Meer gebiedsverboden bij Sint-intocht, geen demonstratieverbod

Er komt definitief geen demonstratieverbod bij de Sinterklaasintocht van zaterdag 17 november. Harry van der Laan van de POV wilde demonstraties alleen op ruime afstand van de intocht toestaan maar kreeg daarvoor te weinig steun.

Burgemeester Hamming kondigde wel aan dat er woensdag 14 november meer gebiedsverboden zullen worden afgekondigd.

Vandaag kregen al vier activisten, waaronder Grauwe Eeuw-voorman Michael van Zeijl een gebiedsverbod. Zij mogen vrijdag 16 en zaterdag 17 november niet in de buurt van de Zaanse Schans komen.

De raad steunde in grote meerderheid burgemeester Hamming in zijn beleid om demonstranten af te zonderen van de kinderen maar wel langs de route te laten demonstreren.

Veiligheid voor de kinderen staat voorop bij Hamming maar hij wilde ook niet tornen aan het recht om te demonstreren. Er wordt niet tussen de kinderen gedemonstreerd, er is politie vlakbij, er mogen geen harde voorwerpen (hout, PVC) gebruikt worden door demonstranten en ook geen harde borden.

Mensen met een gebiedsverbod die toch proberen binnen te komen, worden gearresteerd, en als het onverhoopt toch uit de hand loopt, ligt er een noodverordening klaar.

Tot dusver zijn er vier demonstraties aangekondigd, tot woensdag 11.00 uur kunnen er nog demonstraties worden aangemeld. Voor een demonstratie hoeft geen vergunning aangevraagd te worden.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Rienk Spiekstra

    Een nuancering lijkt me op zijn plaats. De steun voor de motie is niet getest. Als je goed luisterde kon je horen dat burgemeester Hamming een uitvoerige uitleg gaf van alle maatregelen die genomen zijn. Hij schetste ook nog een aantal maatregelen die genomen worden. Dat was voor alle fracties, inclusief de POV duidelijk. De POV trok daarop de motie in.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *