struint de Zaanstreek af om detailfoto’s van een plek te maken. We horen graag van jou – ja, van jou! – waar het is. Daarbij zijn weetjes over de plek immer welkom. Na een week volgt de oplossing. Met een nieuwe meedenkfoto.

Kees geeft een hint:

‘Achter deze gevel vinden prikkelende praktijken plaats….’

Meedenkfoto #7

Kees Malingré

Antwoord deel #6

Kees Malingré

De zesde meedenkfoto… staat op naam van Aaf Aafjes. Hij gaf het juiste antwoord #held

Kees meldt bij de foto:

De detailfoto liet een gevelband zien die is opgenomen in de gevel van de kerk aan de marktstraat nr 4 in Wormerveer. Om precies te zijn de RK kerk Onze Lieve Vrouw Geboortekerk. Helaas is ook deze kerk gesloten, de laatste H-mis werd in januari 2020 opgedragen. Hierdoor zijn er nu nog maar weinig (RK) kerken in de Zaanstreek. Gelukkig is dit pand vanwege het beeldbepalend karakter aangewezen als gemeentelijk monument

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Kees Huyser

  Raadhuisstraat 86, Koog aan de Zaan

 • Bert Versteeg

  Dit is het voormalige raadhuis van Koog aan de Zaan , Raadhuisstraat 86.
  Op de gevel staat “Anno 1906” maar het werd 2 jaar later , in 1908, in gebruik genomen en verving het oude gemeentehuis dat in de Boschjesstraat stond.
  Dit oude gemeente was aan het eind van de 17e eeuw gebouwd. In 1721 werd het pand aangekocht door de gemeente Koog aan de Zaan waarna het wees- en armenhuis werd. In 1827 werd het gemeentehuis.
  Na de ingebruikname van nieuwe raadhuis werd het oude gebruikt als spaarbank en politiebureau en het werd uiteindelijk in 1932 gesloopt.
  Op het erf werd Boschjesstraat 47-55 gebouwd.
  Na de samenvoeging van 7 Zaangemeenten tot Zaanstad werd Raadhuisstraat 86 gebruikt als hulpsecretarie en politiebureau. Tegenwoordig is het een accupunctuurkliniek en cursus- en conferentiecentrum.

  • Jan Leguijt

   Op de vraag van Aaf Aafjes over de vier hoofden op het vmlg. raadhuis van Koog aan de Zaan: Het zijn symbolische afbeeldingen in de vorm van de hoofden van Nijverheid, Handel, Scheepvaart en Zuivelbereiding.

 • Koog aan de Zaan, voormalig raadhuis, staat naast viaduct A8, bij Coenbrug aan de Zaan tegenover Albert Heijn en bloemenwinkel en viswinkel die onder viaduct zitten. Let ook op de vier uitgehouwde koppen in de gevel. Weet niet wie dit zijn. Zit nu acupunctuur praktijk in “het raadhuis”. Andere kant van viaduct zit de fietsen en speelgoedwinkel van Woudt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *